Wegwerp zakdoeken ... zóóó 2019! :))

on vrijdag 15 november 2019


Een gewone dag die begon met een ongewoon ontbijt. Gebakken eieren, het waren vier van onze mini eitjes, met gekiemde erwten en tarwe.

Want als je dat kweekt dan moet je het óók opeten natuurlijk. Heb je wel eens geweekte tarwe gegeten? Het smaakt naar noten. Nooit geweten dat tarwe zo'n lekkere smaak had. Ik vond het altijd ... gewoon ..... graan.

Door al die kiemen mis je het brood absoluut niet. Ik ben een behoorlijk grote eter, vooral 's ochtends, maar had hier meer dan genoeg aan. Lekker hoor, met wat zeezout en flink peper erover!

Daarna weer donderjagen langs de slootkant. Dit keer was het minder leuk want de zon was er niet bij. Echt koud!

Ik ben na een uurtje alweer gestopt. Droge kleren aan, en naar de stal van Bella. Want daar was van de week weer een kleine overstroming geweest. Ik had daar een klein beetje de kraan van de waterbak aan laten staan ......

.... en dat was nét op de dag dat het ook nog regende, dus de stal stond weer eens blank. Geen foto van. Het was té triest. Maar het is nu opgelost! Met een heel simpel dammetje, langs de voorkant en langs de zijkant, wat nu moet voorkomen dat het water naar binnen stroomt.Bella zelf had nergens last van, overigens, want haar bed is tegenwoordig helemaal áchter in de stal. Lekker hoog en droog, tot daar komt het water nooit. Je zou er zelf wel willen slapen, zo knus als het daar is!

Mijn schone broek bleef helaas niet lang schoon. Brit aan het zeuren joh! Bal bal bal bal bal bal bal bal bal bal bal bal.

Erg fijn dat het telkens weer etenstijd is!! Haha ik verheug me daar altijd op! Het laatste uurtje vóór het eten ga ik al verzinnen wat het dit keer worden gaat. Het moet vooral snel klaar zijn en lekker!

Het wordt dan vaak pannenkoek. Dit keer van aardappel, wortel en ui, en dan gebakken in flink wat olie. Goed bruin bakken. Heerlijk!En vanmiddag waren er gelukkig wat dingen binnen die nodig moesten gebeuren. Telefoontjes, administratie, verslagen maken.

En ook ... een tasje maken voor Liek, die binnenkort op reis gaat. Voor haar belangrijke documenten. En strijken. Dat ook. En een stapel versleten stoffen verscheuren tot poetslappen.

Dat verscheuren was eigenlijk het leukste werk. En dan merk je dat maar de helft van de lappen écht helemaal gaar is, want er zit ook nog genoeg bruikbaar materiaal tussen.

Zal ik daar zakdoeken van maken? Of is dat té ouderwets?

Haha, gewoon gedaan hoor! En leuk werk dat dat is!! Zelfs als je amper kan naaien kun je dit zeker weten maken. Gewoon vierkanten scheuren, van katoen of flanel, en dan een randje eromheen zigzaggen.

Klaar!


Zakdoeken.

Daar denk je niet zo vaak over na, denk ik. Maar ze zijn eigenlijk mega handig. Voor je loopneus. Maar ook voor na het uien pellen. Of gewoon, voor traanogen van de wind. Of na een zielige film. Of om je bril mee te poetsen, met een beetje adem erop.

Ze zijn eigenlijk onmisbaar!!

Wie wil er nou nog wegwerp zakdoekjes? Uit plastic verpakkingen?? Zooooo 2019!! 😊😊


De restanten van de pyama's en kussenslopen gaan bij de compost. En ik heb ineens een hele stapel handige doekjes. En ik krijg visioenen van allemaal trendy zakdoekjes maken voor de hele familie. En vrienden.

Met al die klimaat-sores wordt het misschien wel een dikke hit!!

Doe óók mee met zakdoeken maken en uitdelen! .............

(ik kan soms wat doorslaan maar dat wist je al wel toch?)Kijk. De eerste gaat alvast stiekem in het nieuwe tasje!


En dan, deeg kneden. Voor de pizza vanavond.

Want dat moet je even tijdig doen want dat moet rijzen. Als je deeg maakt met gist en bloem, dan is dat rijzen zó gepiept. Ik heb half bloem half roggemeel gebruikt. Dat gaat ook vrij snel.

Voor een grote plaatpizza voor een oven van 90 cm nam ik 200 gram bloem en 150 gram gemalen rogge. Ook nog een theelepel gist en een theelepel bouillonpasta (mag ook zout zijn). Meng het door elkaar, en voeg er 200 ml lauw water aan toe. Kneden.

Als je wilt kun je er ook één of twee handen vol geraspte groente (wortel, biet, ui, courget, pompoen, etc) doorheen kneden. Leg dan op je aanrecht, onder het kneden, een hoopje extra bloem neer. Want door dat vocht, wat je uit de groente kneed, wordt het deeg wat plakkerig en heb je méér bloem nodig.


Minstens tien minuten goed kneden, en dan in een afdekte schaal laten rijzen.

Brood en pizza's is écht goed voedsel. Mits ... je goeie kwaliteit producten gebruikt natuurlijk! Het hoeft écht niet altijd volkoren te zijn, als je daar niet zo van houdt, of als je het jezelf wat makkelijker wil maken. Maar zorg wel voor kwaliteit. Niet die goedkope bloem nemen onder uit de schappen. Daar doe je jezelf en je familie echt tekort mee.

Neem zo vers mogelijke, en hoge kwaliteit ingrediënten! En gebruik je fantasie om het wat veelzijdiger te maken, met gemalen zaden, kruiden, of groenten door het deeg.

Ik zal het wat vaker laten zien hier.

Maar éérst .......

...... éérst moet ik die graanmolen laten repareren! Die kocht ik vorig jaar. Echt een heel handig ding, die in één klap vijf kilo rogge maalde tot mooi fijn meel.

Maar na één keer malen was hij al direkt kapot!

En eindelijk, vandaag, kwam ik eraan toe om naar het Repair Cafe in Zwolle te gaan. Allemensen wat was het daar druk!! Ik had in de file gestaan en was erg laat.

'Nee mevrouw, sorry, we kunnen u niet meer helpen, er zijn nog teveel wachtenden ... en we gaan om vier uur dicht. '
'Oh goed hoor. Dan kom ik volgende maand wel terug. Maar ik blijf even kijken als dat mag.'

Dat mocht. En toen kwam Henny, een zéér vriendelijke meneer, zeggen dat hij mij nog wel even wilde helpen!

'Ik denk dat het de schakelaar is.' zei ik.
Maar pats boem, het hele ding ging open. En Henny zoeken. En Theo, die ernaast zat, keek ook mee, want zo'n graanmolen hadden ze nog nooit gehad.

Alles leek te werken. Alleen het ding deed het niet. Huh? En toen bleek dat je hem op een bepaalde manier heel stevig dicht moest draaien, anders sprong hij op het veiligheidsslot!! Haha dom dom, mijn fout dus!

De machine werd weer gemonteerd en hoera ik kon er weer mee naar huis. Door de file.

En HOERA ook, voor de gewéldige mensen van het Repair Cafe die zo'n hele middag daar zitten te prutsen om apparaten aan de gang te krijgen. Zodat die niet op de afvalberg belanden. En ze doen het voor niks he? Zelfs aan koffie komen ze amper toe, zó druk is het altijd!

Thuis, het deeg nogmaals doorkneden, uitrollen, op de plaat nog een half uur laten rijzen in een lauwe oven, en dan beleggen. Ik heb eerst wat kip gebakken, héél fijn gesneden, met rozemarijn en knofook, en daar een flinke berg groenten bij gebakken. Toen een pot met onze eigen tomatensaus erdoor.

Uitspreiden over de bodem, nog wat olijfolie erover sprenkelen, wat verse tijm, peper, en wat geraspte kaas, en bakken op 200 graden. Half uur.Haha maar we kunnen er het héle weekend nog wel van eten. Want Paul, had zijn eigen pizza. Uit de vriezer.

Dezelfde als elke vrijdag.

Want je moet het nou ook weer niet overdrijven, vond hij. 😊13 reacties:

Anoniem zei

Grappig, dat van je zakdoeken. Ze zijn mooi geworden. Voordeel dat de zakdoeken een mooie grote maat hebben.
Zo heb ik last van een stapels garen handdoeken (39 jaar gebruikt) aanrechtdoekjes gemaakt. Zo kunnen nu een aantal jaren mee.
Je pizza ziet er heerlijk uit. Vind Peter die niet zo lekker smaken?

Clarien zei

Jawel hoor maar na een week zo enorm gezond en verantwoord wou hij nou weer es 'gewoon' :)

Leuk van die handdoeken!

Lies zei

Je ontbijt ziet er fantastisch uit, Clarien.
Een superleuk idee, die zakdoeken ! En heel fijn, een tasje voor Liek, met zakdoekjes...
Lie(f)s.

Clazien. zei

Wat super leuk van die zakdoeken,! Ik doe dit al een paar jaar, ze zijn echt veel fijner dan papieren zakdoekjes en ook als stoffen zakdoeken die je in de winkel koopt. Ik heb inmiddels een heel stapeltje liggen, gemaakt van achterpanden van overhemden, pyjama jasjes en slopen.

Willemijn zei

Wat een goed idee, die zakdoeken!
En ik moet een beetje grinniken om die pizza van je man eigenlijk ;-).

Anoniem zei

Net voor t eerst hier gelezen. Leuk idee die zakdoeken. Ga ik ook proberen (naai vaardigheid is ongeveer 0).
Rest van lappen bij de compost? In onze regio moet je dat via textiel in BEST-tas af (laten) voeren. Grappig toch die verschillen. W.V

Adelheid zei

Geweldig verhaal weer Clarien! Ik zit met een grote glimlach te lezen. En jouw visie op zakdoeken deel ik helemaal! Ik zal de versleten katoenen overhemden vanaf nu met andere ogen bezien :D.

Anoniem zei

Lief tasje heb je gemaakt! Wat ziet die pizza er lekker uit.. Paul weet niet wat hij mist:D Goed van die repair-mensen en fijn dat je machine toch 'gemaakt' kon worden. Heb je nog veel tarwe om te malen en dan brood ervan bakken? Gebruik je geen zuurdesem? Dat is heel makkelijk te maken van roggemeel. Liefs M.

Anoniem zei

Mooi idee van de zakdoeken. Maar zou je me uit kunnen leggen waarom goedkope bloem niet goed is? Zelf pak ik juist vaak de goedkoopste en heb nooit iets vreemds gemerkt. Groetjes Marja

Clarien zei

Marja dat is een goeie vraag. Ik kom daar liever in een blog uitgebreid op terug, want het is ook een lang verhaal.

Even in het kort alvast, hoe goedkoper de bloem en meelsoorten die je gebruikt, hoe groter de kans op allerlei restanten van 'bijprodukten' erin (die niet op de ingrediëntenlijst staan) die niet goed voor je lichaam zijn en ook oorzaak kunnen zijn zijn van allergieën en zelfs aandoeningen als adhd etc.

Dat geldt overigens ook voor vele andere voedselproducten die extreem goedkoop zijn, zoals margarine's en pindakaas en chocola en veel meer.

Ook zijn die goedkoop geproduceerde granen vaak veel belastender voor de planeet. Maar dat is weer een heel ander verhaal.

Ik kom erop terug, goed?

Clarien zei

W.V het was in mijn eigen composthoop! Niet in de groene kliko want die gebruiken we niet. En in een goeie composthoop is katoen in een paar weken verteerd. :)

HomebijAnita zei

Ahh heerlijk om weer te lezen , je kunt niet genoeg over de top gaan hoor!
Die zakdoekjes, moet ik ook nog doen!
De natte dagen komen er weer aan dus nu een goed moment voor.
Met mijn handdoeken heb ik laatst gedaan , wat gaan die weer lang mee nadat ie al zo versleten waren.
Van de week maar weer eens lekker aan de slag, zakdoekjes maken!

Groetjes Anita

Marja zei

Dat is prima Clarien. Ik kijk uit naar dat blog over meel/bloem, wantij bak eigenlijk heel graag, Je blog is heel inspirerend. Groetjes Marja