Recept voor de échte groente-liefhebbers!

on dinsdag 21 maart 2023In de groentelade lag nog één winterwortel. En ook nog een stuk prei, en een kwart bloemkool. En in het broodmandje lagen nog aardappelen en uien. Van beiden nam ik er ééntje.


En van daaruit ontstond zó maar een nieuw recept voor groenteburgers. Dit keer zonder kaas, met veel minder meel, en met nóg meer groente. Het is een recept voor de Veggie-Die-Hards, voor de échte groenten liefhebbers!


Alle groenten zijn fijngehakt in de keukenmachine. In een grote kom roerde ik toen één ei los met 4 eetlepels volkoren (mais)meel, wat olijfolie, kerrie, onze eigen gedroogde oregano en tijm, een flinke schuif peper en wat zout. Dan de groenten erbij, roeren, en even laten staan zodat het vocht uit de groenten goed mengt met het meel. 


Dan maak je er platte burgertjes van die je aan beide kanten bruin bakt. Je hebt zo een groenteburger die die naam écht verdient, want meer dan driekwart bestaat uit groenten. Zo kom je wel aan je dagelijkse dosis mineralen. En heb je meteen de groentelade opgeruimd. 


Ik heb er voor de lunch zes opgegeten. Haha. Echt hoor. ZES. Twee borden vol. 😄


 
Het zijn dan ook steeds hele intensieve dagen. Elke dag is er wel wat. Ik zou nog een terugblik geven van de actie in IJhorst, afgelopen zaterdag. Man, wat hadden wij mazzel met het weer! De hele tijd regen voorspeld maar op zaterdag hadden we een stralend maarts zonnetje!


Veel inwoners kwamen tegels inwisselen voor plantjes. En dan gingen we ze helpen bij het planten. En er is ook een grote pruimenboom geplant op het veldje, voor de bewoners. En uiteraard hebben we een insectenhotel geplaatst, gemaakt door Jan en Henk, en gevuld door Lia en Nadine.  


Wethouder Alwin Mussche kwam de nodige openingshandelingen verrichten. En hij vond het zo gezellig dat hij de hele ochtend bleef. Ook hij ging druk aan het sjouwen met afval en puin wat de bewoners mochten deponeren in de container. En helpen met de andere aktiviteiten.


De Dorpsraad van IJhorst was er ook, met koek voor bij de koffie. Onze tasjes werden ondertussen huis aan huis uitgedeeld, heel slim bedacht van Anja van Stichting Welzijn. En er kwam een bewoonster een grote pan soep brengen tussen de middag.

Aan het einde van de ochtend waren er nog een stuk of wat bessenstruiken over. Wat doen we daarmee? Samen met Roelina van de woningbouwvereniging heb ik een tegelrij weggehaald in één van de tuintjes.


We hebben het witte zand afgegraven, en er aarde in geschept. En daar gingen de bessenstruiken in en ook een rijtje anemonen. 


De bewoners hielpen volop mee maar wilden liever niet op de foto. Maar hier toch een impressie. 
Ja dat was dus zaterdag.


Gisteravond was de jaarvergadering van de Dorpsraad van Punthorst, hier bij ons in het dorpsschooltje. Ook daar weer de wethouders en de burgemeester, en de politie kwam ook een presentatie geven. 


Tja als prachtlint-coördinator moet ik dit soort zaken wel volgen natuurlijk. Want wie weet valt er iets te regelen om ergens weer een stukje natuur aan te leggen! Je hoort veel op zo'n avond, ziet en spreekt veel mensen. Erg nuttig. Maar toch ...


..... haha je ziet het wel he ..... toch is DIT de plek waar mijn hart ligt! Buiten! In de tuin of op het land. Lekker aan het werk, de tuin aan het inzaaien, of bomen planten of een takkenril aanleggen.


Vanmorgen heb ik een deel van de 'winterdeken' van de moestuin gehaald. Het katoen is bijna helemaal vergaan. De grove delen zijn op de composthoop gegaan, en het fijnere spul laat ik uiteraard liggen. Dat wordt weer door de bodem verwerkt.


Er zijn wortelen gezaaid, en een paar rijen uien, en ook alvast wat aardappels. 

 Het is wel weer wennen, zo'n hele dag op de tuin werken. Het lukte nog nét om dit blogje te typen maar nu vallen de luiken hier dicht. 


Truste!😴

0 reacties: