Binnen en buiten.

on donderdag 22 februari 2024
Dinsdag hebben we alle acties van Prachtlint voor dit jaar op een rij gezet. Of eigenlijk, op een poster geplakt. Het is nogal wat. Het paste er bijna niet allemaal op. En sommige dingen staan er nog niet eens bij.

Maar wel leuke klussen allemaal. En natuurlijk doen we het niet allemaal zelf. Zo zie je bijvoorbeeld bij de CNS school, waar we meedoen om een groen plein aan te leggen, een heel team aan het werk. En ook bij de andere Prachtlint activiteiten doen groepjes mensen mee. 

Prachtmensen, noemen we die.

🌼🌼🌼Thuis is het buitenwerk weer volop begonnen. Vandaag was er een motregentje, dus begon ik maar in de kas. Een deel van de jonge tuinboontjes uitscheppen. Die mochten naar buiten.
En inééns scheen de zon ook zomaar even! Dus, snel naar buiten en daar gingen dan de éérste plantjes van dit jaar de grond in. Zo'n dertig tuinbonen. Groei maar goed!

Waarschijnlijk komen hier wel binnenkort de bladrandkevers op af. Dat zijn vroege rovers op de tuin, die kleine hapjes nemen uit de bladranden, van jonge malse plantjes. Dus over een week of wat kijken we hier weer even, en dan zul je zien dat de bladranden helemaal gekarteld zijn.

Heel erg is dat niet. Tuinboon is sterk en groeit meestal gewoon door.

 

Ook was er stekwerk te doen. De vlier en de bessen dit keer. Stekken maken doe je door stevige delen van een tak te snijden, schuin van onderen, en met vijf of zes ogen ertussen. Steek ze een flink eind de grond in, hou ze buiten, matig vochtig. Ik had ook nog heel wat stekken van vorig jaar staan, die nu al tot mooie flinke struikjes zijn gegroeid. En vandaag knipte ik er weer heel wat, zo'n twee kuipen vol. Dat is omdat ik die stekken op allerlei parel-locaties in het Prachtlint wil uitplanten. Dus, dan heb je niet snel teveel.

Een deel van de bessenstekken (zwarte bes) gaat naar de plantjesmarkt van de CNS school, in juni. De opbrengst van die markt is bedoeld voor hun groene plein. Dus, groen voor groen. 

En natuurlijk ....... zaaaaaaien!!


Allemaal weer lekkere groenten op komst! Na zo'n lange winter met winterkost kun je je daar zó op verheugen. Straks weer pittige verse rucola in de sla en op brood!

Ook buiten, rechtstreeks, heb ik nog wat gezaaid. Het is wel vroeg, maar met de bladgewassen kun je best een gokje nemen. En nou ja, in het ergste geval krijgen we nog vorst en dan ben je de plantjes weer kwijt. Nou, dan zaai je gewoon weer opnieuw.

Ik heb in een hoek van de tuin de winterdeken (compost) weggehaald, en het was daaronder mooi zwart. Daarin zijn nu de eerste vijf soorten gezaaid. 

Rucola, raapstelen, radijs, spinazie en pluksla.En nu buldert storm Louis hier om het huis heen. Wát een lawaaischopper. Man man. Hij kwam met veel spektakel aanzetten vanuit het westen, een uurtje of wat geleden. Wel mooi om te zien. 

Een foto daarvan maken was niet zo'n succes, maar hier toch even een impressie. 

0 reacties: