Dagboek van een Herdershond(je).

on dinsdag 10 januari 2017Ruim drie maanden oud ben ik, en ik versta al een beetje Mensch. Hierrrrrr betekent bijvoorbeeld dat ik een lekker koekje krijg. En  Blijfff betekent dat ik lekker binnen mag blijven terwijl vrouwtje buiten in de regen gaat lopen sjouwen.

Vandaag ........... was er een hoop gedoe over mijn eten. Want ja .... dat heb ik dus weer ..... mijn baasjes zijn van die gezondheidsfreaks, en nu moet ik ook gezond eten. Maar ja wat is gezond voor een kleine doggie zoals ik? Weet jij het?

Ik ben natuurlijk een echte wolf, dus geef mij maar een rauwe kip of een paar verse jonge konijntjes zo af en toe. Dan neem ik links en rechts nog wel een hap gras, een stuk hout, wat afval, of een stuk vuile pens, en klaar.

Zo simpel is het! Maar nee hoor, mijn baasjes doen heel ingewikkeld.
Ik krijg nu brokken, maar daar eet ik niet veel van. Brokjes .... pfffff ....

Dus nu maakt vrouwtje zich druk en gaat wat anders kopen. Vers vlees, en kijk ze pakt ook van die gedroogde varkensoren, lekkerrrr, en kijk nou, zo'n achterlijke bak met houten rand. Zonde van je geld!! Ik eet ook uit een goedkope plastic bak hoor!

Gelukkig hij gaat terug!


Ja dat is wat hoor. Als je baasjes hebt die niks van honden weten. Die laten zich van alles aanpraten door de verkopers in de winkels.

'War is het beste voor mijn pup.' vraagt vrouwtje. Ja duh. Ik kan zó voorspellen wat ze zeggen. De duurste brokken natuurlijk!! En ja hoor! Maar gelukkig wordt er ook bij gezegd dat vers vlees het allerbeste is. En als een hond niet lekker is of aan de diarree dan is een paar dagen vers vlees altijd de beste manier om een hond weer snel gezond te krijgen.


´Dus elke dag vers vlees is het beste?' vraagt vrouwtje. Yes yes yes!! Maar nee helaas zoveel geluk heb ik niet. Het wordt een combi. Doordeweeks brokken en 's weekend vers vlees.

Ik krijg ook nieuwe bakken. Wat een onzin. Maar ook een paar varkensoren en een leuk nieuw bot.

Yes, now we're talking!!


Voor mij hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld hoor. Ik lust best een muis. En ik kom een heel eind met de restjes op de composthoop. Vrouwtje laat nog wel eens iets aanbranden (ja dat lees je hier nou nooit he?) en dat gaat dan op de composthoop en dat vreet ik graag.

En hout .... ook heel lekker!! Heel stom, iemand heeft iets vertelt over splinters die ik daar van zou krijgen, en nu mag het niet meer. Maar gelukkig ........ zien ze niet alles!

We waren vandaag met z'n tweetjes in het bos. Er was geen kip. Saaaaaai!!

En ikke maar wachten, want er moeten natuurlijk overal foto's gemaakt worden. Waarom? Ik zou het niet weten. De ene boom lijkt precies op de andere. Heee, andere honden, waar zijn jullie!!

O kijk hallo hallo hallo hallo!! Daar is een vriend!! Hee hallo makkertje!! Whats up!!

Wat zijn baasjes dan weer ongeduldig. Net als wij mekaar een beetje leren kennen, en we een beetje nep-gevochten hebben en het net leuk wordt en we samen gaan rennen enzo ... dan is het weer van ..... hierrrrrr.

Moeten we weer allebei een andere kant op. Flauw.

Water. Ook zoiets. Thuis krijg ik water uit de kraan in een schoon bakje. Niks aan. Modderwater, dat is pas je ware! Of water uit de plas hier in het bos. Smaakt lekker naar al die honden die hier zwemmen!
We gaan altijd veel te snel weer naar huis. Want er is altijd wat te doen. Terwijl ik lekker op de composthoop scharrel is vrouwtje daar achter ergens bezig. Steeds komt ze voorbij met kruiwagens met hout.

Ja dat moet dan allemaal netjes in van die bakken, en dan die banken er weer voor. Wat een gedoe allemaal. Als baasje belt, hoor ik vrouwtje zeggen dat de houtschuur een leuke nieuwe chill-plek is geworden. Voor een feest!

Haha ... nou ik denk dat dit een bovenste beste scharrelplek is geworden, voor baasje junior met zijn vrouwtje ... denk je ook niet?Eindelijk. Klaar. Gaan we nu voetballen?

Nee dus. Eerst nog zitten. Weer wachten. En ik wil zó graag spelen!!

Maar we gaan niet spelen. We gaan naar binnen en daar gebeurt iets verschrikkelijks! Een vreselijk enorm monster komt ineens de kamer in en sluipt over de grond, van links naar rechts. Ik blaffen natuurlijk, en aanvallen. Maar eng hoor!

Door mijn geblaf en door steeds maar aan te vallen .... wordt het monster uiteindelijk bang. Hij geeft het op. Staat stil bij de muur.

Voor de zekerheid blaf ik nog een tijdje. Wat denkt hij wel!! Opzouten!!

Sjonge ... ja zo beleef je heel wat hoor op 1 dag.

Goed. We gaan weer naar buiten. Ik scharrel de hele dag achter vrouwtje aan. Ja je moet er toch op letten he? Straks komt er wéér zo'n monster.

Maar nee. Geen monsters meer. Ze gaat graven. Geen idee waarom of waarvoor, maar graven, dat kan ik ook! Ik kom helpen hoor!


Nou ik graven en graven en dat karton stuk bijten. Mag dat dus weer niet. Snap jij het?

Ik wandel maar weer es naar de compost. Kijken of er nog iets lekkers te vinden is. Vrouwtje komt ook wat van de hoop afgraven. En dat gaat dan op dat karton. En zo'n wiebelig muurtje van stenen eromheen. Wat dat toch moet worden?

Komop nou vrouwtje we moeten naar huis het wordt al donker!
Wat kunnen mensen ingewikkeld doen! Maar ach ze bedoelen het goed en ze weten nou eenmaal niet beter. Het is maar goed dat ze mij hebben om de boel in de gaten te houden!

Want ik ben paraat! En altijd alert en altijd waaks, dag en nacht!!


9 reacties:

vrouw Hommel zei

Fantastisch verhaal....ook dat kun je goed

Anoniem zei

Schitterend verhaal Brit. Is echt genieten.
Kijk ook eens bij oervoer.nl Daar wordt heel veel uitgelegd wat goedvoer is voor honden.

Daphne Coers zei

Geweldig en dat op de vroege ochtend (het is nu kwart voor 8)
Die brit is maar een lieverd, dat ze je de hele dag in de gaten wil houden.
Enne....die laatste opmerking, inclusief foto, ik lag helemaal in een deuk!!

Mijke zei

Ahhh wat een leukie die Brit! Geweldig spannende avonturen met het bezemmonster haha! Heel herkenbaar :P

Dat voeradvies vind ik wat gek, dan moet de maag van je hond zich elke keer aanpassen aan ander voer. Wij geven zelf elke dag vers vlees met 2 handjes brokken, zodat haar maag elke dag hetzelfde te verstouwen heeft. Daar wennen ze aan, en dat zie je terug in de ontlasting. Van dat omschakelen steeds krijgen ze maar diarree.

Bianca van Dalen zei

Wat een leuk geschreven verhaal!

M.A.C. zei

Wat een prachtig verhaal weer en heerlijke foto,s
moest weer een traantje weg pikken maar dat kwam door de herinneringen aan onze eigen big boy (british Bulldog)die 2 maandjes geleden is overleden hij was nog geen 6 jaar

Clarien Cornelisse zei

Nog geen zes jaar ... ja dat was wel hard voor jullie! Arme big boy.

Mijke de mevrouw in de speciaalzaak zei dat het wel kan dat de hond de ene dag dit en de andere dag dat eet. Want een wolf bijv eet ook niet alle dagen hetzelfde. Die eet wat beschikbaar is. Som seen paar dagen vlees, dan weer een tijdje afval en plantaardig en mest van planteneters.

Maar (zei ze) het is niet goed om in één maaltijd verschillende soorten voeding te vermengen omdat elke voeding een andere manier van verteren vraagt.

Dus niet krokante en geperste brokjes mengen bijvoorbeeld, en ook niet brok met vlees. Liefs op één dag één en dezelfde voeding.

ja ik geef ook maar door wat ik hoor he?

Anoniem zei

Vond het een enig verhaal, vind het een schattig beestje. Misschien kun je het beste de dierenarts eens vragen welke voeding je het beste kunt geven aan een kleine pup van zijn leeftijd en ras. Vind de omgeving bij jullie, als ik de foto,s bekijk, schitterend. Wist niet dat Overijssel zo mooi en nog zo landelijk is.

Mijke zei

Haha jaaa, maar een hond is geen wolf! Een hond is allang geevolueerd en dat hele "eten als een wolf" is meer een hype voor de baasjes dan nodig voor de hondjes :P De maag van de hond werkt heel anders dan die van een wolf, honden hebben geleerd om ook granen etc. te verteren, iets wat wolven bijvoorbeeld nauwelijks kunnen. Daarom hoeft hondenvoer nog maar voor minimaal 40% uit vlees te bestaan.
Dat je verschillende soorten voer niet mag mengen is ook een hardnekkig wat je altijd in dierenwinkels vaak hoort, maar ik heb daar nog nooit bewijs voor gezien. De meeste mensen die ik ken mengen gewoon en dat gaat prima. Beter dan elk weekend afwisselen, diarree komt dan toch wel heel vaak voor als je het zo doet.

Maargoed uiteindelijk is het een kwestie van kijken wat voor de hond werkt. Dat kan heel erg verschillen. Honderden zoniet duizenden jaren hebben honden gewoon met onze pot meegegeten. Daar doen ze het vaak nog steeds goed op, hoewel onze pot wel wat is veranderd natuurlijk. Andere honden doen het goed op aldi brok, ik zeg maar wat. Wij geven overwegend vers vlees omdat wij merken dat de ontlasting daar echt vele malen beter van wordt. Maar er zijn ook honden die daarvan juist maagzuurklachten krijgen. Dus uiteindelijk is het gewoon een beetje proberen gaandeweg! Daar komen jullie vast wel uit, wat Brit behalve hout (haha) het beste kan eten!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...