Herfst werkjes.

on zondag 22 september 2024




Ik zou nog de tomatenketchup laten zien. Komt ie.


Verdeel je tomaten in 'goeien' en 'niet meer zulke goeien' waar bijvoorbeeld een rotte plek aan zit of die zacht is. De 'goeien' bewaar je apart in een mand en gebruik je voor salades, op brood, in soepen en sausen. Je kunt zelf gekweekte en goed gerijpte tomaten soms tot wel zes weken bewaren.


En dan de 'minderen'. Dát zijn nou de jongens voor in de ketchup. Je snijdt de lelijke stukken eraf en de rest gaat in een grote pan.  





Er zijn veel verschillende recepten voor ketchup. Maar in alle recepten gaat suiker. Dat is nou eenmaal waarom ketchup zo lekker is. Omdat het zo zoet is.


Maar goed ik neem altijd minder suiker dan in de recepten staat. Op twee kilo tomaat nam ik een klein kopje suiker. En verder, peper, korianderpoeder, kaneel, een paar uien, een bosje peterselie en een bosje selderij. 


De tomaten met de verse kruiden en de uien in een bodempje azijn gaar laten stoven, dan de specerijen erbij, kopje suiker, en pureren. Zout naar smaak erbij. Niet teveel.


En dan de truuk ...





Een klein potje dubbel geconcentreerde tomatenpuree. Dat doe ik er zelf altijd bij want dan is het meteen mooi dieprood en ook wat dikker. Dan hoeft het niet zo lang in te koken.


Je kunt er ook wat kerrie bij doen. Als je van curry-ketchup houdt. 


Nou, dan gaat het in schone flesjes en ben je klaar. En heb je van je rotte tomaten een prachtig mooi product gemaakt. Het is heel belangrijk om de bovenrand van de fles goed schoon te maken. Dat geldt altijd voor inmaken, ook voor jam en wecken enzo. Daar bovenop mogen absoluut geen resten zitten.




 

En tot slot maakte ik zelf nog een fout .... 


... namelijk de flessen niet helemaal tot bovenin vullen. Ik was wat te snel of keek niet goed. Hoe meer lucht in een fles hoe minder goed je het kan bewaren. 




Maar goed Paul die werkt die paar flesjes ketchup in no time weg. Krijgen géén kans op bederven. 😄


Tom tom. We hadden ook weer een leuk project met Prachtlint. Zaterdag hadden we een zadenruilbeurs bij de bieb. Alle bloemzaden mee, wel dertig soorten, en daar op tafels aan het ruilen.











Nou ja ruilen, het was meer gewoon weggeven. Hoewel een paar mensen echt ook met zakken gewonnen bloemzaden aan kwamen. Eén meneer had een grote tas vol. Hij heeft beloofd ons ook in de toekomst aan zaden te helpen.


En zo kom je dan weer aan nieuwe ambassadeurs!






Harm Jan had de doos hierboven gemaakt. Prachtig georganiseerd. De zakjes zijn gewoon gevouwen koffiefilters maar het zag er zo netjes uit. Alles genummerd, met de namen van de zaden erboven.


Kijk zo leren wij ook nog es wat!


In de kas heb ik vandaag 90 procent van het tomatenblad weggesnoeid. Want met de koude nachten gaat het daar nu snel achteruit. Er hingen tussen al het blad nog heel wat groene tomaten te bungelen. En die rotten minder snel nu het blad weg is. 






Altijd in deze periode ben ik bang voor ineens nachtvorst, aan de grond. Omdat wij bij de sloot wonen is het bij ons soms veel kouder dan op andere plaatsen. Dan kan je niet op Buienradar rekenen. Vorige week hadden we een keer 's nachts bijna vorst. OEI de pompoenen, dacht ik, maar het ging nét goed.


Dus hebben Brit en ik vanmiddag de pompoenen geoogst en voorlopig even op stro gelegd. De onderkant, die modderig geworden is en niet zo mooi oranje, leg je omhoog. Zodat ook dat stuk schil in de zon goed sterk kan worden.  







En zo begonnen we met herfstplaatjes en eindigen ermee.

0 reacties: