Politiek en (rotte) tomaten.

on dinsdag 17 september 2024



Zaterdag was het totale aantal pageviews .... 4949499. Grappig getal. En ook bijzonder, het gaat al naar de vijf miljoen. Toevallig hou ik erg van schrijven en het is dan fijn dat er dan ook mensen zijn die het leuk vinden om die schrijfsels te lezen. Vijf miljoen bijna .... poe hee.


Toen klikte ik nog een keertje en toen stond er ... 



... wat weer een heel gewoon en veel saaier getal is. 


Ook vandaag zat ik weer in de tomaten. Ik heb alle buitenplanten uit getrokken. De oogst ging in twee dozen, en die staan nu lekker in het zonnetje. Te wachten, en nog wat na te rijpen.


Zoals je ziet zitten er veel onrijpe en ook rotte exemplaren tussen. Maar als je zo'n rotte tomaat dan omdraait .... 







.... dan is die achterkant nog helemaal intact. Dus ik bewaar alles. De onrijpe zullen nog wel wat narijpen, en de rotte, daarvan snij ik de slechte stukken af en het goeie deel gaat in de ketchup. Dat recept en hoe dat gaat, dat komt later. 


Er was nu eerst nog veel ander werk te doen. Want ik wil de paardenbak dit najaar helemaal leeg maken. Alle tijdelijke tuintjes en óók de tomatenvakken gaan weg. Volgend jaar komt hier in de paardenbak iets heel anders. 


(Iets wat met de kleinkinderen te maken heeft .... rara wat zou dat zijn??)


Dus, opruimen geblazen! Dág tomaten buitenrek!




Het is nog lang niet klaar hoor. Elke dag een stukje. Verder is het ook elke dag oogsten en ik maak steeds zomer-pretpakketten. Want er komt bijvoorbeeld een bos wortelen mee uit de tuin en paprika's en venkel en bloemkool, en dan maak ik daar een mix van. 


Deels eten we dat meteen op en deels gaat het in de vriezer, voor de wintermaanden. Het is elke dag  een andere mix. 






Hee en kijk daar heb je onze cursusleider. Ik heb zijn hoofd dit keer niet afgeplakt want hij maakt zelf ook steeds foto's van de groep. Wel met permissie, maar toch.


Maar goed het gaat niet over de cursusleider, maar ik wou je even de achtergrond laten zien. Want daarop zie je het scherm, en als je goed inzoomt dan kun je daarop leuke postcasts, apps en websites vinden waar je goeie en actuele commentaren kunt horen over wat er zoal omgaat in de politiek.


 



En dat is nogal wat! Man wat een bende is het soms. Regeren is normaliter .. vooruitzien .. maar nu lijkt het wel paniekvoetbal. Waar zijn de wijze verstandige mannen en vrouwen gebleven? Die verder kijken dan alleen hun eigen termijn?


Maar goed. Geen politiek hoor. Alleen hieronder nog even wat info voor degene die het interesseert. Gisteravond ging het over de gemeentelijke politiek. En hoe je daarbinnen als inwoner invloed kunt uitoefenen. Dat was voor mij heel interessant. Haha ik heb heel wat tips genoteerd!


Nou, hieronder dan het politieke krachtenveld op gemeentelijk niveau. 



En dan hopla, gauw weer naar buiten hoor. Wéér naar de tomaten!


Haha ja ik kan het niet helpen dat liep gewoon zo. Ook is het zo dat ik al drie keer een vraag in de email heb gekregen of ik de tomaten in de kas écht de hele zomer géén water geef. En of ze dan niet verdorren. 


Nee, ze verdorren niet. Niet helemaal tenminste. De kastomaten krijgen met mate water, zolang ze klein zijn. Maar zodra er vruchten aan komen krijgen ze geen drup meer ook al is er een hittegolf. De tomaten hebben dan allang wortels, tot aan het grondwater. Die redden het best. Het zijn subtropische planten he?





Het is wel zo dat sommige planten die aan de zuidzijde staan aan de onderkant wat verdord zijn. Kijk maar hieronder.


Maar op het volgende plaatje zie je diezelfde plant, aan de bovenzijde. Hij groeit nog steeds fantastisch door en heeft nog veel vruchten. En de kans dat de planten besmet worden door bijvoorbeeld fytoftora is praktisch nihil, als er geen water op de planten komt. 






Alleen de twee komkommerplanten in de kas krijgen wél water, een paar keer per week een flinke plens. Zodra ze dat gehad hebben zijn de volgende dag de komkommers weer flink gegroeid. 


Met de goeie aanpak en een beetje geluk blijven de planten produceren tot de eerste nachtvorst! 




De nachten zijn inmiddels al een flink stuk koeler. Dus heb ik de dozen tomaten en bakken met mais  toch maar binnen gezet. De kachel is nog niet aan, maar de vloerverwarming in de badkamer al wel. 


Dussss.. 



Zaden oogsten van Mariadistel. Da moet je echt héél voorzichtig doen ... die plant is één en al stekels. Ook de zaadknoppen, hartstikke scherpe punten zitten eraan.


De zaden gaan in een bakje en de rest van de zaadknoppen maal ik fijn, voor thee. Smaakt nergens naar maar Mariadistel is heel goed voor de lever. 







En tot slot .... zijn vandaag de laatste druiven geoogst. Het was niet veel want de kippen hebben erin gezeten. Samen met wat restjes framboos en braam heb ik het sap eruit geperst.


Dat moet wijn worden.

 





 

Maar zover is het nog niet. Het staat nu uit te lekken. Wordt vervolgd.

0 reacties: