Een last-minute boeking in Zeeland dus. Ook een mooie provincie! Met veel zonuren, dacht ik.
In onze voortuin komen een paar extra parkeerplaatsen. Het gras wordt daar eerst afgeplagd, en er komen dan kunststof grastegels op. Van die open tegels. Daar wordt dan weer aarde op gestort en gras ingezaaid. Je ziet er straks niks van. Het is dan weer gewoon een grasmat, met een versteviging eronder, zodat je er auto's op kunt parkeren.
De tegels zijn hergebruik. Maar zien er nog prima uit. Dat gaat ook eigenlijk nooit kapot, dat spul.
Vrijdag komen ze de rest van de grasmat afgraven. Dus er komt nog heel wat meer bij. Het is goeie tuinaarde, zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen, en het gras zit er nog in. Prima materiaal dus, als basis om weer een stuk van de paardenbak vruchtbaar te maken.
Dus, dat deed ik vandaag. Laagje om laagje, plaggen gras, en dikke lagen van die compost van Wim, waardoor je weer zo'n prachtige 'lasagnaschotel' krijgt. Wat dan volgend jaar weer een nieuw groentebed wordt. Want zo gaat dat hier. Als er ineens materiaal is, wordt er uitgebreid. Als er géén materiaal is, nou, dan niet.
De kippen leveren ook hun bijdrage. Die halen de larven eruit, en leggen daar mooie poepjes voor in de plaats. Elk spatje mest doet weer zijn werk bij de vertering.
Dat verzuurde materiaal heet dan Bokashi, wat een Japanse naam is voor verzuurde compost, wat nog niet helemaal verteerd is tot humus. Dit voedt het bodemleven nóg beter dan gangbare compost. En er is minder CO2 uitstoot.
Als je er meer over wil weten kijk maar even hier. Daar zie je hoe je in twee speciale emmers ook Bokashi kunt maken van je keukenafval. Het zou toch mooi zijn als we ook al ons eigen groene afval kunnen recyclen en op de tuin of in potten hergebruiken?
Je hebt voor die emmers wel Bokashi poeder nodig. Ik heb ook wat van dat poeder over mijn nieuwe 'heuvel' gestrooid. Vermengd met water.
Op de uitkijk naar een kruiwagen vol met lekker mals hooi, wat groente afval, een paar lijnkoeken, en natuurlijk een dikke knuffel. Haha vooral dat laatste!
En dan wandel ik terug, langs de bloemenrand, en zie hem per dag mooier worden! Nu niet vergeten om er zaden van te oogsten! Want dit willen we elk jaar wel!!
En drogen kun je ze ook. Voor in de thee. Haha. Ja hoor.
Heerlijk! Ook voor mij. Om te beginnen gingen we vanavond lekker uit eten in Zwolle.
Je zult nog wel wat te lezen vinden hier hoor, tijdens de vakantie. Want vrijdag bijvoorbeeld, willen we gaan rogge maaien!! Dat moet écht op het blog!😊🌾🌾
Oh ..... en ps ..... mijn huidige emailaccount is helaas verwijderd. Vanwege te oud. Nieuw adres is Clariencornelisse@gmail.com
2 reacties:
Goeie reis, jongelui!
Zal stevig zijn, Clarien.
De kuikens groeien!
Je boeket(ten), zó mooi!
En of het smaakte...!
Lie(f)s.
Ik verzamel mijn keukenafval in een emmertje met deksel, gevuld met water, tegen de vliegjes en de geur.
Dat kieper ik dan op de composthoop.
Enorm hoe snel het gaat fermenteren.
Knap dat je materiaal recupereert, Clarien, je vindt telkens wel mooi recupmateriaal.
De kuikens zijn schattig !
Prettige vakantie !
Een reactie posten