Levensgevaarlijk.

on maandag 26 juli 2021
Na een paar dagen pierewaaien in Zeeland kwamen Liek en Sen uitgerust weer thuis. Sen moest vandaag alweer aan het werk. Maar 'juf Liek' heeft lekker lang vrij. Dat is dan weer een pluspuntje, als je in het onderwijs werkt!😊


Ik ben steeds te vinden op het roggeveldje. Het is een beetje een haastklus. Hoe eerder die knollen gezaaid zijn, hoe groter kans op succes. Twee jaar geleden zaaide ik ze pas half augustus, toen had ik knollen als knikkertjes .... Vorig jaar eind juli, en toen waren het dikke jongens. Grappig dat één of twee weken later zaaien zoveel verschil uitmaakt!


Terwijl ik daar bezig ben hoor ik achter mijn rug gescharrel. Het zijn de kippen. Ze zitten in de haver. Potverdrie!! En ik héb al zo weinig! Zie je die ene witte haan, met een lekkere haverbuit? Snaai snaai. Nou ik heb ze weggejaagd. VORT! Dat is mijn zaaizaad!!Ik heb één lunchgerechtje voor je. Het is een salade van komkommer en courgette, met Oost Indische kers. De blaadjes van de kers heb ik héél fijn gesneden en gemengd met een halve geraspte komkommer en dito gele courgette. Het geeft zo'n salade wat meer pit. Verder, mosterd erover, en appelazijn en een schep honing. En wat feta erover verkruimeld.


En natuurlijk de bloemen om het af te maken.


En na de lunch vanmiddag ging Paul met zijn lijst vakantieklussen verder. Er stond op 'zonnepanelen schoonmaken'. 


'Hoe ga je dat doen dan?' vroeg ik. Want die dingen zitten hoog op een zeer schuin en glad dak.

'Oh gewoon.' zei Paul. En hij nam de ladder. Plaatste die tegen het dak, klom erop, en liep vervolgens met z'n emmmertje sop doodkalm over het dak naar de panelen. En begon ze te wassen. 


Hij doodkalm, ik met klamme handen!! Maar wel mooi, met die lucht!Affijn. Ze zijn weer schoon. En Paul is weer beneden.😊


Ik heb nog geoogst, vandaag. Voornamelijk bloemen en zaden. De lavendel, die we hier als piepkleine plantjes neerzetten, is een enorme bundel geurige aren geworden. Je ruikt ze binnen. En hommels vliegen af en aan. In overleg met de insecten heb ik een kwart ervan afgeknipt. En alleen maar aren die op de grond hingen. 
En heb je soms ook zo'n grote maggiplant? Die zo heerlijk naar soep ruikt? Die is nu misschien al aan het bloeien gegaan of zit al in het zaad. Nog niet snoeien hoor! Wacht eerst tot de zaden bijna rijp zijn en oogst ze vooral!!


Die maggi zaden ... ik vind het wondertjes!


Niet alleen zijn ze een TOP smaakmaker in je maaltijden ..... gedroogd, en even mee gekookt, (ze vervangen zelfs nootmuskaat en meer van die verwegse specerijen!) maar ook kun je er midden in de winter heerlijke micro groenten mee opkweken. 


Zaai ze dan in een tray en zet ze op een warme lichte plek. Binnen no time heb je mini plantjes, kleine lekkere wintervitamientjes!


Dus, vooral bewaren, je zaden. Ik heb ze op een dienblad met een doek gelegd. Nu gaat het verder wel vanzelf. Als ze goed rijp zijn kun je ze zo van de schemen af schudden. 


En wat je hierboven ziet zijn de zaadschermen van pastinaken. Die zaden hebben weinig smaak. Ik gebruik ze niet meer in de keuken maar droog een paar schermen voor zaad voor volgend jaar.


Bij de stokrozen heb ik heel lang zitten loeren. Ik wilde zo graag een goeie scherpe foto maken van de gigantische hommel, die bloem-in-bloem-uit vloog. Maar ze wilde niet stil zitten. En nét als ik de boel dan scherp had vloog ze naar een volgende bloem.


Het was wel erg mooi. Ze zat van top tot teen onder het stuifmeel. Ja, je hebt wat gemist hoor. Maar goed. Toen maar een onscherpe foto genomen van een andere hommel. Een kleintje. 


 

En weer weg ...5 reacties:

Lies zei

(Weer!) alle respect, Clarien, als ik dat stuk land zie en die spitvork...
Hoe mooi, zo'n bordje, én lekker!
Je zou voor minder klamme handen hebben.
Insectenfluisteraar...
'Als' de lavas bloeit zal ik microgroenten proberen! Doe ik ook met andere zaden https://liesonderweg.wordpress.com/2021/06/03/broccolikers-microgroenten-pottentuintje/
Lie(f)s.

MC zei

Clarien, zo strak, dat veldje, chapeau !
Heel erg bedankt voor de tip met het maggizaad, dat is hier bijna klaar voor oogst, maar het regent altijd zo hard. En het zit vol met van die oranje-zwart gestreepte kevertjes, zijn dat pijamawantsen ?

Mariëtte uit Brabant zei

Goeie tip over dat lavaszaad! Dank je wel

Willem zei

Nooit op daken geklommen in je kindertijd? Die golfplaten kunnen wel een 'manlast' dragen en het dak is in mijn beleving althans, noch hoog, noch schuin. Ik betwijfel zelfs of het voldoet aan de ondergrens voor dakpannen; daarvoor is een helling nodig van tenminste 15 graden (ruwweg 4:1), maar praktisch gezien houdt men die grens op 25 graden.
Maar ik geef meteen toe dat het voor iemand 'op de grond' altijd een beetje lastig is iemand op het dak te zien banjeren, zeer zeker als die persoon je dierbaar is.
Bedenk in dat verband ook eens even waarmee je je kinderen opgezadeld hebt met verhaaltjes over Sinterklaas die met zijn paardje 'het dak op-en-neer galoppeerde'. Wij mochten nog geen rietstengel uit het dak pakken om er een pijl van te maken en en zo'n stom paard mocht er zomaak op huppelen.

Hilde zei

Interessant, dat je zoveel met de maggi plant kan!
Wat leuk dat je bloemenrand inmiddels is gaan bloeien.
Ik ben iets meer bloemen gaan zaaien dit jaar en dat bevalt me goed; als er hier en daar tegenslag of onkruid is in de moestuin dan hebben de fraaie bloemen toch een wat verzachtend effect.
Je lunchsalade is ook een plaatje. En ik zat toevallig net te denken wat ik zou maken met m'n courgette..!