Een uitgekomen droom

on zaterdag 13 september 2014

De dag begon zoals elke dag deze week .... met de kruiwagen op pad om mest te halen, en praatjes maken met mensen die hun hond uitlaten. Grappig, er is een heel netwerk van honde-uitlaters op de hei. Nooit geweten!Ik ben geen honde-uitlater. Ik ben meer een rupse-uitlater. Op één van de kolen vind ik weer een heel legertje. Die gaan in een beker en worden uitgelaten op de composthoop. Daar maken de vogels wel korte metten met ze. Of de kikkers!Zo. Dat is dat! Nu terug naar huis, en lekker koffie drinken. En uitgebreid lunchen, want het is wél zaterdag. De dag om leuke dingen te doen!

Eline en Marlieke hebben hun eigen plannen vandaag, dus Paul en ik gaan er met z'n tweeen op uit! We gaan naar landgoed Eyckenstein in Maartensdijk.Het landgoed zelf kun je niet bekijken, want het is particulier bewoond. Maar het gaat mij natuurlijk om de tuin. De oude moestuin is tegenwoordig weer in gebruik, en ze hebben vandaag open dag.

Net als de tuin van Land en Boschzigt, is dit dus ook een oude moestuin van een groot landgoed, die door een enthousiaste tuinder weer helemaal in produktie is genomen. Vroeger was dit een tuin alleen voor de bewoners van het landgoed, tegenwoordig worden de groentes verkocht aan restaurants, aan particulieren, en de tuinder eet er natuurlijk ook zelf van met z'n gezin.


In de kraampjes wordt van alles verkocht. Eigen oogst, vooral groente natuurlijk, maar ook honing en lekkere wijn. Ik ben natuurlijk nieuwsgierig naar alle details, en kijk overal naar binnen. Wat een leuke kas hebben ze! Die stamt nog uit 1880!! Daar hangen de theedoeken en staan de koffiekannen, dus daar zitten de vrijwilligers normaal gesproken te pauzeren. Weer heel anders dan bij ons in Land en Boschzigt!

We lopen door naar achteren.

Daar is de kruidentuin van Agnes. Agnes is een fitte dame die hier een pracht van een tuin heeft aangelegd, samen met een groepje vrijwilligers. Ik zie trouwens overal bordjes met 'vrijwilligers gevraagd' dus als je nog een hobby zoekt en in de buurt van Maartensdijk woont ....
Grappig, terwijl ik hier over die mooie tuinen loop denk ik bij mezelf .... maar Moeskers Moestuin is minstens net zo mooi!! Misschien kleiner ... maar toch, in één jaar is daar een verwaarloosd stuk grond veranderd in een vruchtbare tuin .... met enorme oogst!!

Ineens gloei ik van trots!! Wat ik een jaar geleden nog maar amper voor mogelijk hield, de hovenier die de tuin egaliseerde zei nog, meid dat gaat je écht niet lukken hier op dat arme zand .... en toch!! Het is gelukt! Ik kan groente telen! En als het in Bussum lukt, zou het overal moeten lukken!

Elke dag eten we van de tuin. Al maandenlang. Van een tuin die vorig jaar alleen nog maar in mijn dromen bestond!

Zelfvoorzienend zijn we nog niet, maar dat komt steeds dichterbij!

Wow .... waar ik vorig jaar nog van droomde, is uitgekomen!

Ik wil helemaal niet opscheppen .... alleen maar zeggen .... als je echt iets heel graag wil, zet er dan je schouders onder, hou je ogen en oren open voor eventuele kansen, en ga niet alleen maar dromen, of blogs lezen waarin het er allemaal prachtig uitziet, maar ga aan de gang!

Misschien lukt het jou ook!!

3 reacties:

Tante Titi zei

super hoor, daar mag je trots op zijn!

Learning Traditional Skills zei

Wat een heerlijke kas! En wat een sfeervolle foto's!

En ach.. hebben we allemaal niet dat we stiekem al veel verder zelfvoorzienend zouden willen zijn? ;o)

Petra / Tuinwaarts zei

Wat een leuke blije blogpost! Het is heerlijk om te dromen. En als die droom dan ook nog uitkomt... Geniet ervan!