Draad weer oppakken.

on dinsdag 25 juli 2017



Dat zo'n microscopisch klein kereltje, een bacterie, of een virus, wie zal 't zeggen, je hele fitheid zomaar even kan platleggen ... dat is toch een sterk staaltje! In een paar uur tijd nog wel!

Denk je dat je wel aardig wat weerstand hebt opgebouwd, nou, fuut, het licht ging finaal uit bij mij. Maar het was maar kort gelukkig. Vandaag geen spoor meer van de kereltjes, en kon ik weer wat doen. Want de tuin staat niet stil.

Kijk, boven de tafel .......






..... en eronder, op mijn schoot, lag poes te knorren. Ze profiteert van de zittende klussen, want op mijn schoot valt niet zo vaak te liggen! :D

De schone droogbonen gaan per soort nu eerst in een katoenen tas. Want ik weet nog niet hoe ik ze ga bewaren. Eerst maar zien hoeveel er van de tuin af komt, en dan bedenken we wel iets.





Uien heb ik ook weer gerooid. want ze worden zo groot. En ik heb minder goeie ervaring met het bewaren van die héle dikke uien. De middelgrote bewaren beter, die schimmelen minder snel.

Wat erg belangrijk is is het drogen. Ze moeten echt goed droog zijn voor ze in de kratten gaan. Je kan ze gerust een paar weken op een goed geventileerde plek laten liggen. Af en toe omschudden of draaien.






Ook zo'n mooi rustig werkje is het bonen plukken. De eerste pluk hebben we gehad. Dikke spekbonen, mijn eigen favoriete boon. Ik heb altijd het ras Neckarkonigin, die is altijd lekker en wordt niet melig als hij langer aan de plant blijft.

Hij is ook goed te breken, dat is makkelijker dan snijden.

Kruiden oogst je steeds tussendoor. Kleine beetjes tegelijk, die je ergens op de vensterbank kan drogen voor het in zakjes of potjes gaat.





De bloemharten van goudsbloem kunnen naar de konijnen. Ze zijn er dol op! Ook de uitgebloeide bloemknoppen trouwens.

Tja ... en de tomaten .... sinds ik de tips van Tomatendokter ken loop ik een beetje schuldig langs dat oerwoud heen. Voor mij kwamen de tips te laat, het is zo'n enorme groene chaos geworden. Voor de vorm snoei ik langs de buitenranden de dieven op één blad, en haal wat teveel van de trosjes af.

Maar het is echt een woekerend woud geworden omdat ik ze in het begin hun gang liet gaan. Of daar nog wat gaat rijpen?






Spruiten zijn er wel. Veel ook. Die kun je fijngesnipperd door de salade doen. Rauw dus. Met spekjes of kaasblokjes. is echt lekker! Wel dunne plakjes snijden van die spruiten.

En dan .... wéér zitten! Een paar uur wel, vanavond, want ja die bonen he? Nou, languit voor de teevee, muntthee en wat lekkers erbij, bak bonen op schoot. Ik klaag niet hoor! Poes en hond willen nu allebei wel op schoot maar dat past echt niet jongens. Zoek maar een ander plekje!






Er liggen drie dieren in de mand. Ook de muis van Bekje is er altijd bij. Brit pakt die soms stiekum af en loopt er een tijd mee rond. Ze denkt dat niemand dat door heeft maar de staart steekt uit haar bek.

Bekje wordt een kat-hond. Ze wast zich al net als Brit. Ze zal binnenkort ook wel gaan blaffen.

Ach ze zijn zó grappig die twee!





2 reacties:

Anoniem zei

Fijn dat het weer beter met je gaat. Heb ook een tomatenbos van een aantal kerstomaten en een paar "kruisbestomaten. Ze zijn me geschonken(spontaan uitgezaaid op een plek waar ze vorig jaar ook stonden). Vind dat ik ze hun gang moet laten gaan, omdat je een gegeven paard niet in de bek mag kijken. Zag vandaag dat de eerste kerstomaat(helemaal verscholen in het groen, toch al rood wordt. het is even zoeken. Zitten veel tomaatjes aan.
Groet MiekeR

Anoniem zei

Fijn, dat je weer opgeknapt bent. Als je het erg druk hebt, even pauzeren en die twee viervoetertjes van jullie knuffelen, werkt ontspannend. Een leuk stel die twee. Je hebt wel eer van al dat harde werken, wat een oogst! En wat de tomaten betreft, je weet nu wel hoe je dat in het vervolg het beste kan aanpakken, al doende leert men.