Kleine dingen.

on donderdag 20 december 2018

Ik begin vandaag even met die waterbakken van de koeien omdat Willem daar laatst iets over vroeg. En iemand anders vroeg of de koeien nu ook écht de stal ingaan en daar ook slapen.

Wat betreft de waterbakken, er hangt een slangetje van de regenton naar hun waterbak, en zolang het regent regelt zich dat dus vanzelf. Maar er hangt ook een slang die aan de kraan gekoppeld zit dus als het niet regent draaien we gewoon de kraan open.

Koeien houden overigens meer van sloot- en regenwater, dan van kraanwater. Dat geldt voor de meeste dieren.

En ja hoor, ze gaan ook in de stal. Om daar een foto van te maken moest ik dat heel ingewikkeld doen door een kier van de containerdeur, want zodra ze mij zien staan ze onmiddellijk op om te vragen of het al etenstijd is. 😊
Kleine dingen.

Soms hebben die groot gevolg. Zoals de noten- en eikeldopjes, die ik in schoenen tegenkwam, in een schuur. Ook in onze winterlaarzen zaten doppen. En waren de zolen aangevroten. 

Muizen.

Ik heb helemaal geen hekel aan muizen. Ze horen erbij, op een boerderij. Maar dat ze onze spullen  aanvreten dat moet nou ook weer niet natuurlijk. Dus de schuur gaat weer op de schop. Alles wordt leeggehaald, schoongemaakt, en de spullen die er 'los' in staan, gaan in dozen.


 In van die grote bananendozen.

Nou kan een muis natuurlijk makkelijk een gaatje maken in zo'n doos. Maar ik heb gemerkt dat ze dat nou ook weer niet doen. Dat is zeker teveel moeite?

Spullen die los liggen daar vreten ze gaten in, maar wat in dozen zit, niet.

De lege weckpotten stonden allemaal in een open kast. Daar wandelden de muizen ook doorheen en op al die dekseltjes lagen hun keuteltjes. Vandaar nu die stukken karton op de dozen.

En wat verder opviel? Vorig jaar hingen hier complete gordijnen van spinrag, bij de winterbeurt, en nu .... was er haast geen spinnenweb te bekennen. Toch vreemd.

************Kleine dingen.

Bij AH waren de sinaasappels in de aanbieding. Vanavond was mijn Pilatesles, en er was gevraagd op de sportschool of we een 'kerst-achtig' thema wilden bedenken voor de lessen deze week. 

Bingo!!


Het werd dus ... Pilates met ballen. Kerstballen!

Het is maar een kleine beetje extra gewicht, zo'n bal in je handen, maar als je dat een uur moet vasthouden dan merk je het echt wel. Ook geeft het een extra accent. Grote zilveren circels maken, dat klinkt toch veel mooier dan .. circel met je armen.

Ach, en hoe dan ook, een keertje wat anders is altijd leuk.

Nog één klein dingetje?

Ik had het er met Paul over vanmiddag, dat wij nu in de winter bijna géén bladgroente meer eten. Alleen soms wat prei of boerenkool. Maar verder, zoals in de zomer, als er sla en spinazie en venkel en snijbiet is ... dat heb je nu allemaal niet.

En bladgroente is belangrijk.

Maar je moet gewoon anders kijken! Er is namelijk zat bladgroente!!

Er is nog steeds heel veel eetbaar groen in de tuin. Alleen is het niet zo jong en mals als een kropje sla uit de kas. Of uit Egypte. Maar het is minstens zo gezond. Je kunt het fijngehakt door alle gerechten doen. Aardbeiblad, blad van framboos, braam, stokroos, roos, ijzerhard, goudsbloem, duizendblad. Héél veel is er gewoon nog.

Noem het (voor de familie) gewoon tuinkruiden.

En als je die taaie winterbladeren écht niet wil eten kun je ook gewoon het aftreksel gebruiken. Zeven, en opdrinken, of door de soep gooien.

Winterrrrrpowerrrr! 😊4 reacties:

oudedameslab zei

Beste Clarien,

Wij hebben hier (Friesland, Weststellingwerf) dit jaar ook vrijwel geen spinnen, wij hebben ondanks de koeien in het belendende weiland ook weinig vliegen gehad, al evenmin veel bijen en hoornaars en ook opvallend minder vogels. Nogal verontrustend, het is waarschijnlijk een gevolg van de droge zomer, maar ik vrees dat het wel eens algehele malaise zou kunnen zijn met onze natuurlijke omgeving. Minder aanharken en schoonmaken, misschien?

Groet,

Afra

Wieneke zei

Ik vind dat Bekje maar een collega moet krijgen :-) Ze kan het muizenwerk duidelijk niet meer in haar eentje af.
Wat leuk dat de koeien nu een overdekt plekje hebben. Ze kunnen zelf kijken wat ze willen. Drin of druit.

Willem zei

Voor wat betreft het 'tekort' aan bladgroente 's winters, lijkt me groente verbouwen in de kas een optie. Wat ook een mogelijkheid lijkt is een verdiepte koude bak maken. Uitgraven tot net boven het grondwaterniveau, -het lijkt me dat dat ivm de naastgelegen watergang, bij jou niet meer dan een halve meter kan zijn-, en een goede bodem maken om te zaaien. Voor de stabiliteit de zijkanten voorzien van stapelmuurtjes die witgekalkt worden voor extra licht en tot slot afdekken met glasramen. Het voordeel ervan is dat je optimaal gebruik kunt maken van de aardwarmte, waardoor de bak ook bij vorst nog vorstvrij blijft en de boel blijft doorgroeien, zij het langzaam.
Ik kom hier op omdat mijn vader in de jaren '50 iets vergelijkbaars had gemaakt. Alleen hadden wij nog het voordeel dat we ruim 1 m diep konden graven en er een dikke laag paardenmest onderin kwam. Daarop teelaarde en op een diepte van een cm of 60 werd er gezaaid. De paardenmest broeit en gaf daardoor extra bodemwarmte, wat de groei weer bevorderde. De zijkanten waren gemaakt van de nu streng verboden asbestcementgolfplaten. Die kon je toentertijd nog overal krijgen. Ander voordeel was dat de bak op het zuiden georiënteerd was en aan de noordkant beschermd werd door de varkensstal.
Wat de muizen aangaat; zolang ze hun voer op een relatief gemakkelijke wijze kunnen vinden zullen ze het zichzelf niet moeilijk maken. Maar waarom hang je de schoenen, klompen, sloffen, laarzen etc. niet zodanig op dat de muizen er niet bij kunnen. Bijvoorbeeld door aan een wand, op een voor jezelf aangename hoogte, een paar regels te schroeven en daar stukken bezemsteel of in te boren. Daarop schuif je het schoeisel en de muizen, hoewel van nature grote equilibristen, zullen ze mijden als plekje waar ze ongezien zijn.

Bij de in alu-folie verpakte sinaasappelen moest ik denken aan een filmliedje. "A spoon full of suger …."Ik weet de filmtitel niet meer, maar dat iets leuker wordt door er wat extra's aan toe te voegen is een ijzeren (opvoed)wet en toepasbaar op bijna alles.

Lies zei

Echt niet leuk, Clarien, overal 'doppen' ! Wel weer heel knap opgeruimd van je ! Hoedje af.
Je kerstballen om te sporten -> origineel.
Jouw 'winterpower' - > nooit gehoord/gelezen dat je die mocht eten... !?
Lie(f)s.