Azijn zelf maken

on woensdag 12 februari 2014

Niets verspillen, gezond blijven Menu van deze week is ........ azijn! Want daar heb je helemaal geen tuin voor nodig! Alleen maar restjes!

Stel, je bakt een appeltaart.


Dan hou je dit over ......... en dat gooi je niet weg, maar daar maak je azijn van. Net als 150 jaar geleden! Het is supermakkelijk, en ook heel gezond. 

Zelf gebruik ik altijd een oude vissenkom. Maar elke pot voldoet, zolang hij niet van plastic is. 

Doe hier de schillen in, voeg één kop suiker toe, en anderhalve liter koud water. De schillen moeten onder staan.
Nou, dat is alles. Nu mag er een doekje op. Tegen de fruitvliegjes. Nou ja die heb je niet echt in de winter. Maar het staat ook gezellig!

En dan mag de pot een week of drie op een warme plek staan. Af en toe es roeren. Bij ons staat de pot meestal op een plank boven de verwarming.

Na drie weken zeef je de boel, en zet het weer drie weken warm weg. Dan weer goed zeven.... et voila, azijn! Maar het is wel leuk om het samen te doen, DUS.... over drie weken het vervolg!


Als je vaker azijn gaat maken, kun je net als bijvoorbeeld bij zuurdesembrood, een restje van de oude azijn gebruiken, om de nieuwe op te starten. Azijn wordt namelijk gemaakt door bacteriën. Die eten de suikers op, en maken de azijn zuur.

t Is eigenlijk allemaal hetzelfde principe... azijn, zuurkool, desembrood, en ook.... de composthoop! Het zijn allemaal bacteriën en gisten die het belangrijke werk verrichten. Altijd een beetje bewaren van het oude deel, om het nieuwe mee op te starten!


bacterie gel uit de oude azijn

En die azijn? Beter probiotica kun je niet voorstellen!! Echt niet! Dit vind je niet in rechtsdraaiende weetikveels van de supermarkt! En in ya(flauwe)kult in plastic flesjes!

Die steengoeie bacteriën zitten gewoon in je eigen keuken! Als je niet teveel scherpe schoonmaakmiddelen gebruikt tenminste..

Elke dag een paar eetlepels azijn gebruiken, door de soep, de sla, de sausjes, de limonade... Je darmen zijn er blij mee!

Tot slot... voor degene die op zaadjes zitten te wachten! Ik was het niet vergeten hoor! Het was alleen wat meer werk dan verwacht... maar de laatste pakjes zijn vandaag gepost!Zaai-ze allemaal!!

2 reacties:

Tom Cuppens zei

Heel leuke tip, waarvoor dank!

philivd zei

weer wat bijgeleerd