Met Beer naar de Jumbo.

on dinsdag 6 februari 2024



Hee, kwam je ook weer eens kijken? Gezellig!


Het is hier wel een rommel hoor. Overal liggen projecten en overal ligt ook eten. Manden met eten op het aanrecht. Flessen vol spullen op de plank. En de keukentafel kun je haast nooit gebruiken. Die ligt ook altijd vol.


Maar ik vind dat wel gezellig, al dat eten. Ik kijk graag naar voedsel. 


Maar goed. De week vlóóg weer om. Vrijdag mocht ik alweer op Beertje passen! Dit keer in het nieuwe huis, in Oegstgeest. Merel was druk, dit keer niet met dozen inpakken maar met ze weer uitpakken. En met de klusser helpen. En achter van alles en nog wat aanbellen. 


En Beer en ik ....




.... wij gingen lekker uit wandelen. Naar de Jumbo. Die zit heel handig, op een kwartiertje lopen. 


En daar hadden ze lekkere broodjes en allerlei andere lekkere dingen. Beer keek zijn ogen uit naar alle schappen en al die kleuren. Vooral door het snoep was hij gefascineerd!


Wij gingen snel weer op het nieuwe huis aan, en samen broodjes eten. Verhuizen, daar wordt je hongerig van!


 


En zaterdag en zondag kwamen Poek en Steijn met Wolfje bij ons logeren. Wij treffen het wel, dat we de kinderen en de kleinkinderen zo vaak zien! Zo kun je elk stapje volgen. Zoals het eerste pompoen hapje, van Wolfje. 


Pompoen is echt ideaal eten voor baby's. Zo makkelijk te pureren. En door de milde zoete smaak vinden ze het meestal erg lekker. Ik ken iemand die als baby zo veel pompoen te eten kreeg dat ze aan het einde van de winter een oranje neusje had. 


Want het zit tjokvol caroteen!😄





Zelf eten we ook veel pompoenen want ze moeten op. Ze gaan nu wel achteruit. En verder, veel uit de voorraad. Zo hadden we in het weekend ook maissoep.


Ik maak die door een flinke zak zoete mais uit de vriezer kort te koken in vrij ruim water. Dan gaat er een handvol verse kruiden bij, zó uit de tuin. Véél staat daar nog niet, maar al wel jonge brandnetel, en weegbree, hondsdraf en paardenbloem. Goed spoelen, fijnsnijden, en héél kort meekoken. Dan alles pureren.


Dan draai ik die soep door de roerzeef, om de velletjes van de mais en de nerven van de kruiden eruit te zeven. En tot slot gaat er kruidenzout bij, een dot crème fraiche en flinke strooi peper. 





En je hebt een verrukkelijk soepje! Wat bijzonder genoeg groen is en niet geel


Thuis zijn er ook elke dag werkjes. De kas moest nog schoon. Ik kon het niet meer uitstellen helaas want de eerste plantjes gaan er alweer in. En dat kan natuurlijk niet als je kas er zó uit ziet:





Zo'n vieze kas, daar komt wel 20 procent minder licht in. En die hele vroege voorjaarsplantjes hebben iedere zonnestraal heel hard nodig!


Dus, met water aan de gang. Flink de spuit erop, en dan alles schrobben. Het is vooral veel boven je hoofd werken. En dan weet je het wel, in no time zitten dan je mouwen, je nek, én je laarzen en sokken vol water. 





Maar de kas blinkt weer!


Na de schoonmaakronde heb ik de kas ook nog doorgespoeld. Al het regenwater van drie regentonnen is uitgegoten over de bodem van de kas. Regenwater is superzacht, en heel goed voor de bodem. Het geeft niks als dat regenwater uit de ton al wat groen uitgeslagen is. Dat groene spul is prachtige extra voeding voor het bodemleven. 


En dat bodemleven dat helpt dan weer je ontluikende voorjaarsplanten. Dat mooie prille spul. Kijk, zo stonden de tuinbonen er vanmorgen bij .... 





En nee, dit is géén soep van tuinbonen. Haha zo snel gaat dat niet helaas. 


Het is ook weer een 'soep uit de voorraad', die we vandaag aten. Bloemkoolsoep. Een flinke zak bloemkool uit de vriezer ging in de kookpot, samen met een klein gesneden aardappel en een ui. Zacht laten koken, dan pureren, en op smaak brengen met een scheut room en wat verse bouillonpasta, of blokje. 


Vers uit de tuin kwam er tot slot een prei door, klein gesneden, en als topping een eitje van de kippen! Een paar crackers erbij en je maakt iedereen blij!



 


De kas schoonmaken.  Vroege plantjes in de kas.  Drie keer per week pompoen eten.  Soepen uit de voorraad.  Het is allemaal .... typisch februari



Maar februari is óók de maand ...  




..... dat het licht terugkomt!

0 reacties: