Franse kip.

on zaterdag 30 november 2019
Een gevarieerd ontbijt is belangrijk, zegt men. Je moet niet steeds elke ochtend maar hetzelfde eten.

Na maandenlang elke ochtend roggepap, ben ik maar es van ontbijt veranderd. Ik eet nu 's ochtends van die dikke pillen brood. Het is gemaakt van rogge en tarwe. Eerst even roosteren, dan dik boter erop en een snufje zout. Of met een paar gebakken eitjes. Goeiemorgen!!馃槉

Het had bij ons de hele nacht geregend, gisteren, en oh oh hoe zou ik de stal aantreffen? Helemaal overstroomd? Maar niks hoor. Niks overstroomd. De dammetjes hebben hun werk gedaan, en Bella stond heel rustig te kauwen in een kurkdroge stal. 


Droog voer, een droog bed, en droge hoeven. Hoera. 馃槉

En na het ontbijt ligt en staat het hele stelletje tevreden in de stal. Kijk, van zo'n plaatje word ik nou echt blij!


Brit en ik tornden ondertussen door de regen, en door de watermassa's in de waterbergingen.

En hieronder, laat ik je even zien hoe riet groeit. Omdat je dat altijd al wilde weten natuurlijk!! 馃槃馃槃

Maar serieus, riet, dat is een ontzettend mooi natuurproduct, wat gewoon in ons eigen Hollandse landje groeit. In de drassige grond. Je kan er daken mee dekken en vele gebruiksvoorwerpen mee maken. En zelf gebruik ik dat verse riet als compost.

Het is een zeer waardevolle plant! En maar es hier hoe sterk het is. He groeit gewoon met lange uitlopers over de grond, en uit elk scharniertje groeit weer een nieuwe stengel! Zo heeft riet h茅茅l snel een stuk land bedekt.

(is het te zien?)De hele waterberging gonst nog van leven. In de jonge boompjes zijn naast het oude blad de nieuwe bladknoppen alweer te zien.

Maar goed. Even wat anders. Ik ben deze week nogal aan het nadenken over plastic, en duurzaam leven. Het komt ook door dat fb bericht van de week, waarin ik AH verwijt ons weer te overspoelen met de zoveelste plastic-rommel-actie.

Maar wat doe je er zelf aan? Hoe kun je je plastic gebruik n贸g meer verminderen? Want haast alles wat je koopt zit erin verpakt.

Wat doen anderen? Vriendin Nicolette bijvoorbeeld heeft besloten om een jaar lang g茅茅n nieuwe kleding te kopen. Kringloop mag wel. En ik ga vanaf nu met haar mee doen. En ik app-te voor de grap ... zullen we dan een tijdje alles kringloop doen? Dus ook kadootjes en huishoudspullen en schoenen en alles?


Zelf zocht ik een paar zwarte laarzen. Mijn oude zijn versleten. En kijk, voor nog geen tien euro een paar prima laarzen.
BH's en ondergoed van de Kringloper vies? Waarom? Je kunt het toch wassen? En voor 50 cent per stuk zijn het leuke sintkadootjes.

Voor iemand die net begonnen is met naaien zag ik een soort van mini-naaidoosje, met alles erin. Als je dit spul allemaal per stuk koopt ben je tien keer zoveel kwijt, en heb je ook een hele bult met  plastic verpakkingen.

En het is nog een leuke verrassing ook, om dan thuis te kijken wat er allemaal in zit.Nou, ik was ook nog op zoek naar wat mooie stoffen, voor om kussens, voor op onze nieuwe bank. Maar in plaats van stof vond ik complete kussens! Precies de goeie! Ik had het zelf niet kunnen verzinnen!

Dat is ook weer klaar. Vier kussens voor 8 euro.
Misschien doe je een tijdje mee? Voor alles wat je nodig hebt, 茅茅rst even bij de kringloop kijken? Als je leuke vondsten hebt stuur me gerust een fotootje dan plaats ik hem.

Alleen voor je eten .... tja ..... dat hebben ze niet bij de kringloop. Als je dat 贸贸k plastic vrij wilt hebben, moet je echt zoeken, naar onverpakte spullen. Of .... het zelf gaan kweken natuurlijk!

Ik laat nog even het zuurdesembrood zien. Het desem ging zo snel, dat ik na vier dagen al genoeg desem had voor een middelgroot brood. Ik liet woensdag de hoeveelheden zien, maar hier zie je nog wat anders. Het is namelijk zo, als je een brood bakt van p煤煤r volkoren roggemeel, dan wordt het vrij zwaar. Paul heeft het liever wat lichter.

Dus ... moest ik wat bloem hebben. En dat kan je 贸贸k van je eigen graan maken, namelijk door het gemalen graan te zeven. Je krijgt dan een bakje met fijne witte bloem, en een bak met de resten. De vezels.


Het deeg van woensdag, waar nog geen zout bij zat, daar heb ik twee eetlepels van in een bakje in de koelkast gezet, als nieuwe zuurdesemstarter, en vervolgens aan de rest van het deeg zout toegevoegd en het bakje met bloem.

Dan flink kneden, en er een bal van vormen. En dan ... rol je die deegbal d贸贸r die resten heen. Dus door die vezels. Want dat geeft een prachtige knapperige korst!!

En zo gebruik je toch weer alles van je graan! Eventueel overgebleven vezels kun je gebruiken als paneermeel.

En dat was het eerste zuurdesembrood weer, van dit seizoen!

Vanochtend kwamen Ineke en haar man langs. We kennen elkaar via het blog en via allerlei projecten waar Ineke zich voor heeft ingezet. Zo leuk om zo op een doordeweekse dag gezellig te praten en het overal over te hebben. Waar je zoal over nadenkt. Wat je bezighoudt. Want hoe leuk al het boerderijwerk ook is, een goed gesprek hoort er ook bij. 

Met mensen dan he, want met dieren en planten praat ik natuurlijk de hele dag! 馃槃

Tassen vol spullen kwamen mee. Nou kom maar gauw weer eens langs! En ook zonder spullen welkom hoor!


Bij het boodschappen doen vanmiddag belandde er zomaar een kip in mijn mandje. Terwijl we zo goed als vegetarisch eten. Wat wij met die kip moeten? Och, ik weet niet, ik had met haar te doen. Ze lag in de 35% korting bak.

Het is een kip uit Frankrijk. Op het etiket staat dat zij daar een mooi leven had. Hm, nou, ik hoop het. Maar dan wordt je dus geslacht, en verpakt, en naar Nederland vervoerd ..... en dan wil niemand je hebben!!

Uiteindelijk wordt zo'n kip dan weggegooid. Dat weet ik toevallig. Zelfs het personeel mag zo'n kip niet meenemen.

Dus ..... een niet-bio kip ... ook nog verpakt in dik plastic ..... ging met ons mee naar huis. Ik weet niet eens hoe je zo'n hele kip klaar moet maken. Maar we verzinnen wel wat.


Nu twijfel ik alweer. Of het nou slim was of juist niet.
Maar soit, ze zit bij ons in de vriezer.
13 reacties:

Lies zei

'k Kan de dag niet starten zonder een gezonde boterham met..., Clarien.
Je arbeid (dammetje) loont (alweer!) !
Kippetjes/Bella en de foto's met Brit zijn supermooi !
Schoenen koop ik nieuw (moeilijke voeten!), maar anders is kringlopen vaak de moeite, toch breng ik tegenwoordig zo weinig mogelijk mee...
Fijn weekend,
Lie(f)s.

Laura zei

H猫le kip met aardappeltjes een klein uurtje in de oven!
Heel makkelijk en geen omkijken aan!

Marie-Louise zei

Ik ben het helemaal eens met je hoor, wat betreft die kip. Als zo'n beest toch dood is gemaakt, is er niets zinlozer dan dat het op de afvalberg eindigt. Dus gewoon lekker genieten van die kip. Ik zal ook eens wat vaker kijken bij de kringloop. Ik breng er altijd heel veel heen, maar koop er niet zoveel. Ik vind de kringloop bij ons in de buurt namelijk nogal duur (Ze vragen soms wel €5,00 voor een leesboek). Maar sinds kort zijn er nog twee bijgekomen, dus wie weet gaat het beter nu er wat concurrentie is. Fijn weekend!

Anoniem zei

Ik heb verleden week een nieuwe r枚mertopf gekocht voor € 4,50. Wauw 馃ぉ Normaal kosten die dingen meer dan € 20. Ik ben er heel erg blij mee.
Wat kan je van een kip maken: kippensoep (handig als er iemand griep of verkoudheid heeft) of hakken in delen en kippenpoten, ingesmeerd met jerkkruiden en afbakken in de oven, enz.... Je verzint vast wel iets en anders even op pinterest kieken. 馃槈

Anoniem zei

Ik vind het een goede zaak dat je die kip meenam. Het diertje is nu niet voor niets geslacht. Vooral omdat jullie wel nog eens vlees eten. Zelf eten wij al heel lang vegetarisch en ik denk niet dat ik nog een stukje vlees zou kunnen eten. Zou eigenlijk ook graag veganistisch gaan eten, maar dan moet je nog beter kijken dat je al de benodigde voedingsstoffen binnen krijgt. Kleding ed. en cadeautjes kun je prima kopen bij een kringloopwinkel. Mensen die gedragen kleding niet hygienisch of prettig vinden, kunnen de kleding na aankoop ook wassen met wasversterkers om kleding op lage temperaturen hygienisch schoon te wassen. Koop het altijd in Duitsland, 4 dopjes en alle virussen en bacterien was je ook op lage temperaturen uit de kleding.
Hoef je alleen maar de eerste keer na aankoop te doen en de kleding en beddengoed ed is weer prima te gebruiken.

Unknown zei

Ik heb na een documentaire over de productie van kleding besloten geen nieuwe kleding meer te kopen, ik koop via marktplaats, kringloop of ruilparty’s. Behalve badkleding en bh’s. Niet vanwege hygi毛ne, maar de pasvorm.
Het gaat heel goed, er is zoveel moois te krijgen.

Ook koop ik zoveel mogelijk onverpakte groente en fruit op de markt en daar neem ik zelf katoenen tasjes voor mee. Maar als ik dan zie wat er na een marktdag aan plastic op de grond ligt dan ontmoedigt het wel eens. Heeft het wel zin wat ik doe...
Omdat je zo goed als vegetarisch eet, heb je wel eens zelf paddestoelen gekweekt in huis? Dat scheelt weer plastic bakjes en in heel leuk om te doen. Je hebt gelijk hoor! Wat de kip betreft.
En ik ben verrast over het boek op je tafel! Ik ben christen, je hebt zelf ook een kerkelijke achtergrond toch? Het lijkt me een mooi onderwerp om over te praten met je vriendin.

Clarien zei

Dat boek kreeg ik van de man van Ineke. Hij heeft het geschreven.

Wat je vraag betreft, ik heb een christelijke achtergrond, en sta ook open voor inspiratie en wijsheid uit andere stromingen en religies. :)

Clarien zei

Lies!! Haha!! Een boterham met Clarien!!

Ik geloof dat je me een tip hebt gegeven voor een titel van dat boek dat ik ooit nog wil schrijven! :))

Jannie zei

Ik koop ook alles bij kringloop
Zo fijn om te snuffelen
Elke week even kijken

Henny zei

Tip voor de kip: maak er bierkip van! Van binnen en buiten insmeren met kruiden/ marinade, even goed in laten trekken. Dan 1/3 van het blikje bier( blikje van 0.5 liter) opdrinken , de bovenkant van het blikje halen (gewoon met een blikopener) en dan de kip met dr gat over het blikje schuiven... rechtop in de oven zetten voor 1 tot 1,5 uur en je hebt heerlijke sappige kip!
En nee, je proeft het bier niet :)

Groetjes!

Ps. Ik vind je blog zo gezellig!.��

Willem zei

Ontbijt, ik heb er altijd een haat/liefdeverhouding mee gehad. s Morgens een boterham wegkauwen; het stond me tegen en ik had er ook geen behoefte aan. Een beetje pap ging er nog net in. Toen ik op mezelf ging wonen verwaterde het ontbijt al gauw tot 's morgens een glas karnemelk, fietste vervolgens een kleine 20 km naar mijn werk en ik at niet eerder dan bij de lunch en ondanks wat de wetenschap er van vond, ik voelde me er heel goed bij. Dat ging door totdat ik op de leeftijd geraakte dat het bedrijf vond dat ik jaarlijks een lichamelijke keuring moest ondergaan; begin 40. De bedrijfsarts kreeg bijkans een hartverzakking toen hij mijn eetgewoonte onder de loep nam en ik moest en zou ontbijten, want er was geen belangrijkere maaltijd dat het ontbijt en nog meer (semi)wetenschappelijk geklets kreeg ik over me heen. Ik was van mening dat dat predicaat voorbehouden was aan mijn warme maaltijd, maar het eind van het liedje was dat ik 's morgens een schaaltje yoghurt met muesli at. Een neveneffect van mijn veranderde eetpatroon was dat ik in gewicht toenam en dat werd nog erger toen ik ander soort werk kreeg. Mijn kantoorwerk werd buitenwerk en reed van klus naar klus in den lande. Na mijn pensionering heeft het me veel moeite gekost om de kilo's er weer af te krijgen en nu, na tien jaar ben ik aardig op weg.
Wat je Franse scharrelkip aangaat; je kunt er natuurlijk een lekkere bouillon van trekken en het vlees van de botjes pulken om er vervolgens een lekkere ratatouille van te maken met paprika, uien, knoflook, champignonnetjes, tijm en andere kruiden die je lekker vindt. Zo, heb je er meermalen plezier van. Van de bouillon kun je lekkere soep maken, maar ook voor iets anders gebruiken en het 'ratjetoetje' vormt een smakelijk onderdeel van de warme hap.
Wil je de kip liever in zijn geheel bereiden, dan kun je de kip inwrijven met kruiden en inpakken in aluminiumfolie of in een braadzak en daarin nog wat extra smaakmakers in de vorm van verse kruiden toevoegen; sjalotje, knoflookteentje(s), etc. Ca 3 kwartier in de oven bij 175 谩 200 graden garen. De kip wordt dan in de eigen sappen gaar. Als de gewenste mate van gaarheid bereikt is, de folie openmaken en op iets lagere temperatuur de kip in een kwartiertje nog een aantrekkelijk kleurtje en korstje geven. Bij een braadzak gebeurt dat meestal vanzelf, maar in folie niet.
Riet is inderdaad een functioneel gewas. Het is natuurlijk niet voor niks dat de net drooggemalen Flevopolder destijds zo gauw mogelijk ingezaaid is met riet'het vormt een stevig en dicht wortelstelsel, het wortelt diep en gebruikt veel water. Bovendien, het eindproduct kent ook nog een scala aan toepassingen en is ook nog eens een Walhalla voor vogels en (kleine) knaagdieren.

Marc Dufraing zei

Kleding uit de kringloop is niets mee - heb zelf 15 j in kringlooporganisatie gewerkt en kleding is 茅茅n van de belangrijkste producten geworden.Franse kip is heel lekker - we zitten nu in FR en hebben deze avond net kip gegeten - maar wel gebraden dan.
Je kunt er ook "vlaamse videevulling" van maken - in NL noemen ze het ragout(?) voor in een pasteitje .
Kip koken met wat groffe groenten erbij - je hebt dan bouillon die je nog verder kunt gebruiken voor soep - dan een roux maken en de bouillon erbij - kippevlees van de botten halen en in stukjes scheuren - kleine gehaktballetjes en gestoofde champignons erbij - nog een scheut room om af te werken. LEKKER- LEKKER - LEKKER ....

Clarien zei

haha Marc, Willem ... kijk maar bij zaterdag ...

Henny er zijn vast mensen hier die jouw bierkip gaan uitproberen!