Puur eten.

on donderdag 7 november 2019
Puur voedsel. Wat is dat volgens jou?

Voor de één is het veganistisch voedsel, dus niks van een dier. Voor een ander is het onbespoten voedsel, geen kunstmest en pesticiden. Voor weer een ander is het gewoon, wat moeders kookt 😊💗

Of, niks eten uit pakjes en zakjes. Of, alles alleen maar uit de streek. En niks uit verre oorden.

Pffffff. Maar wat is nou écht puur?

Voor mij is het gewoon alles wat we zelf kweken. Omdat ik dan precies weet wat erin zit. En waar het op gekweekt is. Wat er wel en wat er niet met de bodem is gebeurd.

Zo was het een paar jaar geleden nog niet, toen we in Bussum woonden. Zelfs met een eigen moestuin, en een Ekoplaza in het dorp, had ik soms twijfels over de 'puurheid' van ons eten.

Je zou eigenlijk een lapje grond moeten hebben ... en alles zelf opkweken .... maar de grond was daar te duur.

Dus zijn we maar verhuisd. Naar Punthorst. Gelukkig wou Paul mee. 😄


Nou, en nu zitten we er midden in, in de puurheid! Want we kwamen terecht midden tussen de percelen van De Zonnehorst. Om ons heen allemaal onbespoten grond!

Elk sprietje gras dat ik in de compost gebruik is schoon. Elke mestkorrel is van onze eigen dieren, die ook weer van diezelfde tuin al hun voedsel krijgen. Nou ja, bijna. De kippen nog niet helemaal.
Hieronder zie je trouwens even een hoekje in de mestbak, waarin ik een 'snelle' compost maak. Ik heb overal van die composthoekjes. Deze is bedoeld om snel wat potaarde te hebben, die ik binnenkort nodig heb.

Met om en om lagen snipperhooi (restanten uit de eetbak van Bella) en smurrie (ook van Bella) en om de dag even doorroeren, kun je zo in een week of wat mooie rulle potaarde hebben.
Alle dierenverblijven zijn vandaag weer schoongemaakt. De kippen hebben weer schone binnenhokjes. Waar ze overigens amper komen. De kippen zijn haast nooit binnen. Alleen de hennen met kuikens, die overnachten binnen. De rest zit in de boom.

En Bella's stal is weer uitgemest. Niet omdat Bella zo'n kieskeurige koe is. Het maakt haar niks uit of de stal schoon of vies is. Maar omdat ik die stalmest nodig had voor een nieuwe strook tuin.


Nu met al dat karton schiet het lekker op. Ik kan de dozen zó uitrollen, en dan verder de lagen opbouwen.

Het moet wel omheind worden want anders banjert Bella erdoorheen.


Nou en met al dat gedoe, al jaren en jaren lang, om ons voedsel zo puur mogelijk te krijgen, moet ik soms stiekem wel lachen als Paul of één van de kinderen mij iets komt vertellen over voedsel.

Wist je mam dat je .....
Wist je schat dat ......

Pompompom.

Niet dat ik zoveel weet hoor. Haha. Nee, zeker niet. Zoveel weet ik echt niet. Van sommige dingen weet ik zelfs helemaal niks. Van heel véél dingen weet ik niks.

Maar over voedsel weet ik toevallig wel wat. Dat het de moeite waard is om je te verdiepen in puur eten, bijvoorbeeld. En, er misschien zelfs voor te verhuizen. 😊


8 reacties:

Anoniem zei

Volg je blog niet voor niets.
Je bent hartstikke goed bezig en in een evt volgend leven zou ik je nadoen.
Helaas ben ik er nu te oud voor (71 jaar) maar ik geniet en leef gewoon met jou mee.

Groeten
Loes

Anoniem zei

Dit zet aan het denken... hoe is het zover gekomen dat we allerlei eten aangeboden krijgen waar wat mis mee is?

Anoniem zei

Puur eten heeft niets met veganisme te maken. Die mensen kunnen net zo slecht eten als mensen die vegetarisch of vlees eten.
Puur eten is zoals jij bezig bent of als je geen moestuin of boerderij hebt, alles vers in de supermarkt/markt/reform kopen en zelf koken of bakken.

Lies zei

Bij jullie is de cirkel (bijna) rond, Clarien. Fijn is dat !
Lie(f)s.

Anoniem zei

Je blijft inspireren!
Ik volg je berichten met grote interesse (reageren schiet er wel eens bij in).
Mooie dagen gewenst en succes met de najaarsklussen.
Hartelijke groet, Hilde

Cleo zei

Heerlijk om te lezen dit. Ik geniet van je blogjes en je positieve nuchtere visie op eten en leven.

Bye Bye Blogger zei

Heerlijk, dit schrijfsel met plaatjes uit het leven gegrepen erbij :-)
Dankjewel Clarien!
En wij kunnen het hier alleen maar beamen...

Een hartelijke groet vanuit Duitsland

Willem zei

Om te beginnen, -deze woorden klinken dreigender dan ze zijn-, vraag ik me af waarom je die touwtjes, die altijd in de knoop raken, niet op een (klein) plankje of een stukje bezemsteel windt. De kans dat het een warboel wordt verklein je daarmee aanzienlijk lijkt me.
Wat je vraag over wat puur is, daar zullen heel veel meningen over hebben die waarschijnlijk allemaal waar kunnen zijn. Mijn puzzelwoordenboek geeft al 24 betekenissen, variërend van gaaf (4 letters) tot onaangeraakt (12 letters) en dan heb ik het alleen over het taalkundige deel.
Over jouw vraag wat puur eten is; ik weet het niet. Het enige wat ik vrij zeker weet is dat 100% puur eten niet meer bestaat in onze maatschappij. De unilevers en nestlés, knorr, en weet ik hoe al die firma's heten, hebben een zodanig stevige greep op ons voedsel dat we niet meer zonder hen lijken te kunnen, want zelfs de grootste purist gebruikt wel eens iets uit een potje, zakje of pakje en zal ook wel eens geraffineerde suiker of zout met antiklontmiddel gebruiken, of een ander bewerkt ingrediënt. Met een beetje geluk en veel inspanning kun je wel het pure eten benaderen en het lijkt me dat je dat bovengemiddeld bereikt heb met jouw manier van leven/tuinieren. In dat opzicht ben je een bevoorrecht mens.
Onlosmakelijk aan eten is ook het drinken verbonden en hoe puur is je kopje koffie of thee nog, hoe puur is het wijntje, je borreltje, je frisdrank, je ..... Puurheid heeft dus een enorm breed bereik
Ik ben onderhand zover dat ik iemand die principieel zonder zakjes en pakjes kookt, dus ook de sausjes zelf maakt, al puur vind koken. Een opvatting waarop ook heel veel op aan te merken is.