September's schatkamer

on dinsdag 23 september 2014

Zonnebloemen oogsten bij Land en Boschzigt!





Op iedere bloem die we oogsten zitten bijen. Die jagen we weg, naar de andere bloemen, en dan kappen we de dikke stengels door. Hiekje arrangeert de bloemen voor de winkel, en ik loop het land op. Ik ga maar es kijken of ik kan helpen bij de pompoenen.





Er zijn ZO veel pompoenen, een heel veld vol met gewone oranje pompoenen, een veld vol met die lekkere butternut pompoenen, licht van kleur en flesvormig. En er zijn honderden muskaatpompoenen. Van die enorme groene pompoenen, waar Assepoester in naar het bal reed.

De kas ligt al helemaal vol. We moeten op zoek naar andere plekken!




De pompoen. Wat is het een prachtige groente. Hij groeit haast overal, ook op grond die nét gescheurd is, waar veel onkruid staat. De pompoen geeft daar niks om. Hij is lang houdbaar, je kunt van een stuk of wat pompoenen de hele winter eten. Hij is gezond. Hij is veelzijdig, want ga maar na, soep, taart, geroosterd, gestoofd, als ijs, als saus. Pompoen kan overal in. Hij is zo lekker!!

Oja er komt ook nog een pompoenweek aan hoor!!

Zelf bewaar ik mijn pompoenenoogst in netten die hangen aan de traptredes. Het lijkt goed te gaan. De pompoenen zien er nog heel mooi gaaf uit.



Ook ging ik vandaag verder met kruiden drogen. Rozemarijn hoef je eigenlijk niet te drogen want die is redelijk winterhard. Maar ik had de struik gesnoeid en wilde dat niet weggooien. Ik heb het gedroogd in de zon, en dan kun je heel makkelijk de naaldjes eraf ritsen, tegen de groeirichting in. Droog ze nog even op een bord en bewaar in een glazen pot.





Ja en het gaat maar door .... het bewaren en verwerken van de oogst van Moeskers Moestuin. Wat een schatkamer is het daar! Gisteravond heb ik weer een paar liter tomatensaus gemaakt. De tomaten had ik gekregen, maar de rest kwam van de tuin. Weer wat van de zomer bewaard!




Ik heb ook wat kleine potjes gemaakt. Voor de uitwonende kids, altijd handig een potje tomatensaus van thuis meenemen!

Vanmiddag heb ik de vijfde compostbak afgemaakt. Vijf hopen zijn er nu. Kom, ik stel ze even voor!!



...... helemaal links is de oudste composthoop, met compost die ik nú gebruik op de tuin. Je ziet dat hij bijna leeg is. Rechts daarvan is een nieuwe composthoop. Die is voor de najaarsbemesting. Die wordt volgende week omgekeerd naar links.

Dan in het midden de hoop met schapenpoep. Daar kan nog heel wat bij. Rechts daarvan de hoop met 'droog' materiaal. Nu vooral hooi en stro, die ik de laatste weken heb verzameld. Daar komt straks afgevallen blad bij. En helemaal rechts is de hoop met afval van zieke planten, en onkruid zoals kweekgras enzo. Die hoop blijft wel twee jaar liggen voordat hij weer op het land terugkomt.

Nou ... dit is dus eigenlijk het hart van mijn tuin!! Alles gemaakt van gevonden spullen.

Na het werk aan de composthopen ga ik de courgettes knippen. Al het zieke blad (meeldauw) wordt eraf geknipt.




Van de plant blijft dan niet zoveel over. Alleen de top van de plant heeft nog blad. Wat ziet dat er zielig uit, zo'n kale courgette. Hopelijk gaat hij nog even door met produceren. Maar het hoeft niet. De courgettes hebben zoveel gegeven deze zomer. Ze mogen van mij in de ruststand!

Vijftien planten hebben zo'n 250 courgettes gegeven! Petje af!!!

De stokbonen zitten nu op een oogstpiek. De bonen zitten er met trossen aan. Maar er is wel iets geks. Op sommige bladeren, vooral aan de onderkant, zitten allemaal zwarte stipjes. Het ziet er niet echt uit als een diertje. Wat zou het zijn? Als je erover veegt lijkt het net roet.

Jammer dat ik het Bart niet kan vragen ....






Maar gelukkig lijden de bonen er niet onder, alleen het blad.

Nou heb ik net vorige week 'bonenweek' gehad, maar de meeste bonen komen nog. Toch maar weer aan het wecken? Dat mislukt bij mij elke keer. Hoe kan dat toch??

correctie: net even op zolder gekeken naar de laatste serie weckpotten met sperzieboontjes, en die zien er nog goed uit. Ik had deze serie kort voorgekookt, en een dag later pas geweckt, Dus dat schijnt goed te gaan

0 reacties: