Dat vond ik nou echt leuk. Zo'n spontane dag-van-te-voren uitnodiging. Zo zou je het eigenlijk altijd moeten doen. Want dan weet je of het goed weer wordt, en of je er zelf eigenlijk wel puf in hebt. Wie er kan, die komt. En wie niet kan op zo korte termijn, nou, die komt een volgende keer.
Ik kon, gelukkig! 😊 Roelof Jan deed de rondleiding. Ze wonen aan de rand van een groot natuurgebied en hun terrein is ook één en al natuur en groei en bloei en bloemen en insecten. Ik was erg geïnteresseerd in hun poel. Dat lijkt mij ook wel wat, om ergens op ons weiland zo'n mooie poel aan te leggen. Je moet er wel een vergunning voor hebben. Alles wat je dieper dan (ik dacht) 40 centimeter graaft, moet aangevraagd worden. Vanwege iets .... met archeologische waarden?
Gelukkig is mijn rijstbak 39 centimeter diep.😁 (Ssssst!!)
Je krijgt dan een prachtig effect. De foto laat dat eigenlijk niet goed genoeg zien. Dat kan dus ook, in plaats van afbranden, wat wij deden.
Ik was om twaalf uur thuis met leuke nieuwe ideeën in het achterhoofd. Die gaan ergens op een lijstje, en dan gaat dat eerst weer aan de kant. Want er is nu nog geen tijd voor nieuwe plannen. Dat komt in de winter-nadenk-ronde wel.
Vanaf nu is het weer dagelijks voer naar de koeien brengen. Die staan sinds een maand weer op het weiland bij Wim en Jacky, en hebben dat weiland al wel zo'n beetje afgegraasd. Dus moet er weer worden bijgevoerd. Nou, je ziet waar een deel van de oude uien dus naar toe gaan.
(en zie je ook héél in de verte die twee stipjes? B en B zien mij altijd aankomen😊)
Hoewel ik van bloglezeres Anneke B. de tip kreeg om wilde rozen aan te planten, als heg. Hondsroos of bijvoorbeeld egelantier. En dat lijkt ons ook wel wat!
Maar voorlopig gaat mijn pad nog niet over rozen. Het gaat meer over hooi en mest. De stal is nu schoon. En vanavond ben ik aan het hooipakken stapelen geweest. Het hooi van vorig jaar, wat straks als de koeien terug komen als eerste op moet, heb ik daar rechts opgestapeld. Het waren zo'n veertig pakken.
Nu denk je misschien, gaan de koeien daar niet stiekem bij dan, als ze op stal staan?
Toch grappig ..... dat bedenk je toch niet als je met je elfjarige dochter een mooie nieuwe kast gaat komen. Dat zo'n ding dan vijftien jaar later in de stal van je koeien belandt? Als hooi-muurtje??
En zo zijn er eigenlijk aan de lopende band dingen die je niet bedenkt. Die anders gaan dat je verwacht had. Neem iets simpels zoals de courgettes. Ik heb ze opgekweekt uit zaad wat ik vorig jaar uit rijpe vruchten had gewonnen. Dat was één gele courgette en één groene. En ik zaaide dit voorjaar de zaden van de groene courgette.
Dacht ik.
Maar al onze courgettes zijn nu geel.
Naja.
9 reacties:
Als je hondsroos wilt planten voor je heg. Ik heb heel veel opschot.
Hondsroos was van vakantie.
Monica
Wat heb je uiteindelijk met het hommelsnest gedaan?
Ja, dat zag ik ook meteen, dat jouw rijstveld 39 cm diep is.
Wat een gelukkig toeval :)
Heel mooi, zo opeens, die ingezaaide bloemenrand. En divers.
Wilde rozen zijn top, die worden ook mooi groot en breed, en trekken zoveel insecten aan..! Bovendien ben ik benieuwd wat jij met de rozenbottels zou doen. Ik doe er niets mee : te moeilijk.
Als haag tegen inkijk vind ik liguster zo enig ; die ruikt hemels momenteel, en beschermt ook een deel van het jaar tegen inkijk. Niet tijdens de winter, dat niet.
Maar liguster is volgens mij wel de koning van de insectenhotels.
Nieuwe rassen worden jouw specialiteit, Clarien!
Lie(f)s.
Monica, graag wat opschot!
Birgit, hommelnest kom ik op terug!
MC, liguster is idd ook prachtig, dat wil ik graag langs de paardenbakrand, waar het niet (zo vaak) gesnoeid hoeft te worden en dus mooi kan bloeien.
Lies ...de 'per-ongelukkies', noem ik ze maar. :))
Zolang de smaak maar goed is en ze ook goed te bewaren zijn lijkt het me niet uit te maken of de courgettes nou geel of groen zijn.
Mijn moeder zaaide wel komkommers. Dat waren nog van die gele ruwschillige gevallen. In mijn herinnering smaakten ze erg lekker, al zat er soms een bittere tussen. Maar dat had je allang gemerkt tijdens het bereiden en die ging als regel linea recta naar de varkens. Die gaven er niks om.
Met de komst van de groene gladde komkommers, die bovendien ook beter bewaarbaar bleken, was het snel gedaan met de gele komkommers.
Waar ik nu nog benieuwd naar ben is of ik de gele komkommers in mijn herinnering lekkerder gemaakt heb dan de gladde groene, of dat het werkelijk ook zo was. Ik heb het nu wel over meer dan 60 jaar geleden en de smaken zijn, evenals de klokken, behoorlijk veranderd.
Voor heel veel zaken m.b.t. natuur is subsidie te verkrijgen bij provincie/gemeente. Ik dacht daar met name aan toen je over een poel begon.
Een reactie posten