Dinsdag ... met de dieren.

on dinsdag 18 december 2018




bekkie 5 weken


Dinsdag met de dieren. Haha. Niet alleen dinsdag. Elke dag met de dieren. Vooral in de wintermaanden ben je veel tijd kwijt aan ze. Dat komt wel mooi uit, want dan houdt de tuin zich nét een beetje gedeisd.

Vandaag had ik een rondje 'extra' dierenklussen gepland. Een soort middel-grote schoonmaak zeg maar.

Het begon in de stal van de koeien. Daar is hooi en stro naar toe gebracht. Het is veel makkelijker als dat daar alvast staat. Dan hoef je niet steeds 's ochtends vroeg in kou en donker met die pakken te sjouwen.

Ik hoop alleen wel dat Bella er niet bij kan. Ik heb het uitgerekend, hoe hoog is het stroomdraad en hoe lang is haar nek. Maar ze blijkt die nek héél ver te kunnen uitrekken .... nou ja op hoop van zegen maar.

Het leuke van hooistapels is dat je erop kan zitten en dan weer een heel ander beeld hebt van de omgeving.






Goed, het hooi en stro is in de stal. Nu moet de hooistapel onder de kap verplaatst worden. Dat is geen werkverschaffing ofzo, maar het moet, want Paul wil zijn auto ook wel graag onder de kap parkeren.

Het scheelt hem een kwartier 's ochtends, met krabben ...

..... dus de bult is twee meter naar achteren geplaatst.






... en als je dan zo met dat hooi bezig bent, dan ga je er ook echt naar kijken. Het is gedroogd gras en gedroogde kruiden. Véél kruiden, want ik heb dit hooi bij elkaar geharkt langs de Beentjesgraven. Daar staat amper gras.

Ik merk heel goed aan de koeien dat ze het ene hooipakket lekkerder vinden dan het andere. Als er teveel kruiden en taaie stengels in zitten dan moeten ze het niet. Toch is dat juist goed voor ze, die variatie. Net als bij mensen.

Ik maak dus soms mengsels van verschillende pakketten. Prakje hooi. Haha. Dat eten ze wel. Net als vroeger bij de kinderen als ik de groente soms verstopte in een lekkere burger of in de spaghetti.






Ook de kippen krijgen mengsels. Meestal koop ik biologisch voer, maar dit keer even niet. Dit zijn twee verschillende mixen, en die gaan door elkaar. Granen en groenten en zaden.

Ik denk wel dat we volgend jaar of het jaar erop het kippenvoer zelf kunnen opkweken. Kijk maar wat erin zit.





Je ziet mais en tarwe en rogge en zonnebloempitten en haver en erwten en boekweit. En dan nog wat onbekende dingetjes. En de kippen pikken natuurlijk zelf ook nog jaarrond gewoon insecten en bladgroen en nog veel meer. Echt, ze eten alles. Ze pikken nu zelfs in de vlaaien van de koeien. Of eigenlijk, eronder. Daar zitten de insecten.

Ook voor de kippen is die variatie gezond.

Vandaar dat ik verschillende dingen bij elkaar gooi. Kippen-prakje. Met als resultaat .... een mooi vitaal eitje! Wat je erin stopt komt er ook weer uit. 😊🐓🍳





Het is niet alleen maar voeren.

Het is ook bedden. Je moet zorgen voor een schone droge plaats voor ze. Het hoeft er niet heel warm te zijn. Daar vergissen mensen zich soms in. Konijnen bijvoorbeeld hebben liever minus 5 dan plus 20 graden.

En ook koeien hebben eerder warmte-stress dan dat ze het te koud hebben. Maar ze moeten wel droog kunnen staan en tochtvrij, en als het kan, een beetje schoon.

Brit en ik hebben de vloeren van de kapschuur geveegd en daar gaan we nu het kippenhok mee bedden, met al dat blad.






En wie komt daar ook even kijken wat we in het kippenhok aan het doen zijn?

'Is het nog geen etenstijd?' vraagt ze. Nee Bella, dat duurt nog een uur.






Op de grond van het kippenhok komt blad en wat hooi, en in de nacht- en broedhokjes komt vers hooi. dat is zachter dan stro. En iemand zei hier ooit in de reacties dat je met stro sneller kans hebt op bloedluis .... ja en dat onthou ik dan he.

Dood blad is een prachtig spul. Voor in je compost, maar ook als bed voor je dieren. Ook de koeien krijgen wat van dat blad. En stro natuurlijk.

De mest die ze hier laten vallen mengt zich met het blad en het stro en dat kun je weer heel goed gebruiken op de tuin.







Dan het voederrondje. Dat steekt héél nauw.

Alle dieren worden rond een uur of drie al een beetje zenuwachtig. Is het al zo ver???? Ik voel me constant op mijn vingers gekeken door al die ogen.

De kippen krijgen allereerst. Een hele rij bakjes wordt gevuld. Bella en Bonnie staan te kijken, want ze weten precies (na vijf dagen al!) dat zij nu hierna aan de beurt zijn.




En dan dus de rest van de ronde.

Het is heel wat, elke dag. Je komt overdag niet aan heel veel andere dingen toe. En een 'dagje weg' zit er ook niet zomaar in. Dat moet je echt voorbereiden.

En ons eigen eten, ook niet onbelangrijk. Vandaag mocht ik een ovenschotel maken voor een ziek iemand in de buurt. Dan zijn die hooimadams van Renske zóóó handig! Om het eten in te garen, maar ook om het in mee te nemen!

Even onder het deksel loeren? Och, 't is gewoon Hollands pot hoor. Aardappelpuree met zoete mais en kaas, zoetzure bietjes uit de weck, en gehakt, rul gebakken met ui en spekjes. Laag op laag.








Een theedoek erom knopen en het kan zó uit de oven in de madam. Dan blijft het uren warm. Dat kan je ook doen als je eters hebt die op verschillende tijden thuiskomen. Ieder neemt zijn deel en zet het terug.

Het is véél lekkerder, dan in de magnetron opgewarmd eten. En duurzamer ook natuurlijk. 😉😋




En dat was het. De dinsdag met de dieren. Bedden en voeden.

Dan rest nog om wat dingetjes uit te zoeken voor de vereniging. OOK alweer over dieren, bijen in dit geval. Maar als dat allemaal klaar is ......  ga ik met de dieren ......




.... he-le-maal niks meer!!!!

😊😊




5 reacties:

Lies zei

Tussen 'al' dat werk maak je nog leuke fotootjes, Clarien, en kunnen wij 's avonds laat nog volgen hoe je dag was...
Goeie nacht,
Lie(f)s.

Willem zei

Ik hoop met je mee dat de koe niet bij het hooi in de schuilplaats kan, al heb ik er een hard hoofd in. Voor mijn gevoel kan een koe vrij gemakkelijk 60 cm over de draad heen vreten. Die 60 cm is zo ongeveer de afstand die ik schat, aan de hand van de onderliggende betontegels.
Het zal meevallen als ze de hele dag bij voldoende voer tot hun beschikking hebben, maar anders zal de vergelijking opgaan met de kat die op het spreekwoordelijke spek gebonden is.
Wat ik me wel even afvraag is hoe je het geregeld hebt met de watervoorziening 's winters. Mij is altijd verteld dat koeien beter een voedseltekort verteren dan een watertekort. maar dat ging op voor melkvee. 'Je hebt ze zo van de melk af' was het gezegde, maar jij hebt ze niet voor de melk. Dus dat kan meevallen.

Eigenwijzehuisje zei

Heerlijk hoor, die beestenbende. Hier doen we altijd Hennepvezel in de nachthokken van de loopeenden en kippen, en stro in de legbak. Hooi kan zich om de poten heen wikkelen, dan raken ze verstrikt. Maar kijk inderdaad wat het beste werkt bij jullie. Hennepvezel kopen we in grote balen, maar dat is dan niet zelfvoorzienend. Voordeel is dat je kippenpoep er heel makkelijk uitschept, waardoor je bodembedekking veel langer schoon blijft en je dus minder vaak alles hoeft te verschonen. Mooi onderkomen zo voor de koeien! Leggen de kippen nog eitjes? Hier is al een tijdje de winterstop, ik mis hethoor,verse eieren van de kipen. Ik moet ze nu weerkopen...

Anoniem zei

Leuk al die dieren bij jullie. ik smelt altijd als ik de kopjes van Brit en Bekje zie.

yvonne zei

Dag Clarien,
Ik ging bij de reacties kijken om te reageren op dat je met stro sneller kans hebt op bloedluis. Mij is verteld dat hooi om de poten wikkelt en daarom niet goed is voor kippen. Ik zie het er hierboven ook al bij de reacties staan. Trouwens in de winter heb je weinig bloedluis hoor. Wat hier wwerkt is de nachtstokken 'ophangen' aan metaal en het metaal met kogellagervet insmeren. Blijven ze allemaal aan plakken. Die op de kippen zelf zitten, pak je dan natuurlijk niet mee, maar daar heb je een spray voor. De mijne zijn te weinig tam om dat te kunnen doen.
hartelijke groet,
yvonne