Warme laarzen en warm dak.

on dinsdag 25 november 2014







Langs de weg van Uithuizen naar Lauwersoog liggen stokoude grappige dorpjes. Usquert, Warffum, Baflo. Bij Winsum moet ik er nog even af. Ik heb knopen nodig en laarzen. En het is nog nét niet te donker voor foto's.








Er is zelfs een eko supermarktje. Goeie zaak! En knopen hebben ze ook in Winsum.






Maar goed, die laarzen dus. Laarzen voor op de tuin, want die van mij zijn zo lek als een mandje en dat merk je nu met die kou! Ik kijk meestal eerst even hier ...



..... leuk, even aan het laars-shoppen. Nou, verwacht geen gezellige schoenenzaak, t is voor boeren hier he?

Wat ik zoek is een stevige laars, liefst met veiligheidsneus, omdat er nog wel es per ongeluk een bijl of zoiets op je tenen valt. De laars moet ook heel warm gevoerd zijn, en waterdicht.




jaa!! die!! :D



Ja je snapt het al zeker .... elegant en trendy waren geen vereisten!!

Die bovenste laarzen, de bruine, waren heel degelijk, hadden een verstevigde neus, maar waren niet lekker warm.

Dus het werden de ondersten. Die zwarten waren superwarm, geschikt voor ruig terrein, én waterdicht. Dat gaf de doorslag. Ze zijn niet zo degelijk als mijn vorige laarzen, maar die waren na één jaar kapot, dus degelijk zegt ook niet alles. Ook hebben ze geen harde neuzen. Voorzichtig met de bijl dus. Trekkers zijn er niet op Moeskers Moestuin dus onder een trekkerband kan mijn teen niet komen.

Verder, ik was het bijna vergeten, maar van de week hadden we precies één jaar de zonnepanelen. 



Voor diegeen die daar geinteresseerd in is, ze misschien ook wel wil kopen, even wat getalletjes!

Tot vorig jaar hield ik de meterstanden bij. Wij hebben zo'n ouderwetse electriciteitsmeter. Die geeft nog twee standen aan, dagtarief en nacht/weekendtarief, hoewel ik dat al een paar jaar geleden heb laten veranderen in continu tarief. Maar voor ons verbruik moet je die twee dus optellen.


welkom in de meterkast, let niet op de spinnewebben aub


Ik heb onderstreept wat de stand was op 25 november vorig jaar. In diezelfde week zijn er 18 zonnepanelen op ons dak geplaatst. De installateur vroeg wat ons verbruik was, ik schatte dat op 4500 kW per jaar, gezien de vorige jaren. Hij stelde toen die 18 stuks voor, omdat ze zo ongeveer 250 kW per stuk per jaar opleveren. Gemiddeld, in Nederland. Dus dat zou ons verbruik van 4500 moeten afdekken!




Nou, benieuwd hoe dat gegaan is met de opbrengst en het verbruik?

Ik ben alleen zo dom geweest om géén foto te maken van de meter die de opbrengst aangeeft. Dat doe ik zodra ik weer in Bussum ben. Maar ik weet het precies, de meter staat op 3.91  Dat wil zeggen opbrengst zonnepanelen is 3910 kW. Minder dus dan verwacht, maar nog wel een hele hoop stroom!

En zo zag onze meterstand er vanochtend uit.



Ja dat zegt niet veel he? Het komt er in totaal op neer dat we 30 kW minder hebben verbruikt dan dat er is opgebracht door ons dak! In plaats van 4500 kW hebben we 3880 kW verbruikt. Tegen 3910 opbrengst. We hebben dus zelfs een beetje stroom teruggeleverd!

We hebben dus veel minder stroom gebruikt dan ik had verwacht. Ieder jaar één kind de deur uit, dat scheelt al iets (niet zo heel veel trouwens) en het is natuurlijk ook een kwestie van spaarlampen en de was buiten drogen enzo.



Een paar tips.

1. Er zit vrij veel marge op die dingen. Vraag vooral om korting!

2. Loop langs, als ergens in je buurt panelen worden geinstalleerd en kijk hoe zorgvuldig de mensen werken, en vraag de bewoners van het huis wat ze van hun installateur vinden, zo heb je meteen een referentie. Wij hebben een installateur genomen die hier in de straat al bij 2 andere huizen panelen had bevestigd.




3. Vraag of je buren ook mee doen. Dat levert ook korting op.

4. Vergeet ook vooral niet de belasting van 21% terug te innen.

5. Maak niet de fout die ik maakte, dat je denkt dat je nu zelfvoorzienend bent met je stroom. Ik dacht, mooi, als nu de stroom uit valt, dan hebben wij nog mooi stroom van ons eigen dak!! Dat is dus niet zo. De stroom gaat rechtstreeks naar de Nuon en wordt niet in je huis opgeslagen! Dat is maar goed ook want dat is (nu nog) niet veilig. Misschien komen er in de toekomst wel van die accu's.

6. Laat niet méér installeren dan je nodig hebt want terugleveren levert (haast) niks op. (nagekomen: kijk even bij de reacties voor een nuancering!)

7. Laat het ook niet alleen een kwestie zijn van kosten besparen en terugverdienen! Want met die panelen op je dak ben je een kleine schone energie-centrale geworden, en ben je dus heel goed bezig voor Moedertje Aarde!!


                          

5 reacties:

Henriette zei

Goede kaplaarzen zijn lang niet altijd even makkelijk te vinden , en klompen vind ik persoonlijk ook altijd handig voor het werk in de tuin.

Anoniem zei

Mooie blog, ik volg je al een tijdje, super leuk!
Even als aanvulling/correctie op puntje 6 van je zonnepanelen.
Ik krijg komende vrijdag 14 panelen op het dak en ik zit bij Greenchoice.
Die betalen voor de de eerste 1000 kWh die je te veel produceert precies zoveel als je betaald (20 cent geloof ik), dus je kunt er wel een beetje winst op maken.
Oftewel terugleveren levert je (als het niet te veel is) wel degelijk wat op.
Groeten,
Harold, Grunn

Clarien zei

goeie aanvulling! en nog een extra reden om ze te nemen! (bij Greenchoice)

Kees de Boon zei

heb rubber laarzen van Dunlop en 14 panelen op m'n dak, dus deze post sprak me wel aan ;-) Die 14 panelen leveren bij mij overigens 3.400 kWh per jaar op. Ik zit ook bij Greenchoice en het klopt wat Harold zegt, de eerste 1.000 teruggeleverde kWh's krijg je gewoon netjes het tarief voor dat je zelf ook betaald hebt.

Wat betreft de laarzen: ik wil ze juist niet té warm. Dan gaat het zweten en krijg je natte voeten. En natte voeten, dat zijn juist weer koude voeten ;-). Tis dat ik nog geen klompen heb, anders zou ik daar de hele dag op lopen. Wel zo nostalgisch in de moestuin ;-)

Clarien zei

Dus bij jou klopt het precies die 250 kW per paneel. En die warme voeten ... is een luxe probleem hoor! :D beter dat dan koude voeten!