Raam en klompen.

on donderdag 12 januari 2017



Nou 't is zover hoor.

Maar eerst ... moest er vandaag een raam gemaakt worden voor op de koude bak. Zo'n mooi raam wilde ik maken zoals we dat een paar jaar geleden ook gemaakt hadden. Maar ja toen had Wietse alles voorbereid en het enige wat wij hoefden te doen waren van die kant en klaar klusjes.

Nu moet ik zelf zo'n ding maken. Goed. Wat zijn er voor spullen? Latjes liggen hier nog wel. Ik neem de dunste die er zijn, zodat het raam niet te zwaar wordt. Dan op zoek naar wat afvalhout om die driehoekjes van te zagen.






Er staat hier ook een wondermooie zaagmachine. Daar maak je in een handomdraai keurige driehoekjes mee. Maar dan moet je wel weten hoe hij werkt. Ik heb geen idee, volgens mij staat hij om te beginnen al scheef. Hoe werkt zo'n ding?? Potverdorie volgende keer toch even kijken.

Nou dan maar met het handzaagje weer. Zaag-zaag. Dat gaat niet héél recht maar toch recht genoeg.






Ja ik laat maar eerlijk zien hoe er geprutst wordt. Want Wietse had die latten mooi aan elkaar geschroefd, maar ik heb ze boven op elkaar geschroefd. En dan krijg je zo'n stapeltje hout op elkaar. En dan zijn je schroeven weer net te kort die komen niet door die hele laag heen.

Het leek zo'n simpel werkje maar wat kan je dat weer ingewikkeld maken.

Want, wat bij mij dus ook gebeurde .....




Dat hout was zó dun, en ik zat te dicht bij de hoeken te boren, en dan splitst dat hout. Ben ik nou de enige waar die dingen gebeuren of herkennen jullie dit soort gepruts?

Zo kan je over een simpel raam maken wel twee uur doen omdat je verkeerd materiaal gebruikt of te snel wil (niet goed opmeten, hoeken scheef) en noem het maar op. En dan uit frustratie de boel forceren, helpt ook al niet.

Alles weer opnieuw. Pfffffffff






Naja. Het raam kwam uiteindelijk af.

Hahaha en weet je wat grappig is, het raam is zó licht, het lijkt wel een vlieger!! Als we hier plastic over spannen, zal je zien dat dat hele raam met een beetje wind de lucht in gaat en wegvliegt!

Het past gelukkig wel, min of meer, en dat plastic komt een andere keer want ik moest weg.







Gisteren sprak ik een mede-blogster. Heel toevallig, bij Zonnehorst in de winkel. Ze vertelde dat ze bij een zaakje in Rouveen was geweest, met mooie folklore stoffen.

Ja, en een andere vriendin is binnenkort jarig, en die wil héél graag een folklore cadeautje hebben, uit Staphorst of omgeving. Dus ik dacht toen ik vanmiddag terugreed vanuit Zwolle, ik ga even langs dat zaakje! Bij De Lichtmis eraf, en dan hup dus wéér naar Rouveen!







Stegeman's Textiel, oude Rijksweg 413. Een zaakje van 170 jaar oud. Goh. En alles nu met 10% korting. Nou, mooi!

Zoals de blogvriendin al zei, het zijn echte walhalla's voor de quilters, die stoffenzaakjes in Staphorst en Rouveen. Prachtige stoffen, in alle thema's. Maar helaas heb ik van al die mooie stoffen (ook met echt stipwerk) haast geen foto's gemaakt want ik ben niet zo'n quilter. Sorry. Niet aan gedacht.

Verder waren er ook warme flanellen nachtponnen, die wilde ik wel kopen maar Paul zet me buiten als ik dat doe! :D   Leuke hemdjes waren er ook en ook van die baaien rokken.







Het is zo leuk om je nieuwe omgeving zo stukje bij beetje te leren kennen. Het zijn weer andere winkels hier dan in Bussum. Hier is het meer landelijk, heel praktisch, en ook ingesteld op toeristen die hier zomers veel komen.

In Rouveen slaagde ik niet met het kado. Maar iets verderop in Staphorst is een echt toeristenwinkeltje. Ja daar is van alles te vinden qua folklore. Eerst iets voor de vriendin uitzoeken, en dan ...



 


..... hebben ze daar ook iets wat we echt heel hard nodig hebben!

Moet ik eerst even iets uitleggen. Je loopt hier op de boerderij om de haverklap naar buiten. Wij moeten s avonds twee kachels aan de gang houden, omdat in de paardenstal al gestuct is en het daar goed droog moet blijven. Je loopt je een breuk met dat hout en met die twee gebouwen. En daarbij hebben wij een pup die steeds op de grond piest en poept als ze niet elk half uur in de tuin wordt gelaten.

Nou dan zijn laarzen écht niet handig. Want je sokken blijven daar in zitten enzo. Klompen zijn wel handig.






Daar stap je zó in en uit.

Alleen .... ze doen wel zeer. Op de wreef en aan de knobbels op mijn voeten doet het pijn nu, na een uurtje op klompen lopen. Zou je daar eelt op krijgen?

Nou ja hoe dan ook .... we zijn weer een stapje verder richting boer! :D









9 reacties:

Paul Cornelisse zei

Ik kan geen 4 dagen weg.. Klompen en kiltstoffen, help!!

Madelief Weideveld zei

Je hebt ook klompen die lager uitgesneden zijn met leren bandjes over de wreef.....http://vleutsehoeve.nl/nl/draagklompen/45-tripklompen.html Tripklompen. Ideaal! Dag, Madelief

Anoniem zei

Langzaan opbouwen met de klompen. Zijn er geen klompen voor een hoge wreef? Ze zijn trouwens mooi. En je 'geprutsf' is goed gelukt hoor, hij is mooi geworden. Eer van je werk.

Anoniem zei

Nou Clarien je hebt een mooie tocht over "de Streek " gemaakt en nog leuk winkelen ook en goed reclame gemaakt !. Doe voorzichtig met het leren lopen op klompen , elke dag een poosje en dikke sokken aan. Je krijgt geen koude voeten in klompen , ik draag ze ook altijd , maar dan geverfde ,[slijten minder snel] en ik koop ze bij de welkoop.

ivoorwit.blogspot.com zei

Klompen dragen met dikke sokken. Dat wordt dus breien! Vast wel een behulpzame buurvrouw. Ook nog wel eens te koop bij vrouwenverenigingen op een verkoopdag. Opbouwen werkt goed.
Voor een koude bak gebruiken we ook nog wel eens een oud kozijn waar nog glas in zit maar dan moet je de maten van de bak aanpassen. Wel mooi hergebruik! Ik geniet van je blogs, het geeft veel herinnering. Fijn weekend, groetjes, Thea

Buitenleven zei

Ik zou de klompen aan de muur hangen en er een bloemetje in zetten;)
Ik heb er een paar keer m'n enkel in verzwikt.

Clarien Cornelisse zei

Wat een leuke tips weer allemaal, ook de emails en op fb. Ja ik zal die met zo'n bandje ook uitproberen.

Heb ook al iets anders ontdekt van klompen nl dat je er niet in de verse sneeuw mee kan lopen .. meteen plakken onder je klompen na 5 stappen heb je sleehakken van 15 centimeter! :D

grandma zei

Goed zeg je zelfgemaakte raamwerk voor de koude bak. Ooit maakte ik een soort van rek voor om de compost bak, het ding verging aan het eind van t seizoen zelf tot compost :)
Grandpa heeft klompen met een leren inzetstuk op de wreef, een heel stuk zodat ie geen natte voeten krijgt . Bij een klompenmaker kun je vragen of ze je klompen aan jouw voeten kunnen aanpassen, doen ze zo ffkes

Mijke zei

Ik zou zweedse klompen kopen! Daar is de zool van huot maar de rest van leer dus dat loopt een stuk prettiger! En jullie hebben verder toch geen koeien die op jullie voeten kunnen staan :P

Vreselijk herkenbaar ook trouwens dat geklungel met knutselen. Wij hebben eigenlijk bijna geen gereedschap en de simpelste klusjes kunnen dan vreselijk ingewikkeld worden haha! Maar de aanhouder wint!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...