Ochtendslakje, kolen, en bonen falafel.

on woensdag 24 september 2014Elke ochtend staan er bij ons op de mat in de bijkeuken sporen van een slakje. Ik heb me rot gezocht naar dat slakje maar ik kan hem niet vinden. Vorig jaar zat het er ook al. Het is niet vies. De sporen zijn ingedroogd, als je erover veegt is het weg.

Maar het intrigeert me .... waar zit dat slakje? Hoe blijft hij in leven? Hij legt hele afstanden af over onze mat. Maar waar hij overdag zit is een groot raadsel.

Binnenkort moet de hele bijkeuken weer worden opgeruimd en schoongemaakt. De voorraden uitgezocht en aangevuld. Hopelijk vind ik de slak dan.

Op internet vond ik gisteravond een leuke tip voor het bewaren van verse courgettes.Ja ... je zal altijd zien dat je zo'n tip net vind als je 250 courgettes hebt weggegeven, met man en macht opgegeten, in sausen gestopt, en zelfs heel veel gecomposteerd. Dan, als je net je je planten hebt gekortwiekt en in de ruststand gezet, dan vind je de gouden tip!!

Maar maakt niks uit hoor, Ik heb nog een stel courgettes liggen en ga het gewoon proberen. En wie weet is het onzin, deze tip. Ik las dat je courgettes langer kunt bewaren door ze in te wrijven met plantaardige olie. En dan koel bewaren. 

Eerst een plek maken. Een krat met een laag stro lijkt me wel geschikt.
Ik had wat goeie olie van thuis meegenomen. En een schone doek. Nou, de courgettes schoongemaakt en ingewreven. Het ging net keihard regenen dus het was wel prettig, zo'n klusje in de kas!

Ja en waar moet dat dan staan? Buiten natuurlijk, want daar is het koeler dan in de kas. Maar daar wordt het nat. Dus ik heb een tentje gemaakt van een paar stokjes, wat duct tape en een vuilniszak. Mijn halve tuin hangt aan elkaar van duct tape. Wat een super uitvinding is dat toch!!
Als je een kelder hebt gaan ze daar natuurlijk in. Dan hoef je niet ingewikkeld te doen met zo'n tentje. Wel een hoop werk voor een stuk of wat courgettes, maar het experiment is wel interessant. Zou fijn zijn als je in december nog verse courgettes kan eten van je tuin! 

Het lijkt wel een groot vogelhuis. Ik zet de tent op een bankje, want ben bang dat de muizen die olie ook wel lusten.Ook ben ik begonnen met het oogsten van de kolen. Die staan overal verspreid op mijn landje, sommige afgeladen met rupsen, en die moeten nu maar es mee naar huis. Vandaag nam ik 5 sluitkolen mee om zuurkool van te maken. En ik nam een teil bladkool mee (boerenkool en palmkool) en snijbiet, om gundruk te maken.

Gundruk is een hele simpele manier om grote hoeveelheden bladkool en bladgewas te fermenteren, en te bewaren. Het is gezond en een hele pittige smaakmaker. Het lijkt wel wat op zeewier. Benieuwd geworden? Ik ga er de komende dagen mee aan de gang dus kijk vooral mee!

Zoals je misschien hebt gezien was vorige week bonenweek bij mij thuis. De hele week gerechtjes met bonen. Nou dat gaat nog steeds door hoor. Ook deze week gaat er bijna elke dag wel een handje bonen door de lunch en het avondeten.

En omdat ik vorige week maar vijf recepten heb gedeeld, door de drukte van het feest helemaal niet meer aan gedacht, geef ik vandaag nog een laatste bonenrecept.

Bonendag 6, bonen falafel.

Je hebt nodig, een pond bonen, bloem, handje dille, handje koriander, twee theelepels komijnpoeder, chilipepertje, twee teentjes knoflook, uitje, handje basilicumblad, theelepel bakpoeder, eetlepel sesamzaad, peper en zout, en olijflolie.Kook de bonen beetgaar in ruim water. Meng de overige ingredienten, behalve de bloem en de olie, met de staafmixer tot een egale massa. Meng de bonen erdoor en mix tot een deeg, eventueel wat olie erbij om het zachter te maken, of bloem om het steviger te maken.

Vorm er balletjes van en rol door de bloem. Dan bakken in gloeiend hete olie. Eigenlijk moet je ze frituren maar daar heb ik geen ervaring mee. Ik heb ze in de koekenpan gebakken, en ze wat platgemaakt.

Falafel burgertjes dus eigenlijk.Ze zijn vreselijk lekker! Wij hebben ons allemaal over-eten aan die dingen. Ik zit er nog vol van!

Eet ze op een pita broodje of een geroosterde boterham, met yoghurt met wat munt erdoor, en stukjes tomaat.2 reacties:

franca zei

Die bonen falafel ga ik deze week nog eten.
Ik zou je nog laten weten hoe het met de pepertjes ging... Op advies van onze oudste , heb ik ze inderdaad gewoon aan het plantje laten zitten. En ( Heel langzaam) zijn ze vanzelf rood geworden. Vandaag ga ik ze oogsten!
groetjes, Franca.

Clarien zei

Dat ga ik dan volgende keer ook maar doen Franca, langer aan de plant laten zitten ... want ik heb ze groen geplukt, ze zijn daarna wel rood geworden maar ook meteen ingedroogd. Ben benieuwd naar jou oogst!