Bella eet een knol. Een dikke knol. De knollen worden elk jaar dikker. Het eerste jaar dat ik ze teelde waren ze nog erg klein. Formaat pingpongballen. Bella kon ze bij wijze van spreken in haar holle kies stoppen. Het was toen ... hap-slik-weg.
Het tweede jaar waren ze al wat groter. Formaat tennisballen. Bella moest er even op kauwen, doormidden bijten, en wég was dan de knol.
Maar dit jaar .......
En ook, het is zó leuk om te zien hoe zo'n dikke knol in Bella verdwijnt.
En zo'n pompoen, dat is nóg leuker om te zien. Daar zijn ze nog veel langer mee bezig. Ze eten alles op, tot het laatste pitje. En wij zelf eten trouwens vrolijk mee. Wij eten al dat koeienvoer namelijk óók. Knollen en voerbieten.
En uiteraard, ook pompoen.
En room had ik ook al niet. Ja, zo gaat dat hier. Het is niet van, ingrediënten bij elkaar zoeken om mee te koken, maar het gaat andersom. Ik kijk wel wat er is en brouw daar een soepje omheen. Véél leuker! En altijd een verrassing! Het werd nu dus ..... een schep appelmoes in plaats van verse appels, en een schep yoghurt in plaats van zure room. Niks aan het handje.😊
En korianderpasta. En peper. En knoflook. En nog méér peper.
Dus gisteren na het eten ben ik maar verder gaan kokkerellen. Dat leverde op, twéé pompoentaarten, drie maisbroden, en een bende troep in de keuken. Vooral de vloer wordt altijd heel vies maar daarvoor hebben we gelukkig dan weer een hond.
Vorige keer ging er appelmoes door de pompoentaart, in plaats van suiker. En dit keer nam ik een pot stoofperen. Het sap uit de pot ging door de pompoenvulling, en de peren gingen er bovenop. Het leek mij een heerlijke combinatie, pompoentaart met stoofperen. En het zag er ook mooi uit, vond ik.
Tot Paul de keuken in kwam en dacht dat het kippenlevertjes waren ..... 😝
En dan nog de troep opruimen. En de pitten van de pompoen uitpluizen.
Uit één pompoen kwamen wel 250 zaden, na sorteren. Dat betekent dat, zelf voor onze enórme pompoenenconsumptie, we aan de zaden van één pompoen genoeg zouden hebben voor een heel jaar. Wonderlijk toch, die overvloed!
Vandaag kreeg mijn moeder ook een taart. Het was toevallig haar trouwdag, vandaag precies zestig jaar geleden zijn mijn ouders getrouwd. En ook al is mijn vader er helaas niet meer, het blijft toch altijd een speciale dag.
(gelukkig had mijn moeder slagroom in huis en toen leek het een stuk minder op levertjes😄)
En volgend jaar willen we graag wéér een grote pompoenoogst. Daar ben ik nu al mee bezig. Want dat bed van de mais, waar die dikke laag maaisel op kwam, afgelopen dagen, daar komen volgend jaar de pompoenen. Het is nu klaar. Voor wie het boeit, nog even de volgorde ....
..... niet omspitten dus. Maar eerst de oude planten klein maken of afknippen of afmaaien. Dan platduwen of -trappen. Dan wat mest erop, goed verspreiden. Daarna ging er een dikke laag maaisel op (kan alle soorten compost zijn, als het maar een dikke laag is die het onkruid onderdrukt). Tot slot heb ik er nog wat oud hooi op gelegd. En toen de maisstengels, die er allemaal nog lagen, er weer op gelegd. Zo blijft al dat spul hopelijk goed vast liggen, ook met storm.
Pomtiedom. Slaap maar lekker, bedje.
🌺🌺🌺
Dan weer terug naar achteren en verder met de spullen van Miriam. Ook de auto lag nog vol, en die heb ik morgen weer nodig. We hebben echt veel spullen gekregen. Veel houtstukken. Voor klushout en voor brandhout. En veel platen. En ook wat glasplaten.
'Voor een kasje?' zei Miriam. Oja, natuurlijk! Daar dacht ik niet eens aan. En waar laat je zo'n stel glasplaten? Achter de uien maar?
Overal in allerlei achteraf hoekjes kon heel wat worden weg gestouwd. We zijn er nog niet, maar het begin is er.
En kijk Brit daar nou eens mooi in het zonlicht staan. Ze straalt helemaal.
..... er was vandaag iets héél bijzonders te zien. Want, toen de zon in het noordwesten onderging, kwam er vrijwel tegelijk, in het zuidoosten, dus exact aan de andere kant van de hemel, een grote stralende volle maan op.
Het was precies in evenwicht vandaag. Let er morgen maar eens op, of het dan weer zo is.
Hij staat nu pal boven ons, die maan. Hij schijnt in Paul zijn nek.
6 reacties:
Bedankt weer voor het laten meegenieten van de mooie natuur en jullie
bezigheden.
Hier, midden in Purmerend, weinig te zien van de zonsondergang en
het opkomen van de maan.
Je beschrijft het echter zo goed dat ik het wel voor mij zie.
Groeten
Loes
"Want kauwen is goed voor die beesten. Denk ik. Net als bij mensen. Goed voor de hersens, zeggen ze."
Zo had ik het nog nooit bezien ! Geniaal eenvoudig of eenvoudig geniaal.
Al die pompoenzaden, wat een luxe. Hoe eten jullie de zaden dan, Clarien ? Als snacks ? Gemalen ? Gepoft ?
Ik sta er ook altijd weer van te kijken hoe genereus de natuur is.
Thank you for sharing. It is so wonderful to see all the animals, the plants and how many uses you find for everything. I am amazed. You truly live in a magical world.
'k Kan Bella bijna bezig horen, Clarien...
Tof gezien van Paul -> kippenlevertjes! :-)
Mooi bed(je) om volgend jaar weer in te kweken.
Lie(f)s.
Zijn het geen koolrapen die je aan de koeien voert? Als ik op de foto afga; zo zagen ook de 'kraopen' eruit die mijn vader verbouwde voor de koeien. Wij aten ze zelf ook wel volgens mijn oudste zus, maar dat heb ik zelf helemaal verdrongen. Of om met Rutte te spreken "Daaraan heb ik geen actieve herinneringen". Gek genoeg; rauw at ik ze wel, want op de zwerftochten pakten we wel eens een koolraap van het veld en na verwijdering van de dikke schil had je meteen zowel eten als drinken. Maar gekookt moest ik ze kennelijk niet. Zal wel aan het maizenapapje (en nootmuskaat) gelegen hebben dat kennelijk bij gekookte koolraap hoorde. Of misschien kon mijn moeder ze gewoon niet smakelijk bereiden, hoewel ze in mijn herinnering wel lekker kookte en voor haar generatie ook nog gezond. Ik heb tenminste nooit die volkomen kapotgekoote kool gehad, -3 uur koken was minimaal, zelfs nog aan de korte kant-, die bij onze buren wel eens op tafel kwam. Je rook achter op de deel al dat ze 's middags (witte) kool aten.
Een heerlijke, heerlijke blog. Met veel plezier gelezen en bekeken.
Een reactie posten