De rogge is binnen!!!

on donderdag 27 juli 2017
Vanochtend nog even snel naar AH gesjeesd .... dat was er gister niet meer van gekomen .... maar de maaiers komen vandaag, en er moet natuurlijk koek zijn en broodjes en worst en kaas en krentenwegge 

En ja hoor, al vóór tien uur, daar druppelt de een na de ander binnen.

Geweldig, die mensen die gewoon komen helpen, met het maaien van de rogge, terwijl je ze niet kent, je een nieuwkomer bent in het dorp, ook nog wel eentje ´van buten´ .... en toch gewoon spontaan al die hulp! Dat is pas een dorp hoor!!
Ik had nog snel even mijn handmolen opgesnord, waar je met de hand graan mee kan malen. Leuk om een handjevol rogge meteen te malen.

Maar dat was niet zo slim want de rogge is nu nog te vers. Er zit nog teveel vocht in dat graan, en de molen liep meteen vast. Muurvast! Maar na een paar uur drogen in de zon kreeg Barbara hem gelukkig weer gefixt.

Nou daar gaan we dan! We beginnen met de handzeis. Een prachtig mooi en vlijmscherp gereedschap, dat moeiteloos door de rogge maait. De lange goudgele halmen vallen bij bosjes op de grond. Mooi!!

Tussendoor moet je die zeis steeds even scherp slijpen. Met zo´n .... pfjoe .... wetsteen? Ik dacht dat het zo heette.
Het binden van een bos rogge is ook prachtig mooi om te doen en om te zien. De ervaren boeren doen dat met het grootste gemak. Ze trekken een handvol stro uit de bos en winden dat om de bos. Dan draai je dat om elkaar heen, en je draait de knoop naar binnen en voila .... het zit muurvast!!

Niks touwtje!

Het mooiste is om hem op twee plekken te binden, dan krijg je de stevigste schoven, die je makkelijk kan opzetten. 


Dat maaien he .... dat lijkt makkelijk .... maar dat is nog wel even oefenen. Nou ja, Miriam doet het meteen alsof ze het al haar hele leven doet. Ja sommigen hebben echt aanleg voor zoiets!

'Wie kint allemoal wel noar huus.' zegt iemand die haar aan het werk ziet. 😊

Wat hebben wij veel geleerd in één dag! Het beste leer je dit door het te zien, door het te doen, en doordat die heren doodleuk zeggen, 'nee dat is niet goed' en dan laten zien hoe het wél moet.

We krijgen de slag te pakken!

Dan gaat het tweede deel van het roggeveld, met de machine.We zetten alle schoven bij elkaar, op gasten, en dan is het klaar op ons veld!

Had ik me gister zorgen gemaakt? Nou dat was nergens voor nodig! De rogge is geoogst en kan nu prachtig mooi drogen! Even pauzeren en eten, praten, en luisteren naar de verhalen.


's Middags maaien we het laatste stuk van de Zonnehorst, aan de overkant. En dan .... is het klaar! De rogge is eraf! Geen drup regen gehad maar een mooi zonnetje en een beste wind. Het ideale maai weer!


Ja wij voelen ons hele boerinnen!

Intussen heeft Roelof onder de kap even een pop up kantoortje gemaakt en neemt met de fotograaf de foto's door. Die krijg ik ook. Dus wellicht komen er nog professionele foto's langs binnenkort!

Haha, tussen de uien zitten ze!

Ja en dan 's avonds .... beraadslagen met Henk ..... want wat nu als het tóch gaat regenen? Het is wel spannend als die mooie rogge zo onbeschermd op het veld blijft.

Wat te doen? Toch binnenhalen?

Ja, we halen het toch binnen! Andere Henk gebeld, die een platte kar heeft, en we gooien alle schoven op de kar. Alles komt onder onze kap.
Ik mag de tweede lading op de kar bergen, dus de schoven opvangen en ze goed neerleggen. Er gaat nogal wat op, op een gegeven moment sta ik wel twee meter hoog.

Nou daar gaat de rogge dan weer. Naar huis.

Binnen is binnen. Goudgeel graan, wat lekker ruikt nu het daar ligt te drogen.Soms ... is het net alsof we in een film leven, deze dagen .....


8 reacties:

Anoniem zei

En onder toezicht van Brit.
Het lijkt me echt een gezellige dag geweest van hard werken. Fijn dat je eerste grote roggeoogst binnen is. Hoe lang moet het drogen voordat je de rogge kan dingense?

Teunie zei

Geweldig toch, dit? Leuke foto's ook van die markante koppen, als ik dat zo eens mag zeggen. En als je je graanmolen even goed schoon wil hebben (na de mislukte rogge actie), dan maal je best even wat rijst. Daar trekt al het nog aanwezige vocht in en ook je stenen worden er weer prachtig schoon van.
En een zeis slijp je natuurlijk niet. Die 'haar' je :-).

Es zei

Geweldige ervaring lijkt me dat, gaaf om zo vanaf het scherm mee te mogen genieten
X Es

Happy Earl Grey by Elly Embregts zei

Wat een heerlijke foto's. Fijn om zoveel helpende handen bij elkaar te hebben. En die rogge zien er fantastisch uit. Groet El

Wonen en leven in Roemenie zei

Wat leuk de foto's en wat een bijzondere ervaring zal dat zijn geweest. Ik weet dat mijn vader en opa vroeger ook met de zeis maaide en na eht maaien hem hoog in de boom hingen.Hier wordt nog met de zeis gemaaid en ze worden ook dus nog volop verkocht.Onze zoon heeft inmiddels ook leren maaien met de zeis.
Gr en fijn weekend Henriette
www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

Clarien Cornelisse zei

Ja het was zeker een mijlpaal! De rogge moet een paar dagen drogen. het zal gedorst worden op de Staphorst Open Dagen in augustus.

Dankje voor de tip Teunie!

Shirley zei

Wat enorm gaaf! Zo jammer dat ik er niet bij kon zijn. Hopelijk een andere keer beter!

Zem zei

Heel mooi verslag. Ik herinner me deze manier van oogsten uit mijn jeugd, toen ik bij een vriendin op de boerderij logeerde.
Hartelijke groet, Zem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...