Druiven, Gado Gado, en kuilgras

on donderdag 18 september 2014Toen ik vanavond fruit kocht moest ik denken aan wat Sijmen vertelde over druiven. Honderd jaar geleden was Nederland de grootste druiventeler ter wereld. We waren kampioen met onze druiven uit de kassen, ze gingen de hele wereld over.

Later gingen de telers meer over op tomaten. Toen hield dat op met die druiven. Deze hierboven komen uit Griekenland. En de kennis van het druiven telen zal ook wel weggeebd zijn, nou misschien bij een enkele hobbiekweker nog.

In mijn eigen kas komt weer een beetje leven in de brouwerij!


De gezaaide basilicumplantjes zijn groot genoeg om te worden uitgeplant. En de stekjes van de citroenverbena beginnen mooi uit te lopen. Ook de basilstekjes krijgen nieuwe kleine blaadjes, dus zijn ze ook geworteld.

De stekjes van de rozemarijn hebben meer tijd nodig.

Ik ga nog steeds niet zaaien in de kas. Het is mij te warm. Wat ik wel alvast doe is een bak met veldsla en postelein voorzaaien.

Dit keer voor het eerst in pure compost gezaaid. Het miegelde van de wormen, die ik er allemaal heb uitgehaald. Want die wormen overleven denk ik niet in die kleine bakjes. Ik ben erg benieuwd of deze zaaisels in pure compost zullen gaan kiemen. Zo ja, dan is dat goed nieuws, want dan kan ik zaaiaarde en potaarde enzo ook achterwege laten. Scheelt weer natuurgebieden!
En dan het bonenrecept voor vandaag .... ik heb nog niks verzonnen als ik thuis kom, en kijk maar es wat er ligt bij de achterdeur vandaag.
Hm ... Gado Gado lijkt me wel wat, met die spitskool en die paar worteltjes. En met bonen natuurlijk!


Bonendag 4, Gado Gado
De spitskool gaat in tweeen, de top bewaar ik voor de sla morgen. De rest fijnsnijden. Ook de worteltjes kleinsnijden in lucifer reepjes.
Breng een grote pan water aan de kook en kook hierin wortel, kool en sperzieboontjes beetgaar in een 8 minuten. In een ander pannetje kook je eieren hard.

En de sateh saus ... ik maakte die van een gesnipperd uitje, twee teentjes knoflook, half fijngemaakt pepertje (sambal kan ook), vier eetlepels pindakaas, twee eetlepels ketjap, een eetlepel azijn en halve eetlepel suiker. In een pannetje verwarmen, en aanvullen met water tot de juiste dikte.

Kook ook wat zilvervliesrijst.
Het kookvocht van de groente gaat in een fles. daar kan je soep van maken.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik altijd wel probeer om niks te verspillen, maar het vervolgens vaak vergeet om te gebruiken ... en dan gaat er weer zo'n beschimmeld bakje de compost op. Maar het idee is leuk!
En dan op je bord een mooi stapeltje maken. Bergje groente, paar halve eieren erop, dan flink saus eroverheen gieten. Schep rijst erbij ... eetze!

(bij mij ging na de foto nog een flinke lel saus erbij)

Vanavond op weg naar Albert Heijn nog even om het dorp heen gefietst. Als je even fietst kun je in Bussum gelukkig ook de horizon zien. Als ik die niet kan zien verkommer ik! Dat heb je als je van het platteland komt!!

Helaas was de zon al weg.
En je ziet hier dat ik niet de enige ben die driftig hooi aan het verzamelen is. De boeren hebben hun graslanden gemaaid, laten drogen, opgerold tot strakke pakketten en in plastic verpakt.
t Lijken wel aliens!!
Wintervoer voor de koeien, voor als ze weer op stal staan. Maar voorlopig kunnen die nog lekker een paar weken buiten blijven!!

3 reacties:

Martine zei

Mooi.. je foto's.
Ik had ongeveer hetzelfde beeld bij mijn achterdeur...gekregen van vrienden...heeft natuurlijk met de tijd van het jaar te maken. Ik heb de groenten in kokossaus gemaakt!

grandma zei

Fijn he de oogst gaat nog door. Ik merk wel wel dat het allemaal minder wordt. Bij jou staat de boel er nog florissant bij zag ik op de fotoos van je blog gisteren :)

Clarien Cornelisse zei

Lekker, kokossaus! Goed idee! En Grandma ... ik maak natuurlijk wel altijd foto´s van de mooiste hoekjes he? heb ook hele zielige hoekjes, zal ik binnenkort wel es laten zien!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...