'Wat ga jij doen? De hei omspitten?' vroeg een man met hond toen ik vanochtend naar de kraal liep met kruiwagen en schep. Daar moesten we samen even om lachen. Grappig hoe oudere mensen je veel makkelijker aanspreken dan jongere. Nou ze hebben ook meer tijd natuurlijk! En ze hebben ook altijd wel een leuke tip of ervaring om te delen, als je over een moestuin begint!
Leuk begin van de dag. Dag onbekende meneer met hond!
Bij Land en Boschzigt was het appelplukdag. Met een stuk of zes vrijwilligers, stagiares en hulpboeren aan de pluk! En volgens Sijmen moesten we ze ook vooral allemaal proeven!!
Dat is geen straf. Moet je deze zien, de Ingrid Marie is dit! Superlekkere sapappel, en de voorouder van de Elstar. Maar deze vond ik lekkerder!
Slecht snoeiwerk betekent weinig fruit. Of soms zelf zieke bomen. Slordige kruinen met te weinig licht, veel verticale waterloten, enzovoorts.
Wij zijn toen begonnen met een strak snoeiplan. Margriet had al een snoeicursus gevolgd, en ik ben er ook een gaan volgen. Bij boomkweker 'Snel' in Naarden. En dan blijkt ... zo ingewikkeld is het niet, fruitbomen snoeien. Er zijn gewoon een paar vaste basisregels.
En nu .. twee jaar later .. twee jaar van rigoreus snoeiwerk .. en de bomen hangen vol appels. Ze zien er mooi in balans uit, stevige brede kruinen!
De mooiste appels gaan naar de winkel. De rest wordt allemaal tot sap geperst. Ze lekker, al die verschillende appels door elkaar. En elke jaar anders!
Pas eenderde van de bomen geplukt, zo'n twaalf kisten kwamen eraf.
Alle tomaten zijn netjes gesorteerd. Veel zijn er nog groen. Die worden meestal nog wel rood. Zelf gebruik ik nooit groene tomaten, ook niet in chutney enzo. Want ze zijn giftig. Maar collega Amina dacht dat er een methode was om ze te 'ontgiften'. Ze zoekt het nog uit en dan horen we het wel.
Zou wel handig zijn, als je die groene ook kan gebruiken! Benieuwd hoe ze smaken.
Weer een dag voorbij. Weer tientallen kratten met eten gevuld. Net als augustus is september ook een enorm gulle maand!
Bij ons thuis is het trouwens al een beetje Halloween, onder de trap!
6 reacties:
wat een rijkdom, al die appels! Als je nog eens flink wat appels hebt om te verwerken, is appelstroop maken ook zoiets leuks (en lekkers!!).
Teunie
Wat moet dat een heerlijke klus geweest zijn!
De foto's laten het in ieder geval wel zo doen lijken ;o)
heerlijke appeloogst daar :)
de meningen over groene tomaten zijn nogal verdeeld. Sommigen zeggen dat de groene tomaten licht giftig zijn en je er kilo's van zou moeten eten om het effect te merken, sommigen zeggen dat het "gif"verdwijnt na verhitten anderen zeggen het tegendeel. Blijft een feit, er zijn heerlijke recepten te vinden met groene tomaten . Chutney's, cake en natuurlijk de fried-green-tomatoes. De cake staat hier al op het menu :)
Oh en je bent er nog nooit ziek van geworden ? ... dan toch maar es proberen! :D Eigenlijk zijn alle groenten licht giftig ... vandaar ook dat we gevarieerd en matig moeten eten natuurlijk! :)
Wat een leuke inleiding, het praatje met de oudere heer. En wat heerlijk dat hij met zijn hondje én stok een wandelingetje kan maken, en dan ook nog iemand treft voor een praatje en een lach!
Ik zou ook graag eens een snoeicursus volgen voor fruitbomen. Nu durf ik alleen de waterloten weg te snoeien, en kruisende of naar binnen groeiende takken. Onze fruitboomgaard is nog jong, dus die moet voorlopig vooral groeien. Maar de fruitbomen van mijn schoonouders zijn 30jaar oud en nog nooit gesnoeid. Ik zou dat graag voor ze doen, maar niet zonder een beetje kennis.
Mocht je een tip hebben waar ik (liefst in Groningen/Drenthe) een snoeicursus kan volgen, dan hoor ik het graag.
Ja deze meneer kom ik vaker tegen. Ik heb groot respect voor hem, hij schuifelt langzaam vooruit maar legt hele afstanden af! En dan ook nog een vriendelijk praatje! Snoeien van achterstallig onderhoud is zeker niet makkelijk. Soms is het zelfs beter om dan maar niet meer te snoeien. Maar ik zal mijn fruitkweker wel es vragen of er iemand in het noorden zit die cursus geeft!
Een reactie posten