Nou ja, ik heb weer een zuurdesemstarter gemaakt. Dat is alvast iets. Voor zuurdesembrood. Dat begint bij mij altijd met één kopje rogge. Het is onze eigen rogge, die bewaard wordt grote canvas graanzakken, op zolder. Daarin blijft het droger dan in plastic emmers, en kun je het eindeloos lang bewaren.
Die rogge moet natuurlijk eerst nog worden gemalen. Dat kan in de graanmolen, maar voor zo'n klein beetje kan dat ook prima in de koffiemolen. Prrrrrrrt .... vijftien seconden ... en je hebt meel.
Als je het proces wat wilt versnellen, kun je er een onbespoten appelschilletje bij doen of bijvoorbeeld een paar druiven. Daar zitten ook heel wat gistcellen op. Maar ik hou het dit keer bij rogge.
Een maandagavond praatje. Hm. Over violen?
Violen zijn mijn favoriete bloemen! Ze komen nu hier en daar alweer heel voorzichtig tevoorschijn, in het gras en tussen de tegels en zelfs in de borders ... maar het gaat mij niet snel genoeg. Dus koop ik elk jaar in maart een tray vol viooltjes. Liefst de gewone. Het bescheiden driekleurig viooltje, met veel paars en blauw, en wat wit en wat geel.
Ze zijn klein en teer ... maar oh zo sterk. Elk jaar komen ze terug en zaaien zich steeds verder uit. Ook worden ze al eeuwenlang om hun geneeskracht gebruikt.
En dan heb je die violen uitgeplant, en dan heb je die lege tray met potjes nog. Die dan weer precies geschikt blijkt om de jonge peperplanten in te zetten. Die moesten namelijk net worden verspeend!
En kijk, daar in een hoekje staan twee nieuwelingen. Ze waren uitgekozen voor een gelegenheid, maar die ging onverwachts niet door. En toen stonden ze daar bij ons, een beetje sipjes, overbodig te wezen. En toen hebben wij ze maar geadopteerd.
De rechterplant is een combi van voorjaarsbloeiers, en de linker is een vaste struik, voor in de border. Ik had hem uitgekozen omdat hij zo mooi en zo vroeg bloeit, en zo gul ook, met al die lipbloemetjes. Het leek mij een goeie plant voor vroege insecten. Wat ook zo bleek te zijn, want kijk maar ....
En in de tuin gaat het nu ook elke dag een stap verder. Ik heb vanmiddag een bed voor de doperwten vrijgemaakt. De mulch ligt er nog in bulten naast, maar die gaat op een composthoop iets verderop.
Mulch na de winter laten liggen op het bed doe ik niet meer. Dat levert me teveel slakken op. Dus de mulch gaat aan de kant, wordt dan in een aparte hoop gecomposteerd (met hulp van wat poepsoep) en komt dan in het najaar als verteerde compost weer terug op het bed.
Bij ons in de AH is het nieuw. Sinds een week of wat liggen die zakjes er soms. Gevuld met groente en fruit dat voorheen weggegooid werd.
Er zit wel een vlekje aan de meeste dingen. Maar dat zijn we gewend. De wortels uit onze eigen tuin daar zitten ook vlekjes aan. En op onze eigen uien zitten stipjes. En aan onze aardappels groeien soms sprieten. Allemaal heel normaal, bij levende groenten.
Nou, maar de groenten en het fruit uit dit zakje leven zeker niet meer. Haha de vitaliteit is er wel uit. Maar voor zo af en toe kan dat best. We hebben vandaag de koolrabi, en wortel en de uitjes bij de vis gegeten. En de bananen, die waren zó rijp, dat ik daar meteen maar fruitrepen van wilde maken. En van het één kwam toen het ander.
Want ineens werden het fruit-graan-noten-zaden-repen.
En als graan ging er gemalen rogge, mais en wat tarwe bij. Eigenlijk gewoon die dingen die we van de tuin hebben, en wat me lekker leek en gezond. Het bevroren fruit heb ik eerst iets verwarmd in een pan tot het zacht was, toen de bananen erbij, en dan het geheel pureren. Daarna heb ik de gemalen zaden en het gemalen graan erbij geroerd.
Op drie liter fruitmoes waren het ongeveer vier kopjes gemalen graan en zaden, die het geheel moeten binden. Gebruik vooral wat je hebt. Zelf een rest jam kan erdoor of wat rozijnen of andere soorten fruit en granen.
Het zijn niet zoveel walnoten, want het is altijd zo'n werk om ze te kraken. Je bent tijden bezig en hebt dan nét een schaaltje vol. (Dat is meer iets voor Paul als hij voor de teevee zit. Dan schuif ik hem soms een bak walnoten toe en krijg ze aan het einde van de film gekraakt en al retour.)
Misschien kan het morgen verder buiten drogen. We gaan het zien.
De voorjaarsuitjes uit de zak kun je ook hergebruiken. De worteltjes zaten er nog aan. Zet ze in een glas met wat water en ze blijven gewoon groeien. Dan kun je er af en toe van knippen. Buiten uitplanten kan ook, ze kunnen dan weer helemaal uitgroeien. Wel gaan ze dan waarschijnlijk doorschieten, dus je oogst het blad, niet de ui.
En ik eindig weer met violen. Mijn favorieten. Dat wil zeggen, in maart. Later in het jaar zijn het dan weer de paardenbloemen, dan de korenbloemen, en de goudsbloemen, en in de zomer natuurlijk de zonnebloemen ....
..... en en en en en en en .....
Allemaal een fijne zonnige week gewenst!!
🌞🌞🌞
10 reacties:
Dat struikje is een Hebe, Golden Katrina geloof ik. Groet, Jo
Ja, ik kwam ook op Hebe uit. Een Hebe franciscana, lijkt het.
Fijn, Clarien, dat je elke keer weer vertelt hoe je het doet.
De naam van je plant lees ik reeds.
Voor één euro, en een gratis zakje..., laat je toch niet liggen... En van 't een komt 't ander...
Lie(f)s.
Haha, kan volgens mij ook de Hebe Andersonii zijn ;-)
Wat een leuke muurtjes waar je die violen in plant! Had ze nog niet eerder gezien in je blog.
Nu met de hoge gasprijs lijkt het mij een duur grapje !
Gr Piet
Oja dat was het!! Fransiscana! Stond op dat kaartje. Hebe Fransiscana dus. Dank jullie wel! Ga meteen kijken of je hem kan stekken want hij is prachtig en ook nog goed voor beestjes dus!😊
Piet, valt mee hoor. De electrische oven op standje lauw, en na een paar uur ging hij uit. Nu hopen dat we het buiten verder kunnen drogen, wordt vervolgd.😉
Nou, stekken of scheuren, dat zal allebei wel kunnen...
Mooie tekeningen maak je.
Ha gezellig hoor zo'n maandags praatje.
De drukke tijd komt er inderdaad weer aan,maar toch ook genieten.
Krijg altijd weer inspiratie van jou kant en voor nu lekkere repen, het ruimt tegelijk de diepvries wat op 😊
Ruimte voor straks heerlijke nieuwe oogst.
Veel tuinplezier allemaal!
Groet'n uit de tuin van " de Bruin " ( Greetje )
Een reactie posten