Moe.

on dinsdag 4 december 2018


Met een volle zaal start de ledenvergadering van NBVIJS in het Kroko Multipunt te IJhorst, om precies 20.00, op 3 december 2018. Eerst is er de huishoudelijke vergadering.

Er wordt onder anderen aandacht gevraagd voor de intekenlijst die rondgaat. Op de intekenlijst kan je invullen of je aan één of meerdere activiteiten wil deelnemen. Zoals, aan het geven van natuurlessen op basisscholen. Of, helpen bij de zaterdagse inloopochtenden, die vanaf januari 2019 van start gaan. Dan zijn we elke zaterdagochtend ‘open’, en maken we een gezamenlijke boswandeling. Daarna is er koffie en limonade, en elke week is er een thema rondom de natuur.

Het bestuur benadrukt dat we vele plannen kunnen maken voor het nieuwe jaar, om van de natuur te genieten, en om haar te beschermen en te versterken, maar we hebben daarbij wel de hulp nodig van actieve leden. We hebben handen nodig!

Ook is er nog een erg mooi bericht, we hebben een cheque van de Rabobank van ruim 1800 euro binnengehaald, doordat vele mensen op ons hebben gestemd, als zijnde een goede bestemming!! Top! En dank aan alle leden die hebben gestemd!! :D

Na de huishoudelijke vergadering begint de lezing van Wout Nieuwenhuis, van Landschap Overijssel, en Dinant Hommes, van het waterschap.

De lezing gaat over de vorderingen in het gebied ‘De Vledder’, een natuurgebied bij IJhorst, tussen de Heerenweg, Schotsweg en Burgemeester Van Wijngaardenstraat. Het plan is om hier de natuur uit oude tijden terug te brengen.

Er is inmiddels al het een en ander gebeurd in de Vledder. Delen van het gebied zijn geplagd, en ook is het waternivo in de oostelijke helft omhoog gebracht. In de westelijke helft is ervoor gezorgd dat de afwatering goed verloopt, middels sloten en stuwen, zodat de omwonenden ‘droge voeten’ houden.

Het natuurgebied wordt stapsgewijs tot stand gebracht. In kleine stappen wordt het waterpeil verhoogd en de omgeving aangepast, en elke keer wordt gekeken en gemeten wat de effecten zijn.
Inmiddels zijn op ecologisch gebied al mooie resultaten geboekt. Zo is de otter teruggekeerd, en zijn er weer adders, en is ook de Zilveren Maan (vlinder) weer gezien in het gebied.

Er komt in het gebied veel ruimte om te recreëren en te wandelen. Maar het hart van het gebied is niet toegankelijk, om daar de natuur optimale kansen te geven. Wel zijn er een paar keer per jaar excursies, die wél door het hart van het gebied gaan.

Vanuit de aanwezigen komen er vele vragen over het beheer en gebruik van dit unieke natuurgebied, die door Wout en Dinant met veel enthousiasme beantwoord worden. We kunnen concluderen dat er hier middenin onze gemeente een prachtig natuurgebied wordt ontwikkeld, waar we zelf als NBVIJS een belangrijke bijdrage aan kunnen leveren. Bijvoorbeeld, door in overleg met de omwonenden, en Landschap Overijssel, delen van de randgebieden in te zaaien met akkerkruiden, waardoor er een aaneengesloten leefgebied komt voor insecten, vogels, vlinders en kleine zoogdieren. En wellicht ook voor weidevogels, en misschien zelfs de patrijs en de kwartel.

Om 22.00, na afloop van de lezing, is er gelegenheid om vragen te stellen aan de gasten, en is er tijd voor een drankje en een praatje.

De volgende ledenvergadering is op 7 januari 2019. De lezing wordt dan gehouden door Rinus Goudbeek, die iets gaat vertellen over een nogal verontrustende ontwikkeling in het Staphorsterveld, en om onze hulp vraagt om daaraan iets te doen.

Iedereen is dan uiteraard welkom, ook niet-leden.Nou, hallo! Daar ben ik weer! 😊😊

Ik wilde jullie es laten lezen en zien wat we zoal doen bij de natuurbeschermingsvereniging. Gisteravond hadden we weer een vergadering voor de leden. Het was lekker druk!

Elke maand zijn er lezingen, van allerlei sprekers. Je leert echt ontzettend veel van die sprekers!! En ook ... je kan meteen afspraken met ze maken, om samen allerlei dingen te doen voor de natuur.

Ik krijg altijd veel energie, en ook veel moed, van die avonden!! 👊💥

Maar ook nog even wat anders! Zoals, wat deden we vandaag?

Ik had een luie start vandaag.

Dat kwam ook doordat het gisteren laat geworden was, na zo'n vergadering moet ik altijd even 'bijkomen', en wat dingen opschrijven, en lag ik pas om 01.00 in bed .....

....... en nu ben ik al weken bezig met al die bulten compost uitharken ... op het weiland en in de moestuin .... en nu hadden Brit en ik daar vanmorgen even helemaal géén zin in.

Wat dan doen? Zaden verzamelen!! Altijd leuk!
Bij de goudsbloemen zag ik een vlieg in een bloem. Zo'n mooie groen-gouden vlieg. Ik moet eerlijk zeggen, ik sla vliegen met het grootste gemak dood. Er zijn zóveel .... en ze zijn zo pesterig.

.... maar je moet je wel bedenken, dat vliegen enorm goeie bestuivers zijn! Zelf wel beter denk ik dan bijen, want ze zijn ook sterker, en leven langer. We moeten eigenlijk heel blij zijn dus met die lastpakjes!

Wat doen ze eigenlijk ook voor kwaad? Behalve dan op je eten zitten met vieze voeten?


Ik heb ook wat rozenbottels geplukt, voor het zaad. Er zal wel een wilde roos uitkomen, maar dat geeft niks. Dat kan mooi om de paardenbak heen.

In de kas was het heerlijk warm. Daar liggen nog de zaden van de zoete mais. Je kunt die altijd herkennen, omdat ze heel gekreukeld zijn. Hoe meer gekreukeld, hoe zoeter de mais.


Van vele bloemen kun je nu nog het zaad oogsten. Niet vergeten!

En toen gingen we dan toch maar weer verder met die bulten. Brit helpt, maar niet heus. Ik schop de bulten uit elkaar, en Brit hapt naar de rondvliegende kluiten, maar ook vooral naar mijn voeten. Dat schiet niet erg op. Maar ze vindt het zó leuk. Ze krijgt ook veel mest en happen compost binnen.

Oh wat onhandig toch, zo'n hondje. Anders was je misschien twee keer sneller klaar. Maar ja, dan had je geen spectaculair uitzicht op Mr. Ronaldo die geweldige luchtsprongen maakt en kopstoten uitdeelt  en kluiten opwipt en cross-overs maakt ......

...... dan maar langer bezig. 
Maar hoera hoera .... om vijf uur vanmiddag was het ein-de-lijk klaar!!

Het hele weiland is bemest en de tuin ook! (Zie je hoe de mist uit de sloot komt opzetten?)

Brit is dood- en doodmoe. En ze wil alleen maar slapen. En ik besluit een nieuw kussen voor haar te maken, van een wollen deken van de kringloop, en een katoenen lap. In plaats van die harde oude handdoek met gaten die ze nu heeft.

Hoe dat gemaakt is, dat laat ik een ander keer wel zien. Want ..... 

....... ik ben ook moe. 😊


3 reacties:

Lies zei

Je blijft een bezige bij !
Zoete dromen, Clarien…
Lie(f)s.

Willem zei

Mooie foto van die vlieg, - in mijn moerstaal heet dat een mug en wat anderen een mug noemen heet in mijn moerstaal een 'neefje'-, vooral als je bedenkt dat het al 4 december is en dat vliegende gespuis allang in de winterstand had moeten zijn.
Vandaag heeft mijn geloof in de onfeilbaarheid van weerspreuken een gevoelige knauw gekregen. Tijdens een zeer aangenaam fietstochtje in de omgeving, zag ik de muggen boven het water dansen. Dat kikkerde me extra op, want indachtig de 'onfeilbaarheid' van een van mijn opa's weersspreuken, iets als "dansen de muggen boven het water, dan wordt het mooi weer", rekende ik, in ieder geval morgen nog, op mooi weer. Die hoop werd genadeloos de bodem ingeslagen door de dame die na het 8-uurjournaal het weerbericht presenteerde; Regen in de loop van de dag en onbestendig weer voor de rest van de week. Weer een zekerheid uit mijn jeugd naar de filistijnen.
Ook die foto van die wollen deken bracht me weer even terug in 1964. Toen ik op kamers ging wonen kwam ik tot de ontdekking dat wat beddengoed, waaronder een paar dekens, toch redelijk essentieel was. Toevallig had een stoffen- en nog-veel-meer-zaak in het dorp twee van die (inderdaad, ook Leidse) wollen dekens in de uitverkoop; als ik me goed herinner waren ze wat verschoten, want ze hadden enige tijd in de etalage gelegen en daarom stevig afgeprijsd. Dat ze verschoten waren interesseerde me geen moer. Je hebt je ogen immers dicht als je slaapt, ik had toen ook al een vrij sterke bril en ben bovendien ook nog 'kleurenzwak'. Maar liefst 3 redenen waarom het voor mij best acceptabel was. Ik kwam dan ook met die dekens thuis en kreeg meteen de wind van voren van mijn moeder; of ik wel korting gekregen had, of ik niet gezien had dat... etc. Achteraf denk ik dat ze een beetje teleurgesteld was omdat ik haar een winkeluitje had ontnomen.
Een (schrale) troost voor mijn moeder zou waarschijnlijk geweest zijn dat ik de dekens nog had toen ik 5 jaar later trouwde. Mijn moeder had toen het tijdelijke al met het eeuwige verwisseld, of zoals het in het Drent gezegd wordt "Ze was al oet de tied kommen".

Anoniem zei

Moest Brit niet even onder de douche of viel het mee met de mest op haar? Stonk ze ook niet naar mest?