Niets verspillen, gezond blijven
Menu van deze week is ........ azijn! Want daar heb je helemaal geen tuin voor nodig! Alleen maar restjes!
Stel, je bakt een appeltaart.
Zelf gebruik ik altijd een oude vissenkom. Maar elke pot voldoet, zolang hij niet van plastic is.
Doe hier de schillen in, voeg één kop suiker toe, en anderhalve liter koud water. De schillen moeten onder staan.
Nou, dat is alles. Nu mag er een doekje op. Tegen de fruitvliegjes. Nou ja die heb je niet echt in de winter. Maar het staat ook gezellig!
En dan mag de pot een week of drie op een warme plek staan. Af en toe es roeren. Bij ons staat de pot meestal op een plank boven de verwarming.
Na drie weken zeef je de boel, en zet het weer drie weken warm weg. Dan weer goed zeven.... et voila, azijn! Maar het is wel leuk om het samen te doen, DUS.... over drie weken het vervolg!
Na drie weken zeef je de boel, en zet het weer drie weken warm weg. Dan weer goed zeven.... et voila, azijn! Maar het is wel leuk om het samen te doen, DUS.... over drie weken het vervolg!
t Is eigenlijk allemaal hetzelfde principe... azijn, zuurkool, desembrood, en ook.... de composthoop! Het zijn allemaal bacteriën en gisten die het belangrijke werk verrichten. Altijd een beetje bewaren van het oude deel, om het nieuwe mee op te starten!
bacterie gel uit de oude azijn |
En die azijn? Beter probiotica kun je niet voorstellen!! Echt niet! Dit vind je niet in rechtsdraaiende weetikveels van de supermarkt! En in ya(flauwe)kult in plastic flesjes!
Die steengoeie bacteriën zitten gewoon in je eigen keuken! Als je niet teveel scherpe schoonmaakmiddelen gebruikt tenminste..
Elke dag een paar eetlepels azijn gebruiken, door de soep, de sla, de sausjes, de limonade... Je darmen zijn er blij mee!
Tot slot... voor degene die op zaadjes zitten te wachten! Ik was het niet vergeten hoor! Het was alleen wat meer werk dan verwacht... maar de laatste pakjes zijn vandaag gepost!
2 reacties:
Heel leuke tip, waarvoor dank!
weer wat bijgeleerd
Een reactie posten