Uitgespuugde stukjes krant, en een elfenbadje.

on dinsdag 6 juli 2021


Vanavond was ik nog even bij de bijen. Ze staan tijdelijk in het bos, waar Jan D. een vergunning voor heeft. Je mag als imker namelijk niet zomaar bijenkasten in het bos plaatsen. Daar zijn allemaal regels voor, zodat hier een gezond evenwicht voor de insecten blijft. En omdat 'mijn' volk nu nog bij zijn stal hoort, mag dat hier nu ook een tijdje staan, op deze prachtige plek.


Alleen al de wandeling ernaar toe was een feest. De zon scheen laag over de akkers, en ook op de oude hoge eiken, langs de bosrand. Daar loop ik altijd het liefst, op die scheiding van bos en veld. 🐝🐝🐝


Vorige week hadden we een extra honingkamer op mijn kast geplaatst. Om de bijen niet meteen te verwarren, met zo'n grote nieuwe ruimte erbij, was er een vel krantenpapier tussen gestopt. Dus, tussen de onderste broedkamer, en die bovenste nieuwe honingkamer. De bijen moesten zich dan eerst een weg door de krant heen eten, om bij de nieuwe kamer te komen. Zo wennen ze langzaam aan die nieuwe ruimte en aan de nieuwe geur.


Nu, ruim een week later, was die krant helemaal weggegeten. Jan schoof de bodemplank naar voren, en daarop zag je al die duizenden uitgespuugde stukjes krant liggen .... en de nieuwe honingkamer is al volop in gebruik! 

Helaas lukt het me de laatste tijd niet meer om foto's te maken van de bijen. Ik draag nu steeds  imkerhandschoenen en dan werkt de 'touch' op de mobiel niet. En ik word ook steeds aan het werk gezet. Rook bij de bijen blazen, volle raten vasthouden, bijtjes zachtjes wegvegen als ze in de weg lopen, en de stand van het broed en de hoeveelheid nectar bijhouden.


Op de wandeling terug naar mijn auto zag ik weer iets anders. Een vijvertje in een boom.


Het was zo'n boom waarvan misschien ooit de stam is weggezaagd, en die toen maar rondom allerlei nieuwe stammen heeft laten groeien. En daar precies tussenin, was een holte, en die stond nu vol water.


Zo mooi. Het was nét een elfenbadje .....

 

Of misschien een mooie drinkplaats voor de bijen?
3 reacties:

Lies zei

Hoe-dan-ook énige bijen-momenten, Clarien!
Lie(f)s.

RiaN zei

Grappig zo'n bakje, ook leuk voor de vogels, misschien.

RiaN zei

ik bedoel baDje...