Het echte landleven.

on zaterdag 23 november 2019

We waren erg rolbevestigend bezig vandaag.

Paul stond op de ladder en was met met allerlei takkenknippers en zagen aan het werk. Ik zag alleen twee benen. De boom voor ons raam werd gekortwiekt. Hopla, in één keer de hele pruik eraf.

Hij doet dat om het jaar. En ineens weer een hele bats zonlicht in de kamer. Heerlijk!

En ik was aan het bakken. De laatste tijd had ik steeds geen zin om brood te bakken, omdat ik het graan in dat kleine koffiemolentje moest malen. Handje voor handje. Dat duurt zó lang. Maar nu doet de graanmolen het weer en kan ik in een kwartiertje wel vijf kilo graan malen.

Dus nu staan er als vanouds weer een paar degen te rijzen op de warme vloer van de badkamer.

En .... let op! 😊

Nu het broodbak-seizoen weer is aangebroken (hier dan he) maak ik ook weer een nieuwe starter voor zuurdesem. Ik krijg daar vaak vragen over in de mail, en als je wil kan je dus nu meedoen met zo'n starter maken.

Het is wél zo ...................... dat ik werk volgens de Moeskers Moestuin Methode. Dus niet zo héél precies. Alles op gevoel. Als je zuurdesem al vaak mislukt is, dan kun je misschien beter niet mij volgen maar een recept op internet zoeken dat precies de grammen en milliliters aangeeft.

Ik begin gewoon met twéé eetlepels roggemeel (mag ook tarwemeel zijn of zelfs bloem) en twéé eetlepels water. Goed roeren. Doekje erom, en op een warme plek in je huis neerzetten.


En terwijl Paul nog druk aan het zagen en aan het knippen is, ging ik vanmiddag es kijken bij het boshuis, in het Zwarte Dennenbos, hier om de hoek.

Want daar zijn ze met iets leuks bezig!!

                                   

De jeugdleden van de vereniging, met wat vrijwilligers en ouders, zijn hard aan het werk. En ik ging een verslag maken voor de website.

Ze maken een insectenhotel. En dat is me toch een partij mooi aan het worden!!! Zo simpel bedacht, en de kinderen mogen er allemaal zelf aan bedenken en aan bouwen wat ze willen.

En zo, zonder dat iemand precies verteld hoe dit plankje of hoe dat bosje bamboe moet, wordt hier het mooiste hotel ter wereld gebouwd!!
Ik heb wel een half uur staan kijken. Vol verbazing. Hoe mooi het wordt.

Zelf wil je dan ook meteen zoiets! Ik zou wel een hele muur willen, volgebouwd zoals dit! Voor triljarden insecten!


De kinderen gebruiken alles wat er is. Stukjes hout, stukken boom, bakstenen, plankjes, resten schors, dakpannen, dennenappels, bamboe en riet, takjes, zelfs kastanjes en bolsters gaan erin.

Verzamelen, en dan bouwen. Het mooiste is dat het allemaal nog past ook. En zo niet, dan wordt het er even in gehamerd! En later komt er nog een rek voor met gaas, zodat alles er goed in blijft zitten.

Ik vind het prachtig worden. Heel mooi voor de insecten, maar ook geweldig leuk voor de kinderen om dit te maken. Binnenkort wordt het officieel geplaatst, ergens in het bos. Maar eigenlijk zou je ook in alle woonwijken zo'n ding moeten zetten.

Hoe 'aangeharkter' de wijken zijn, hoe méér van die hotels! En de hele buurt samen er aan bouwen.

Hij kan zó in 'Landleven'. Vonden we.Landleven.

Hoe mooi alles er in dat blad ook uitziet ....

.... het echte landleven, daar kan het niet aan tippen!!


2 reacties:

Lies zei

Luxe hotel ! Luxe broden, Clarien !
Fijne zondag !
Lie(f)s.

Willem zei

Toch heerlijk en vertrouwd om eens rolbevestigend bezig te zijn. Temeer omdat ik me meen te herinneren dat je niet echt een liefhebber ervan bent om op een ladder te klimmen of te staan.
Wat het rijzende brooddeeg aangaat; mijn gedachte erbij was dat je van de vreugd een deugd maakt. De vreugde zit in de warme badkamervloer, want dat is wel gerieflijk om vanuit je bad of douche niet plompverloren met je natte voeten op de koude tegels van de badkamervloer hoeft te stappen. De deugd is dat de vloerverwarming multifunctioneel is.
Subliem dat insectenhotel wat de kinderen gemaakt hebben. Een voorbeeld dat navolging verdient. Het heeft mij in ieder geval geïnspireerd om eens om te zien of ik in mijn tuin iets vergelijkbaars kan maken. Een aantal jaren geleden heb ik de badkamer helemaal onder handen genomen en op een plat dak een tijdelijke douchevoorziening gemaakt. De zomer erna bleek me dat in de gaatjes in de buitenmuur die 'overbleven', enkele insecten die gekraakt hadden. Dat had natuurlijk een sein moeten zijn om de voorziening uit te breiden. Niet gedaan, maar het is nooit te laat.
Wat ik gemist heb aan het insectenhotel is een verblijf voor vlinders, of heb ik dat over het hoofd gezien?