Hallo, sprak de badkuip.

on maandag 19 juli 2021





'Hallooo!!' sprak de badkuip. 'Niet alléén maar met dat doekje over mij heen wapperen! Ik wil wel es weer een keertje héél goed geborsteld worden! Ik ben vréselijk smoezelig!'



Ook de echtelijke sponde had praatjes vanmorgen.


'Schuif mij eens opzij! Dan kun je ook weer eens in de hoeken stofzuigen! Slons!'





Haha, gezellige meubels hebben wij he? Alleen een beetje brutaal, dat wel. Maar ik trek me er geen lor van aan. Over vijf maanden is de grote schoonmaak alweer, en tot die tijd wapper ik elke week een keer goed door het huis. That's all and that's it!😊


En zeker nu, midzomer. Want ondanks de 'luwte' waar ik het laatst over had (wishfull thinking??) ben ik steeds aan het brandjes blussen. Elke dag is er wel iets wat per se NU moet. En dan heb ik het niet over stofhoekjes onder het bed, en smoezelige randen in de badkuip, maar over ...


...... dat toen ik de waterbakken van de kippen vulde, de kippenmijten (of luizen of vlooien) mij alweer in de nek sprongen. Hun hok en alles eromheen moest écht vandaag een grote beurt hebben. 






Zo, dat is één.


En bij het rondje lopen met Brit zag ik ineens ...... NEE TOCH???? ....... maar ...... ja hoor. Het was al zover. Fytoftora in de aardappels. De gevreesde ziekte. Je ziet dan als eerste kleine bruine vlekjes op de bladeren. Ik had er al over gehoord op het nieuws. Biologische aardappeltelers hebben dit jaar vroeg last van fytoftora. Door de vele regen. 


Onbespoten aardappels zullen dus wel duur worden ..... (heb je nou al een moestuintje? 😇)


Fytoftora (een soort schimmel) zit soms al in de grond. Hij kan overleven op achtergebleven aardappels van het vorig jaar, die je over het hoofd hebt gezien bij de oogst. Daar groeit dan weer een plant uit, die de ziekte dan kan overbrengen. Ook kan fytof gewoon door de lucht komen aanwaaien. 


Nou, bij mij was één van de drie bedden aangetast. 😖😖 Dus, zodra het huis aan kant was, de was hing te wapperen, het kippenhok een grote beurt had gehad, kon ik linea recta door naar de piepers.






Het is wat hoor. Die mooie sterke planten, waar je drie maanden lang voor hebt gezorgd, elke dag kevertjes en larfjes eruit geplukt, en die twee weken geleden zo prachtig bloeiden. In één klap kan het verdorren.


Dan moet je het loof echt weghalen, want anders krijg je de ziekte ook in je aardappels. 


Omdat het nog veel te vroeg is om ze te rooien dacht ik ... nou dat wordt aardappel-armoe deze winter! Maar dat viel mee! Hier en daar heb ik een spitvork eronder gestoken en de oogst lijkt prima! Alsof de planten aanvoelden dat ze snel moesten 'opleveren', dit jaar!😊


De oogst van één plant:

 








Vanavond heb ik alle knoflookbollen eruit getrokken. Ook dat was vrij vroeg. Maar er staan bietjes te wachten, die daar op dat stuk van de knoflook geplant moeten worden.


En ook is de knoflook van vorig jaar schoon op. Dus we zitten er met smart op te wachten! Nu alleen nog drogen en ophangen. En misschien dit jaar een keer vlechten ervan maken. (Dat zeg ik elk jaar. Gebeurt nooit.)


En het ruikt lekker joh ..... ohhhh .... verse knoflookbollen .... !!





 



Wou je nog even de kuikens zien? Je zal maar zo'n Moeder Hen zijn. Man, wat een drukte. En zo scharrelt ze de héle dag door met die dons-wave achter zich aan.. 


Haar leven gaat niet over rozen ...... (wél over mest 😊)










8 reacties:

Lies zei

Schone patatten, Clarien. Hier zijn ook twee potten aangetast, hahaaa…, twee potten ;-) . De rest staat er nog... Elke dag kijken.
Ferme knoflookbollen!
Kuikens, zelfs de klank is mooi...
Lie(f)s.

Anoniem zei

Nou Clarien, hier in Purmerend en de Beemster heeft de aardappelziekte toegeslagen.
Morgen ook al het loof weg halen.
Eén plant gaf de helft van jouw oogst.
Groeten
Loes

Katleen zei

Hier zag ik gisteren ook De Gevreesde Ziekte op mijn buitentomaten. 8 mooie, grote planten met zoveel tomaten, op enkele dagen tijd helemaal aangetast. Best verdrietig...
Achja, er zijn ergere dingen deze dagen.
En dan ben ik vast overtuigd: volgend jaar zet ik alleen nog tomaten in de serre. En witte selder en sla en rode biet. Want die lukken altijd. Geen courgettes meer, want de bloemen worden helemaal opgevreten door de oorwormen (iemand een tip?) Maar dan wordt het januari en zie ik al die zaden weer en voel ik De Kriebel opkomen. En dan denk ik: we proberen het nog een keertje.
Haha, elk jaar opnieuw:))

MC zei

Hier ook hoor : alle tomaten zijn ziek, behalve denk ik de trostomaatjes.

Prachtig, die kuikens, Brit heeft zoveel discipline, ze zou er best wel eentje lusten nee ?

Petra1945 zei

Knap dat ook je katten de kuikens met rust laten.

Willem zei

Ik weet niet of je de kuikens nog een naam geeft, maar mocht dat nog het geval zijn; Sis opperde om een van de kuikens maar Job te noemen. Die bracht ook een deel van zijn leven al krabbend op de mestvaalt door.

Anoniem zei

@Willem Dan moet het wel een haantje zijn...:-) Is dat nou wel verstandig Clarien; met blote voeten in de mestfaalt staan?

Clarien zei

Haha Willem! Maar ik geef ze geen namen meer want ze overleven niet allemaal en dan is het zo zielig ... Job is dood ....

Anoniem weet ik eigenlijk niet. Nooit over nagedacht. 🙄