De Tomatendokter (slot)

on dinsdag 18 juli 2017





Als je zelf groente gaat kweken is één van de eerste dingen waar je aan denkt ... de tomaat! Want bijna iedereen lust graag tomaten, en je kunt hem zo goed bewaren in puree en saus en ketchup en zelfs geweckt.

De tomaat .... wat zou een pizza of een pasta zijn zonder die lekkere vrucht!

Het goeie nieuws is dat hij goed te kweken is in ons klimaat, zelfs als je geen kas hebt. Maar je moet wel de regels kennen. En die hebben we de afgelopen weken allemaal voorbij zien komen .... hoe zorg je voor een mooie rijke tomatenoogst? Van je eigen tuin?







Hier komen de tips van deze week van De Tomatendokter, over Botrytis, een schimmel die de tomaat kan aantasten. En wanneer je de plant moet toppen.

Afgelopen woensdag hadden wij 35 mm water in de regenmeter en dat is 
best veel....daar hebben onze tomaten in gestaan en zij zijn als geen 
ander vatbaar
voor botrytis.
Ik wil het dus even hebben over een van de grootste bedreigingen in de 
buitenteelt van tomaten en nu in de maand juli valt dit nog mee maar 
vocht en lage
temperaturen maken onze planten vatbaar voor de sporen van botrytis.
De maatregelen die we kunnen treffen zijn o.a de infectiedruk verkleinen 
door de tomaten niet bij de composthoop te poten en geen dood 
plantmateriaal in
de omgeving van de tomaten te gooien want de sporen vermenigvuldigen 
hier enorm op.

Verlaging van infectiekans door het snoeiwerk aan de planten met een 
afbreekmesje te doen om zodoende een gladde wond te maken die snel droog is.
Wanneer wij een grote dief wegbreken met de hand geeft dit een holle 
wond die vatbaar is voor de botrytissporen.

Ook moet er nu nagedacht gaan worden wanneer de kop uit de plant gehaald 
moet worden en er dus geen nieuwe trossen meer bij komen.
ikzelf doe dit eind augustus want de tomaten die nog aan de plant hangen 
hebben zeker deze tijd nodig om uit te groeien en af te rijpen.

Een paar weetjes:in tomaten zit veel lycopeen(vermeend middel in de 
strijd tegen kanker)
Alle delen van een tomatenplant zijn licht giftig (solanine) behalve 
rijpe vruchten.


Grauwe schimmel op tomaat
een plant met Botrytis
                               
Nee dan toch liever gezonde planten en mooie rode verse tomaatjes, de hele zomer door!

Nog even alle tips op een rijtje?

Het begint met de opkweek. Hou de plant in een pot tot hij twee trosjes met tomaatjes heeft en een derde trosbeginsel. Dan pas gaat hij de volle grond in. De eerste drie weken goed op het water geven letten want hij leeft dan nog op de oude kluit.

Dieven. Je haalt van de okselscheut tegenover een tros de top weg, maar laat het eerste blad zitten want die voedt de tros.





Over het opbinden ... dit is nodig om te zorgen dat het blad genoeg zonlicht opvangt. De tomaat is subtropisch en heeft alle zonlicht nodig die ons kikkerlandje te bieden heeft.

De trosjes snoeien. Bij cherrietomaatjes de eerste tros op 8, de gewone ronde op 3 en de vleestomaat op 2 tomaten. De volgende op resp 12, 6 en 3. Dus steeds de helft erbij voor de volgende tros.

Bij een dunne kop ... wat tomaatjes wegsnoeien. Bij teveel groei, laat rustig een dief uitgroeien tot een tweede plant.


               Afbeeldingsresultaat voor tomaat


Jaja .... dat zijn heel wat tips! En dat is nog maar het topje van de ijsberg van alle kennis van De Tomatendokter. Heb maar een beetje geduld, volgend jaar ga ik met hem meedoen, vanaf het prille begin van de opkweek, en kan je dat hier volgen.

Er was ook nog een vraag in de mail, over welk ras je het beste kan gebruiken voor de buitentomaat. Het antwoord van Tomatendokter ...


Ik zelf kijk niet echt naar het soort Clarien maar neem altijd een F1 hybride.
Op dit moment heb ik moneymaker als ronde staan en als vleestomaat is marmade niet verkeerd.
Toch gaat het ook om de manier van opkweek met voldoend meststoffen zorg je dat de hoeveelheid droge stof in de plant toeneemt en dat is een preventieve maatregel omdat de hardheid van het blad toeneemt.
Verder dezelfde maatregelen als in mijn vorige mail beschreven over botrytis.


Zo ontzettend fijn dat iemand zomaar zijn kennis wil delen ... zodat jullie ook straks allemaal prachtige verse tomaten kunnen opkweken in eigen tuin!!!! Dankjewel Tomatendokter, en tot volgend jaar!





Mocht je nog vragen over tomaten hebben stuur me ze gerust dan stuur ik dat weer door!

Verder was het vandaag vooral een gele dag!! Want, wat was het weer mooi. Zo'n echte warme zonnige juli dag waar je hartje winter van droomt.





Vanochtend vroeg in de warme zon draaiden alle bloemen en zadenschermen zich naar het oosten, waar de zon opkwam. Een magisch moment is dat.

Ik liep met Brit, en ontdekte weer een nieuw kruid langs de Beentjesgraven ... daar staat ook het Boerenwormkruid! Dat kruid dat vroeger bij veel kwaaltjes gebruikt werd, en ook tegen wormpjes en vlooien en ander ongedierte.




Helaas ging dat ook wel eens mis want het kruid is licht giftig. Dus ik zou er maar geen thee van zetten!

Het is zo'n supermooi knalgeel bloemetje, en zo bijzonder omdat hij geen kransblaadjes heeft. Hij werd ook gebruikt om bijvoorbeeld wol mee te verven, vanwege die intens gele kleur.






Een kruid wat er veel op lijkt is het Jacobskruiskruid. Dat is veel algemener. Het is ook een prachtig kruid, ook weer die helgele kleur, maar deze heeft wel kransblaadjes.

Heel veel insecten vind je erop.

Zou ik ook doen als ik een vlinder was, op die gele zonnetjes gaan zitten.






Sorry ik ken de naam van de vlinder niet maar misschien leest Joop mee (of Corry) en dan krijgen we het wel te horen. 😊

Het boerenwormkruid hangt aan het gebint inmiddels. Misschien helpt het tegen de vliegen. En zo niet, nou, geeft niks, het staat ook leuk!





9 reacties:

Anoniem zei

Landkaartje denk ik, de vlinder.....
Groet, Janneke

Anoniem zei

Wat nu als je alleen tomsten in bakken kan laten groeien omdat je geen tuin hebt?
Ik heb jarenlang tomaten gehad op balkon, maar de laatste keer deden ze niets en de tomaten die er waren, waren niet te vreten.

Moestuin hippie zei

Hoi Clarien, dank je wel voor alle duidelijke informatie over de tomaten! Ik ga het volgend jaar ook allemaal uitvoeren want dit jaar is het niet veel met de tomaten. Waarschijnlijk te veel blad afgehaald.
Ik heb nog een vraag aan je, is het nog wat geworden met de asperge zaadbolletjes die je vorig jaar hebt bewaard? Bij mij hangen er ook aan de plant, sommigen worden al oranje.

Anoniem zei

Het is tot nu toe prachtig weer met heerlijke, lange zomerdagen. Kan er ook zo van genieten, herfst en winter hebben ook hun eigen charme, maar in de lente en zomer voel ik altijd zo dat ik leef, beide seizoenen zijn intenser en je leeft veel meer buiten dan binnen.

Clarien zei

Janneke dankjewel!

Moestuin Hippie die asperge zaadbolletjes daar heb ik nog niks mee gedaan. Die liggen nog ergens in een envelopje. Ik zal ze es opzoeken en kijken of ze opkomen, in een potje.

Anoniem de tomaten in potten opkweken daar heb ik zelf in het verleden wel goeie ervaring mee. Zijn ze wel groot genoeg? En goed opbinden, de zijscheuten dieven na het eerste blad, zorgen dat de bodem luchtig blijft en goed gevoed. En de trosjes snoeien zoals in de tips van Tomatendokter staat. Dan moet het vast wel lukken. Succes!

Anoniem zei

Grote potten: ja, dieven zoals de tomatendokter: ja, opgebonden: ja. Het is ook jarenlang goed gegaan, maar ineens was de pret voorbij. Misschien het soort, anders weet ik het niet. Nu voor het tweede jaar geen tomaten gezaaid.

corrie zei

Ha Clarien, Nátuurlijk volgen we je ook in de vakantie!
de vlinder is de zomervorm van het landkaartje. De voorjaarsgeneratie is oranje met bruine vlekjes. Hartelijke groet, Joop en Corrie

geertje zei

Hallo Clarien,Eerst een compliment voor je leuke en leerzame blog!Ik ben gelijk de tomaten gaan snoeien maar ik doe een test,de helft wel,de andere helft niet.
Een vraag voor de tomatendokter;Ik begin altijd al in febr. te zaaien[ik teel tot nu toe de tomaten alleen in de kas],is dat te vroeg of niet en welke potmaat gebruiken omdat ze zo lang in de pot moeten blijven?En ook bijmesten?
Groeten Geertje.

philivd zei

Voor de mensen met weinig plaats,hier is een andere methode https://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/groenten-telen-in-potten/