Over hout kan je boeken en boeken vol schrijven. Hout is zo´n prachtig natuurproduct. Het zit stikvol mineralen. Nou ja ..... eigenlijk is hout puur mineraal. Door de boom zijn die mineralen in tientallen, soms wel honderden jaren uit de bodem opgezogen, en die zijn vastgelegd in de dikke stam.
Zelf als hout verbrandt, dan zijn die mineralen er nog. Daarom is hout-as ook zo waardevol. Púúr mineraal, schitterende voeding voor de bodem.
Misschien ook voor de mens? Haha ik zou niet gek opkijken als er straks iemand een nieuwe hype ontdekt, kauwen op hout!! Offe ... de as-omelet! Voor een lang en gezond leven, mooie tanden, glanzend haar, betere darmflora, noem maar op!
Zaterdag kreeg ik een telefoontje. Of ik zin had om even bij het hout kloven te komen kijken. 'Neem Brit maar mee, daar passen wij wel op.'
Zo gezegd zo gedaan. Ik naar de boerderij, hond naar de warme keuken gebracht, en zelf achter gaan kijken. En ja hoor daar werd druk gekloofd! Enorme dikke bonken hout werden achter de trekker as gelegd, en de trekker schuift de bijl er dan moeiteloos doorheen. Nou ja eigenlijk andersom. Kijk maar even.
Ja zo kloof je wel eventjes een eik in een zaterdag namiddag. Pa en zoon waren er maar druk mee. En overal op het erf was het hout hout hout.
Er is hier veel hout in Overijssel. Er is altijd veel geplant, het landschap bestaat voor een groot deel uit houtwallen en bosjes. Er wordt daarom ook veel gesnoeid en gekapt. Zolang dat goed in evenwicht is is dat natuurlijk prachtig. Want hout is zo'n mooi veelzijdig produkt.
Natuurlijk wandel je dan even over zo'n erf rond. Er is altijd veel meer te zien. Mooie oude boerderij. Kijk de stalraampjes (heet dat zo?) zijn net nieuw. Daar heeft overbuurman eventjes mee geholpen. Dezelfde overbuurman die bij ons ook een paar muren gemetseld heeft, toen onze verbouwing net aan de gang was.
Doorlopen ... en binnen is een mooie werkplaats. Grappig, ik krijg flash backs van mijn bezoek aan Pennsylvania vorig jaar. Bij de Amish.
Daar wordt ook zoveel gedaan met hout. En daar zijn we ook es een keer een erf op gewandeld, een schuur binnengelopen, en een prachtige werkplaats bewonderd.
Paradise, Pennsylvania |
Daar hadden ze alleen geen elektriciteit. Alle benodigde stroom werd opgewekt met generators.
Maar goed. Of ik nog even koffie kom drinken, binnen bij de dames. Waar Brit dus ook tussen zit. Helemaal doodgeknuffeld natuurlijk. Ook heeft ze stiekem een stuk hout te pakken en zit daarop te knagen.
Brit knaagt altijd op hout als ze de kans krijgt. Ja zij heeft dat donders goed door van die mineralen en van die glanzende vacht en sterke tanden en van die darmflora enzo ....
Het gaat dan altijd regenen, als het hout net buiten ligt.
Nou je ziet het er wordt weer lekker gerommeld in die houtschuur. Ja, net als met compost moet je toch echt wel meerdere bakken hebben. Eentje voor het jonge hout, een paar bakken voor droog hout, en dan nog een pek voor aanmaakhout.
Ik had eigenlijk een beeld voor ogen van mooie stapeltjes hout, alles netjes in rijen, zoals je hier overal bij de boerderijen ziet. Keurige opgeruimde houtstapels.
Maar ja het regent dus. Dus we kiepen het hout gewoon in de bakken. Kan ook. Gaat veel sneller.
De bakken zijn klaar. Een klein deel van het hout is opgeruimd. En toen was het stikdonker daar achter dus morgen verder.
De as van onze kachels bewaarden we tot nu toe in losse emmers. Niet handig want het wordt vochtig. En daarom zit het nu in een ouderwetse as-emmer. Om in het voorjaar uit te strooien over de piepers en de wortelgewassen, en misschien, als er tijd is, weer zeep van te maken.
Het kalium in de hout-as zorgt voor stevigheid van de gewassen.
En als je de as opkookt in regenwater, kun je dat kali-loog eruit winnen, en samen met vet daar zeep van koken. Zeep zieden. Dat is een superleuk werkje, maar wel een gedoe en ook een beetje giftig, dus dat kunnen we mooi onder de kap doen dit jaar in plaats van binnen.
En natuurlijk zijn ondertussen die erwten van vorige week ook allang weer uitgelopen. De worteltjes steken dwars door het doek heen en ze moeten er uit. Maar de koude bak is ook nog niet klaar.
Pas januari en nu al tuinstress!! :O:O
Dan kun je ook een mini koude bak maken. Kratje of platte bak met aarde vullen, erwten erop, aarde erover, nat maken, en op een koele lichte plek zetten. Met een glasplaat of plastic erover.
Dat laatste moet er af als het groen bovenkomt. Anders krijg je schimmel.
En tot slot nog goed nieuws voor de winterdip-ers ..... heb je gemerkt dat het al wat langer licht blijft 's middags? :D
6 reacties:
Een nieuwe hype ...vroeger (hihi) hadden wij zoethout. Klopt het dat je de erwtjes nu al in een koude kas kan doen?
Was eigenlijk bedoeld om als kiemgroente te eten. Maar je kunt ze ook laten doorgroeien natuurlijk.
Er komt inderdaad heel wat bij kijken als je je huis verwarmt met hout, je krijgt het er meermaals warm van ;-)Na drie winters denken we eindelijk de goede routine en plek gevonden te hebben, maar daarvoor hebben we dikwijls genoeg in het donker door regen, sneeuw en ijs houtmanden staan vullen. Nu staan er twee kleine bergingen vlak naast de achterdeur, lekker makkelijk en vullen kan als het weer mee zit.
Hout is echt geweldig! Leuke foto serie heb je weer gemaakt. Wij gebruiken altijd het zaagsel voor in het kippenhok en konijnenhok. Of heb je al flink staan scheppen. Kreeg helemaal zaagsel jaloezie toe ik de berg zag op je foto.
Hahaha nieuw woord voor scrabble ... zaagseljaloezie! Zo heb i altijd compostjaloezie als die grote bulten weer in het bs liggen te dampen. Af en toe snel snel wat in de fietstas ....
LFJ die plek bij de achterdeur is een goed idee ja, we sjouwen ons dood nu.
Over je hondenvoer: heb je al eens naar Farmfood gekeken? Zij hebben zowel brokken als vers voer, en dat sluit goed op elkaar aan. Daarnaast kun je ze altijd mailen met problemen (onze hond had bijvoorbeeld een tijd lang last van roos-achtige huidschilfers) en geven ze uitstekend advies. Hier niets dan lof. En het is een NL product: het wordt gemaakt in Nijverdal, dat is niet zo ver bij jullie vandaan - lokaal is altijd beter ;-).
Een reactie posten