Baked beans

on woensdag 17 september 2014
Geen idee hoe deze heet maar ik vond de hoed erg trendy!! Beetje tovernaarsachtig! Zal wel een hele giftige wezen. Ik zag er veel van staan vanmorgen. Zal even op facebook navragen welke het is, want daar weten ze alles!! :D

Ik was weer es aan de sprokkel. Ben zelf ook net een tovernaar, op zoek naar kruiden, nou ja meer een heks eigenlijk. Vandaag zag ik een veld waar al gemaaid was, en het hooi was ook al opgehaald maar er was veel blijven liggen. Nou weet ik dat hier heel veel verschillende kruiden groeien, duizendblad, kamille, cichorei en nog veel meer. Dat zijn hele goeie preparaten voor in je compost.

Dus ... hopla daar gaan we weer!

Dit moet je dus niet doen zonder handschoenen! Er zitten altijd stekels in, van bramen en ander spul.

Zo´n lange bos hooi kun je het beste dubbel vouwen en even draaien, en dan nog es dubbel. Dan wordt het een soort vogelnestje en past makkelijker in de zak.

Jaja, kids de deur uit, dan heb je weer ruimte he? :D Gezellig hoor met die kwebbelende plastic zakken op de achterbank! En ruzie maken doen ze ook veel minder.

Op de tuin schrik ik me lens! Ben je amper anderhalve dag niet geweest en de hele boel ligt op apegapen.
De planten hebben d.o.r.s.t. !!! Vooral de jonge planten, met nog kleine wortels, en veel blad. Die hangen allemaal slap. Wat een triest gezicht! Ik had allerlei plannen, maar dat kan wachten. Eerst sproeien!

Jammer genoeg komt de straal alleen maar bij de eerste twee bedden. De rest moet met de gieters. Nou, een uurtje of wat gaat daar wel  weer mee heen. En dan heb je alleen maar het bovenste laagje nat gemaakt.

Van 't weekend hopelijk een fris buitje! Niet op zaterdag natuurlijk, want dan is mijn feest, maar liever op zondag!


Bonendag 3. baked beans. 

Gebakken bonen én gestoomde bonen. Groene bonen én gedroogde bonen. ja die Mexicanen weten wel raad met bonen. Vandaag eten we een van onze favoriete recepten, een mexicaanse tafel die uit meerdere schaaltjes bestaat.

Je hebt heel wat ingredienten nodig als je alles wil maken.Voor de baked beans, een soort dikke 'chili-con-carne' eigenlijk, gebruik ik 300 gram gehakt, 2 uien, 2 tomaten, 3 knoflooktenen, 10 dikke spekbonen, twee potjes kidney bonen, half potje tomatenpuree, theelepel cacao, azijn, peper en zout. Koriander moet er ook in, maar die had ik per ongeluk op de tuin laten liggen.

Voor de gestoomde groenten gebruik ik een bos worteltjes, 10 dikke spekbonen en een potje mais.

Verder nog 2 avocado's, citroen, rood uitje, knoflookteen, tomaat, ijsbergsla, zure room en tortillachips.

Was de spekbonen (20) en snij de helft in grote en de helft in kleine stukjes. De grote stukken gaan samen met de gewassen en gesneden worteltjes in de stoompan.

Terwijl dat gaart, bak je in wat hete olie twee gefruite uien met de kleingesneden boontjes en de gesneden knoflook. Na een paar minuten het gerulde gehakt erbij, twee tomaten in stukjes en een half pepertje, fijngemaakt.

Als het gehakt bruin is voeg je de kidney bonen toe met het kookvocht, en een half potje tomatenpuree. Peper en zout naar smaak, de cacao erbij, eetlepel azijn, roeren, en een kwartier zonder deksel laten inkoken. De kidneybonen kun je wat fijnprakken. dan wordt het een mooie dikke saus.

Voeg ondertussen een potje mais toe aan de gestoomde groente en laat dat weer goed heet worden.

Je guacamole maak je van twee geprakte avocado's (niet te fijn), half fijngesneden tomaatje, geperst knoflookteentje, fijngesnipperd rood uitje, eetlepel citroensap, (chili)peper en kruidenzout. Ook hier had weer koriander doorgemoeten maar ja ..


En dan alles op tafel in schaaltjes. De chilisaus met de gebakken bonen, de gestoomde groente, schaaltje chips, schaaltje room, schaal guacamole en een schaal met frisse ijsbergsla en wat tomaat.

Hoe lekker het ook is, probeer niet te snel te eten. Bonen zetten uit, dus je kunt ontploffen! ;-)


naschrift: de paddenstoel bovenaan is de geschubde inktzwam, je kunt hem alleen eten als hij jong is, nu dus niet meer, nu kun je alleen nog je pen er mee vullen (thanks facebookers!)

3 reacties:

vrouw Hommel zei

Ik lees je blog graag en wil je nu bedanken voor die prachtige foto van de inktzwam,wat een wonder van de natuur!

grandma zei

Wat een mooie plaatjes, zowel de zwam als het kleurenpalet op je bord :)

Clarien Cornelisse zei

Ja het was eigenlijk per ongeluk dat die foto zo goed gelukt is, ik nam gewoon even snel een paar foto´s in het voorbijgaan. Maar bedankt!!