Overstroom ik?

on maandag 18 november 2019


Overstroomik.nl

Ken je die site? 

Volgens die kaart houdt Punthorst het droog, maar vandaag leek het daar niet op. Bij de stal was het alwéér een bende.Het probleem is natuurlijk dat Bella het steeds erger maakt. Zij struint stééds over hetzelfde paadje, waardoor daar een geul komt, waardoor al het water steeds dezelfde kant op loopt.

Het is een dikke modderbende geworden.

Ik maakte steeds opnieuw een dam vóóraan de stal. Maar vandaag niet. Vandaag heb ik het anders gedaan. Vandaag ben ik dichter bij de bron gaan zitten.De bron, dat is de regenton.

Het water van het dak van de stal stroomt via de goot in de regenton. En dan vervolgens in die lagere bak. Als het regent heeft Bella dus altijd water. En als het droog is kan ik de kraan aanzetten, want er hangt ook een slang in. Dan heeft ze ook water.

Maar als het véél regent, dan loopt die regen over de bakken heen (er is daar geen riool of afwatering) en stroomt allemaal over Bella's looppaadjes.

En die paadjes die lopen áltijd ...... naar de stal!


Hier boven en hier onder zie je dat er nu op een andere plek een dam is gemaakt. Niet vooraan bij de stal, maar dit keer dichter bij de bron, tussen die ijzeren palen.

De dam is ook steviger geworden. Met eerst twee dikke houten blokken, en daaroverheen een soort talud-je van zand en modder. Zodat Bella het hopelijk niet meteen kapot trapt.

Het is de bedoeling dat het water nu in de paardenbak blijft, achter de nieuwe dam. Erachter heb ik  nog een kleine afvoergeul gegraven vanaf de regentonnen, en dan een andere kant op. Waar het water geen kwaad kan. 

Het was leuk werk! En gelukkig ... allemaal heel onschuldig. Zo'n dammetje om de stal omgeving droog te houden, och, spielerei natuurlijk. Over andere dammen, en hogere dijken enzo, ga ik het niet hebben. Dat laten we maar aan de waterschappen over.


Hopla en we schuiven zó door naar binnen, lekker droog en maandag-schoon is het daar! 

Editha was er weer, en we waren weer druk. Waarmee?

Ik leg het toch maar even uit want je zult er wel meer over lezen de komende maanden. Editha en ik hebben beiden sterk het gevoel dat we wat moeten doen. Iets zinvols. Voor de medemens, voor de planeet.

Alleen .... hoe? Wat? In je eentje ben je maar zo'n druppie op de gloeiende plaat.


We zijn gewoon es gaan zitten, en gaan praten en denken. Ideeën hebben we zat.

Wat vinden we allebei leuk om te doen? Wat is haalbaar? Uiteindelijk hebben we er voor gekozen om met een les-project te starten. We gaan een kant en klaar lespakket maken, voor op een basisschool. En die gaan we dan geven, die lessen. De eerste school heeft zich al aangediend.

Het is iets met zaden, dat had je al gezien misschien. Maar echt leuk! En heel praktisch en haalbaar (denken we) en heel geschikt om zó uit te rollen op welke school dan ook.
 

Vorig jaar, op die school, reageerden kinderen heel enthousiast op de les over zaden en zaden winnen. Ze vonden alles leuk! Haha, vooral de appels opeten.

Maar zaad winnen en ze dan zaaien, is altijd een mooi begin om kinderen enthousiast te krijgen voor de natuur. 

En daar gaan we nu mee verder! 😊😊😊

Er lagen vanavond nogal wat 'kleine beetjes' groenten en andere dingen. Het was even puzzelen om er dan wat van te maken, maar met wat schikken en herschikken ......
POEF!!.... hadden we weer een best maaltje!

De koelkast is leeg. De borden ook. Morgen weer boodschappen doen .....

.... in de tuin!


7 reacties:

Willem zei

Het achtervoegsel 'horst' in de plaatsnaam duidt er op dat het een zandrug in een laaggelegen gebied is. Dus onder normale omstandigheden zal Punthorst het droog houden. Maar dat geldt voor de oorspronkelijke kern en of het buitengebied daar ook onder valt is erg afhankelijk van de uitgestrektheid van de horst.
Wat ik me afvroeg is of je nog straatmateriaal hebt liggen. Zo ja, dan zou ik het laatste stukje voor de stal bestraten. Koeien kiezen er nou eenmaal voor om langs (door henzelf) gebaande paden te lopen, ook als de 'gebaandheid' verre van optimaal is. Het is niet voor niks dat veeboeren het laatste stuk, -het meest intensief gebruikte deel dus-, van de looproute van de koeien vaak verharden. het voorkomt een stukgetrapte grasmat en veel troep. Het lijkt me dat je door dat stukje bestrating jezelf een hele hoop werk kunt besparen, want de ligplaats is relatief schoon bereikbaar.

Wieneke zei

Vorig jaar was er in een naburig dorp een evenement voor kinderen waar ze zelf die zaadbommen konden maken. Dat maken is leuk.... maar vooral het gooien van die bommen vinden ze geweldig. Vooral op de plekken waar je eigenlijk niet zo goed bij kunt komen is het leuk én zinvol. Aan overkanten van sloten bijvoorbeeld. Het was een groot succes, er gaat inderdaad steeds meer bloeien en groeien in dat dorp, en het is dus zeker voor herhaling vatbaar. Dit wetende denk ik dat jullie plannetje heel goed gaat werken!

Lies zei

Gisteren was ik in een van die grote stadsgebouwen, Clarien, en daar was zaterdag een wc gaan lekken..., het hele weekend door..., tot en met een plafond dat van het vocht naar beneden gekomen is... Het beeld zie ik weer als ik naar je dammetje kijk. Hopelijk is 't bij jou opgelost.
Zaadbommetjes, leuk maken, en vooral leuk 'gooien', ook waar 't eigenlijk niet mag !
En weer stond er gezond lekkers op tafel...
Lie(f)s.

Anoniem zei

Ik kan niet zien of er een kraantje aan je regenton zit ? Zo ja, dan wil ik je de tip geven om daar met zo’n koppelstuk een tuinslang aan te bevestigen bij verwachte aanhoudende regen - om zo het teveel aan water op een andere plek ( misschien een sloot) terecht te laten komen.
Groet, Greetje54

Anoniem zei

Kan je niet een wat plankjes hout onder de ton schuiven zodat deze iets gekanteld staat en het water de goede kant uitstroomt of denk ik nu iets te simpel? Leuk dat idee van de zaadbommen en educatief! (maar jeetje, je krijgt het wel steeds drukker)

Gr. Veronique.

Op het leven zei

Laarzen zijn geen overbodige luxe hier. En water kun je niet genoeg hebben. Ik dacht hetzelfde als Greetje: zet er een ton naast.

Willemijn zei

Ik las 'Morgen boodschappen doen ...' en dacht: "huh, lees ik dat goed?" en scrolde toen verder en snapte het :-).
Een leuk project, die lessen, en heel nuttig!