Zoveel planten zoveel smaken.

on dinsdag 14 maart 2017
Nou had ik voor vandaag een serieus en leerzaam blogje in mijn hoofd. Over de voedingsbehoefte per gewas. Hoeveel mest moet er op het wortelvak, en hoeveel moet er op het vak van de kolen, enzovoorts.

Tja, en omdat dat een serieus en leerzaam verhaal ging worden, dacht ik, nou dan maar even wat van die tekeningetjes maken, anders wordt het zo saaaaaaaaaaai ..... en dan leest niemand dat!!

Nou .... aan het prutsen met tekeningetjes, en de hele avond is om!


Hoe teken je in vredesnaam spinazie????? Mijn spinazie lijkt net op kikkervisjes.

Maar wat zo leuk is .... als je iets gaat tekenen (gewoon tekeningetjes van google halen, hartstikke makkelijk!) ... dan gaat dat vanzelf leven!!

Mijn groenten kwamen allemaal tot leven en ze babbelden er vrolijk op los. De bladgewassen bijvoorbeeld, dat zijn de planten waarvan je het blad eet, zoals venkel, spinazie, sla, prei, snijbiet. Dat is een héél gezellig stelletje ..... babbelen kunnen ze, en veel eten doen ze ook! Want je kan je voorstellen met al dat blad en dat bovengrondse gegroei, dat die planten veel mest nodig hebben!!

Vooral de spinazie, dat is een mest kampioen. Waar de spinazie gestaan heeft, kan je bijna géén tweede teelt meer zetten want die spinazie die vreet alles op!

Ik vervang hem daarom liever door raapstelen. Volgens mij ook gezonder! :D

En de wortelen .... die waren leuk om te tekenen! Wortelgewassen. Van die lange dunne jongens .... nou wat dacht je ... dunne jongens ..... weinig tot geen mest!! Als je ze toch wat wilt geven (bij schrale grond) sproei dan wat verdund mestwater (poepsoep) maar zeker geen brokken mest!

Het bietje .... is een geval apart!! Kijk hieronder zie je de peen, de pastinaak en de witlof wortel, alledrie zijn ze dun en recht ...... alledrie dus weinig mest geven ..... maar kijk dan es naar de biet ......


De biet is een olijke dikkerd! Hij is wel een wortelgewas, en moet dus niet veel mest hebben, maar mag wel net wat meer dan zijn drie dunne broers. Je kan op het bietenbed bijvoorbeeld wat extra koemestkorreltjes strooien. Maar niet teveel.

En dan ... de aardappel! 

Haha dat werd een heel stripverhaal ... bij die aardappels ... die gingen een eigen leven leiden ..


Als je wil dat je aardappels het naar hun zin hebben .... dan wel wat bemesten, liefst met een laag compost of goed verteerde mest, maar zeker geen verse mest want ze moeten niet teveel stikstof hebben.

Wat ze ook graag lusten is een beetje as uit de houtkachel, oftewel kalium, om ze mooi stevig te maken. Strooi dat er af en toe over. Niet te vroeg, want kalium lost makkelijk op in water en spoelt zo de bodem in.

Nou en dan hebben ze het naar hun zin. De piepers.


En dan is er het vak van de koolgewassen.

Nou dat is makkelijk. Die willen graag véél eten. Lekker veel verteerde mest door de bodem werken, nou op de een of ander manier kan je dat ook wel aan ze zien dat ze van lekker en van véél eten houden. Kolen zijn meestal dik en stevig en voedzaam.

Als het kan ..... zet dan ál je koolgewassen, dus ook radijs en raapsteel en de koolrabi en knollen, in hetzelfde vak. En laat ze daar pas na zes jaar weer terugkomen. Want het probleem met al die kolen (kruisbloemigen, google maar even) is ..... knolvoet. Een hele vervelende ziekte.

Alles bij elkaar zetten, en goed van plek wisselen, dan heb je kans dat je géén knolvoet krijgt, maar mooie dikke gezonde kolen, zoals deze ....Ja en dan zijn er nog de vruchtgewassen. Dat zijn alle gewassen waarvan je de vrucht eet, dus de tomaat en de courgette en de paprika, de pepers en de pompoen. De komkommer en de aubergine, en de meloenen.

Al die superlekkere groenten, die je hartje zomer kan oogsten.

Het zijn allemaal van die bourgondische jongens ... je kan wel aan ze zien dat ze wel wat lusten!!
... en het is ook logisch. Die gewassen moeten eerst een grote plant maken, en dan goed groeien en dan aan het uiteinde van de plant ook nog es dikke vruchten maken. Dat kost energie! Dus die willen wel eten!

Geef ze veel mest en compost. Goed voeden, die vruchtgewassen!!

Nog een laatste vak, dat van de peulgewassen. De erwten en de tuinbonen en de spekbonen en de sperziebonen en capucijners enz. Die planten, die kunnen zelf stikstof opnemen uit de lucht. Dat kunnen alle planten die bij de vlinderbloemigen horen.

Dus je kan je voorstellen, als ze hun eten uit de lucht halen, dan hoeft er niet veel mest op. Klein beetje goed verteerde mest, is genoeg. Peulen zijn bescheiden jongens.


Nou. we hebben ze gehad! Alle gewassen en hun mestbehoefte. Pffft ik hoop dat het een beetje te volgen was!

Er gebeurde nog wel meer vandaag, bijvoorbeeld voor het éérst met een aanhanger rijden, en ik dacht ..... natuurlijk zal je zien dat ik ergens achteruit moet rijden en ik heb geen idee hoe dat moet met een aanhanger, maar het ging allemaal goed.

Ook was er een lief postpakketje, van Ilene uit Amerika, thank you very much Ilene!! 😊😊Morgen weer een dag. Voor nu ... truste .... see you later!7 reacties:

adelheid zei

Hahaha, geweldig die tekeningen! En saai is het verhaal helemaal niet hoor. Slaap lekker!

Mar Bloem zei

Het heeft je even wat tijd gekost maar te leuk gedaan je tekeningen! Haha, handigerd ^_^ Goed te volgen, heel begrijpelijk en makkelijk te onthouden zo!

grandma zei

Bedankt voor je geïllustreerd verhaal 😊

Ineke zei

Clarien geweldig dit geïllustreerde verhaal. Je kunt zo een boek maken. Misschien vooral leuk voor kinderen!
Nog een project erbij.����

Dufraing Marc zei

Leuke tekeningen!! Ben benieuwd naar je uitvoering van het 'mestplan'. Kan dit goed gebruiken voor mijn tuin in FR. Ik vertrek nu zondag as en ga de volgende weken mijn werk wel hebben in de moestuin ginder. Wanneer is het klaar? Heb je een idee?

Clarien Cornelisse zei

Marc ... dit hierboven was eigenlijk mijn hele mestplan .... dus een volle kruiwagen met koemest per bed voor de blad, kool en vruchtgewassen, de helft voor de aardappels, een kwart voor de peulgewassen en niks voor de wortelbedden. Nou ja een beetje poepsoep en de bieten nog wat koemestkorrels. Op aardappel en wortelbedden flink was as. Mijn bedden zijn anderhalf bij 9 meter.

That´s is. Meer stelt mijn mestplan niet voor ...

Elsa de Geus zei

wat een heldere duidelijke uitleg.. ik vroeg me al af hoeveel alles zou moeten hebben, door jouw speelse verhaal is het erg duidelijk geworden voor me.... bedankt!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...