HOERA!! Riep de rijst.

on maandag 5 juli 2021






Zaterdagochtend zat ik al koffie drinkend moed te verzamelen om de stal te gaan schrobben. Bweh. En toen kwam E binnen stappen .... want oh ja .... we hadden voor die ochtend weer afgesproken om samen aan het werk te gaan! Kwam dat even goed uit! Niks stal! 😊


Als E komt doen we altijd leuke dingen. Bloemen zaaien en bloemetjes oppotten enzo. En kruiden plukken. Ook hebben we sla plantjes en jonge kooltjes geplant, in grote rieten manden, gevoerd met kranten en daarin aarde. Gewoon, maar eens proberen. Want de bedden zijn allemaal vol en ik heb nog steeds jong spul.


Misschien ook iets voor degene die graag wat groenten wil kweken, maar géén tuin heeft? Dit kan ook op een balkon, tegen een zuidmuur, of op een kleine patio. 


 







Wat ik véél heb gezaaid dit keer, zijn Afrikaantjes (Tagetes). Je ziet hierboven hoe E wat aarde verkruimelt om een mooi fijn laagje over de zaden te verspreiden. En waarom al die Afrikaantjes? Ik merk dat we wat last krijgen van aaltjes bij onze aardappelen. Je ziet dan hier en daar bruine vlekjes op de aardappel. En daarom wil ik nu ná de aardappeloogst Afrikaantjes op die aardappelbedden planten. Als groenbemester, maar vooral om daarmee de aardappel-aaltjes te verjagen. 


Naast vruchtwisseling en combinatieteelt (wat we óók doen bij aardappels natuurlijk) zijn dit zo van die truukjes om plagen te voorkomen.


En we hebben duizendblad geoogst. Héél veel duizendblad!







Hierboven zie je dan onze 'patio-tuin'. Een tuin zonder gras, tegen een warme muur. Wel belangrijk dat je er veel gieters bij zet, want ze kunnen nu niet bij het grondwater natuurlijk. 


Bijna alle groenten kunnen óók in potten worden opgekweekt, mits goed verzorgd, en mits in potten die groot genoeg zijn en goed gedraineerd. Helemaal links zie je bijvoorbeeld twee grote teilen met peulen en doperwten. In het midden een oude fietskrat (gevonden in de sloot) met tomaten en wat steunstokken.


En links nog wat late peterselie die al begint te bloeien. De zaden van peterselie zijn óók heel geschikt voor de keuken! En bloemkolen, in potten, met wat kruiden. 


Zet er dan wel wat meer bloemetjes tussen .... voor het leuke.😊🌸🌸🌸 






Zondag .... dat noodweer. Bij jullie ook?  


Dit hieronder is een kwartier ofzo voordat de hemel openbrak. Ik had het eigenlijk niet zo door. Was met mijn rug naar de zwarte lucht aan het bloemetjes plukken. Mobiel zat in de oplader, inclusief buienradar. Haha, ik had geen idéé van die bui die eraan kwam. 


Tot de eerste spatjes.







Snel liepen wij (de dieren en ik) terug naar huis, de kipjes zaten al mooi hoog en droog op de hooibult .... en toen kwam er en één keer die enorme douche naar beneden. 


Wát een water! We hebben dat sinds we hier wonen nog niet gezien. Meestal gaan die felle regenbuien aan ons voorbij. Het was wel even handig om de 'zwakke plekken' in huis en schuren te traceren. Waar lekt het? Waar moeten we wat aan doen?


Nou, de goten moeten weer eens leeggemaakt. Dat heb ik op Paul z'n lijstje gezet! En ik moet nog een stuk of drie tonnen extra plaatsen bij de regenplaats. Deze zitten in een mum vol!


En één gewas was errug blij met al die nattigheid!! Dat gewas ..... dat zo van nattte moessons houdt!








HOERA HOERA!! 💧💧💧🙏


Riep de rijst.


Zelf moest ik nog terug door de moesson, want ik was vergeten wat te oogsten voor het avondeten. Vandaar al die natte foto's. 








 

Het werd een quiche, met als vulling ... verse ui, verse knoflook, rabarber, een Bigbeet (biet én loof),  roomkaas, eieren en kruiden. Verrukkelijk was dat!


En helaas ..... uitstel is géén afstel. Die stal was er ook nog. Dat moest dus nog, vandaag. Maar gelukkig had de nieuwe goot een flinke hoos water doorgelaten, dus ik hoefde niet met emmers water te sjouwen.







Het water wás er al! 😊



13 reacties:

Anoniem zei

Voor nu om de stal schoon te maken wel fijn dat daar regenwater was gekomen, maar anders gezien is het nog steeds niet goed geregeld als het regen. Het is toch de bedoeling dat het daar droog blijft als het regent?

Lies zei

Héél leuk voor E., Clarien, en die helpende hand, voor jou ook natuurlijk. Mooi werk!
Je rijstveld staat er prachtig bij!
En die quiche... -> een delicatesse!
Lie(f)s.

MC zei

Hoera, de rijst ziet er enig uit !
Je hebt dat echt knap gedaan, die vijver, het ziet er goed uit.

Bedankt voor de tip van de peterseliezaden !
Ik voel me altijd wat schuldig als ik de kruiden laat bloeien, want dan kan ik er niet meer zo goed bladeren van oogsten, maar ik vind het wel belangrijk om de natuur ook zijn gang te laten gaan. Zo heb ik momenteel ook wortels in zaad en dat is wel mooi, vind ik.

Clarien zei

Anoniem, het ging tot nu toe steeds goed maar deze enorme watervloed was voor de nieuwe (vrij smalle) goot nét een tikkie teveel.

Dankjewel weer Lies 😊

Leuk MC, en op bloeiende wortelplanten komt de Koninginnepage graag af. Wie weet heb je geluk! Oogst je die zaden ook?

Anoniem zei

Ik zet in mijn achtertuin ook steeds meer fruit en groenten in potten en teilen. Dat gaat op zich goed, maar ik ben nog wel zoekende naar hoe ik de voeding door het seizoen heen op peil moet houden… Hoe doe jij dat, Clarien?

Dank voor alle info en inspiratie!

Groet,
Marjolein.

RiaN, Adriaantje zei

Mooi verhaal weer, met allerlei handigheidjes en weet je ik vind de foto van de kippen geweldig!

Clarien zei

Marjolein ik geef ze de eerste paar weken elke 2 week wat verdunde mestthee of compostthee. Ook steeds fris water erbij geven en hou de afwatering goed open.

Willem zei

Volgens een wijsheid van mijn moeder was het zo dat kippen bij een korte bui gingen schuilen en als het langdurig zou blijven regen dan lieten ze de staart hangen (vlotte afwatering) en bleven doorscharrelen in de regen. Heb het altijd voetstoots aangenomen dat het waar was.
Wat afwateringsgoten en specifiek dakgoten aangaat; heel lang geleden leerde ik op school dat je voor elke vierkante meter dakvlak 1 vierkante centimeter afvoeroppervlak nodig hebt. Of die regel nog steeds opgeld doet weet ik niet, want de hoeveelheid neerslag over een jaar gezien verandert betrekkelijk weinig, maar hoosbuien schijnen in de toekomst 'normaler' te worden. Met die hoosbui van het afgelopen weekeinde was elke goot te klein en dat lag hoofdzakelijk aan de combinatie veel regen in korte tijd en een te krappe afvoerbuis.
@Marjolein, als je onvoldoende ruimte of gelegenheid hebt om je eigen biologische plantenmest te maken; in een tuincentrum zijn ook geconcentreerde bio-meststoffen te krijgen. Zo'n fles kost rond €8 per liter en daar haal je ongeveer 100 liter plantenvoeding uit. Voordeel van dergelijke mest is dat je nauwelijks last krijgt van korstvorming op de aarde. Iets wat bij niet biologische meststoffen nog wel eens gebeuren wil. Of anders gezegd, je hoeft je planten minder vaak te verpotten als ze 'volwassen' zijn.

Anoniem zei

Hier geen aaltjes voor zover ik weet maar ik heb wel een zilverwitte alsem in de tuin staan, zelf opgekweekt uit zaad. Die wordt ook wel aardappeldokter genoemd en helpt dus aardappelplanten gezond te houden, vrij van plagen. Mijn afrikaantjes worden echter opgegeten door de slakken, nou ja het is wat het is. Tegen zoveel regen is weinig te doen. Maar jouw rijst vaart er wel bij ;-)
gr, Johanna

Clarien zei

Johanna dat is heel toevallig, ik heb dit jaar ook die aardappeldokter opgekweekt. Maar wat nu? Thee van maken en dat over de het aardappelloof sprayen? Of gewoon een heleboel nakomelingen kweken en die als nateelt planten? Net als afrikanen?

Ik heb géén idee eigenlijk ... 🙈

MC zei

Om op je vraag hierboven te antwoorden, Clarien, of ik de wortelzaden oogst :
Ja, dat doe ik eigenlijk het liefst van alles, zaden oogsten.
Hergebruiken doe ik nog niet zoveel (de magie van de veelbelovende foto's van de zadenzakjes in de handel zeker ?)
Het zijn ook wel goede smaakmakers in gerechten, die zaden.

MC zei

De koninginnepage heb ik hier nog niet gezien, maar ik zal er voortaan naar uitkijken :)

Anoniem zei

Om nog even op de zilverwitte alsem terug te komen, (de aardappeldokter dus) denk ik dat je deze tussen de aardappelen moet zaaien om effectief te zijn. Maar helemaal zeker ben ik daar ook niet van. Combinatieteelt dus. Bij mij in de tuin eten de mussen van de alsem dus heb ik er nu een net overheen gespannen. De palmkool staat ernaast en die doet het heel goed. Hoe het effect op aardappels is weet ik niet want die heb ik alleen in een grote bak staan, apart van de rest.
Groetjes, Johanna