Daar zijn ze al!!

on vrijdag 2 juli 2021





Ze konden zeker gedachten lezen .... de jongens van loonbedrijf Tuin. Want nadat ik gisteren had bedacht, na die aller-allerlaatste kruiwagen ... dat het nu wel mooi zou zijn als die hele hoop meteen het weiland op zou gaan .... hoorden we vanochtend om half acht een zwaar voertuig het erf op rollen. 


En toen nóg een.






En in een wip zat die hele hoop in de grote bak, van de voorste trekker, die ermee het weiland op ging. Twee keer heen en weer (zo'n ding werpt héél breed en ons weiland is maar smal) en hopla die hele berg stalmest was netjes uitgespreid over het land.


Vorig jaar en het jaar ervoor deed ik dat zelf, met de kruiwagen. Ik deed er twee weken over. Zij deden het in een kwartier.😄😄


Voor degenen onder jullie die verhoudingen willen weten ... het was ongeveer een halve laadbak (ik dacht zo'n twaalf tot vijftien kuub) op iets minder dan 1 hectare. Dat wil zeggen, als je het als pindakaas kon uitsmeren was het een laagje geweest van zo anderhalve millimeter dik. 


Weinig? Nee hoor. Het is precies goed. We willen er niet teveel op, om het bodemleven zo weinig mogelijk te verstoren. En het is genoeg om dat gezaaide gras goed aan de gang te brengen. 








Het is altijd wat lastig bij ons, die grote machines, want in ons erf zit een soort knik. Maar gelukkig kunnen die jongens wél sturen! Nou, tot volgend jaar hoor. Of het jaar erop.


En zie hier ... de bodem van de bak. Die heb ik echt lang niet gezien! Net als de bodem van de wasmand. Die zie je ook haast nooit.😄






Ik laat de bodem even van dichtbij zien, ook vanwege de vraag van Greet gisteren bij de reacties. Je ziet dat de bodem uit aan elkaar 'gelaste' betonplaten bestaat, en dat er vóór en achteraan een opstaande rand is. Dat is allemaal bedoeld om het sterk mineraalrijke vocht binnen de bak te houden. Doordat onze stalmest heel veel stro en riet bevat, werd het meeste vocht trouwens gewoon door het materiaal zelf vast gehouden.


Je ziet dan ook dat het nu alweer droog is, vlak na het legen. Alle mineralen zijn nu dus netjes op het weiland beland, en in zo'n dun laagje kan het makkelijk worden opgenomen door de planten. Er is dan dus géén uitspoeling naar het grondwater.


Goeie vraag van Greet! Hoop dat het zo duidelijk is. 👌







Nou, pompom, je ziet het wel he? Eerst langs de kas, waar ik een koolmeesje uit moest redden. Dacht ik. Maar het hoefde niet want hij vloog zelf al weer weg, door het dakraampje.. En even later, weer naar binnen. En toen weer naar buiten. Volgens mij heeft hij daar wat lekkers gevonden.


Ik heb vandaag het bladvak weer onder handen genomen. Veel geoogst, en sommige gewassen, zoals die drie spitskolen, die teveel door de slakken waren geperforeerd, zijn weggehaald. Daar hebben Bella en Bonnie dan weer geluk mee.


Het hele vak is gewied, en ik heb op open plekken weer kruiden bijgezaaid. Zoals koriander en basilicum en dille. Dat gaat de hele zomer door, in steeds kleine beetjes. Ook daar is veel slakkenvraat, dus we delen eerlijk. Zij de helft en wij de helft.


En dan zijn er ook nog de kippen, die graag wat krabben, in zo'n pas ingezaaide rij. Dus, er gingen wat rekjes omheen.








De zijkanten maakte ik dicht met wat twijgen, wat wél heel makkelijk en snel was ... maar die Bekkie vervolgens met haar staart zó aan de kant zwiepte. 


Haha, oja, katten hebben we ook nog.






Dus heb ik aan de andere kant van het rek wat touw erdoor gevlochten, en nu kijken we wel wat het beste de kippen (en katten) tegenhoudt.


Slakken hou ik niet tegen. Onbegonnen werk, om daar nu nog wat aan te doen. Dat is iets voor volgend jaar, om daar wat op te verzinnen. Dit jaar is het dus gewoon  .... delen.



En ook vandaag weer kruiden geoogst. Het was pepermunt. Die heeft in een achteraf hoekje van de tuin de vrije hand gekregen. En dan weet je het wel met pepermunt. Die gaat alle kanten uit. Dus was er in no time een grote mand vol met heerlijk muntig geurig blad.






Bijna twee jaar geleden ben ik me meer gaan toeleggen op medicinale kruiden kweken en gebruiken. Vorig jaar was ik nogal gulzig met oogsten, en afgelopen winter hingen er tientallen zakken met vele vele gedroogde kruiden boven .... écht véél teveel.


Een groot deel daarvan ging in het voorjaar de composthoop op. Zonde van al dat werk! 


Dit jaar doen we het dus klein en simpel. Ik ben vandaag maar es gaan opschrijven welke kruiden ik vorig jaar gebruikte (had willen gebruiken) en wat er deze zomer dus geoogst moet worden. 


Hahaha ... klein en simpel .....  





 

Je ziet, ik ben alweer zo hebberig als wat!! Maar het is gewoon een vreselijk leuke hobby. En veel van die kruiden groeien gewoon spontaan ergens langs de paden of de waterberging of langs het weiland.


Daar neem je dan toch een beetje van mee? 


Ik ga maar gewoon rustig verder. Een paar per week. Wat er zo op mijn pad komt. En ondertussen ruikt het aldoor lekker op zolder. Vorige week naar jasmijn, en nu naar kamille en pepermunt. 







Pepermuntthee met een takje lavendel en wat honing. Moet je echt eens proberen! Maak je zelf ook wel eens je eigen kruidenthee? En heb je een favoriet?


🍵


9 reacties:

Simo zei

Ik maak vaak saliethee. Het helpt tegen keelpijn , maar ik vind het ook prettig om de mond mee te spoelen.

Marietje zei

Ik maak regelmatig munt thee maar lavendel erbij is een goed plan.
En voor een watertje s’avonds doe ik citroenmelisse en munt en soms een aardbei in een kan. Lekker fris.
Groetjes Annemarie

mrs H. te B. zei

Ha, leuke vraag! Mijn favoriete kruidenthee is "tuinmix" - (gedroogde) munt, citroenmelisse of -verbena, en wat frambozenblad voor het bittertje. ZO lekker! Nu met thuiswerken vind ik DE ontdekking dat ik lekker de hele dag kruidenwater kan drinken: een kan water in de koelkast, met daarin citroenverbena en wat munt - of een andere combinatie. En straks weer water met frambozen! En nog later: rozemarijn met sinaasappel. Ik heb ook salie in de tuin - tegen de keelontstekingen (maar vind dat niet echt lekker). Ik ben niet zo dol op lavendel etc. om te eten en drinken - het smaakt me teveel naar bloemen / zeep....

Willem zei

Tamelijk frustrerend lijkt het me dat je een paar dagen bloedig hebt gezweet en geploeterd om de mest in de bak te krijgen en dat de loonwerker in een half uur tijd de boel over het land verspreid heeft en weer de aftocht blaast. Niet meer dan even een tussendoortje voor hen, of zo je wilt, een opwarmertje zoals een sporter zich ook even opwarmt voor de wedstrijd.
Maar de kringloop is dat het land gevoed wordt zodat ander voedsel weer groeien kan en daar maken jouw zweetdruppels en blaren ook onderdeel van uit. Heet dat tegenwoordig niet permacultuur, of is dat weer iets heel anders.

Wat de favoriete thee aangaat; voor mij zit daar geen kruidenthee en aanverwants bij. Drink het wel als het zo uitkomt, maar niet uit mezelf. Kreeg in een grijs verleden wel eens 'sterretjesmix' van iemand aangeboden en dat was te drinkrn, maar ben toch vooral een liefhebber van de 'gewone' gefermenteerde zwarte losse thee. Theezakjes bevatten in zijn algemeenheid teveel stofthee naar mijn idee en hebben dan de neiging uitermate bitter te worden. Na veel zoeken ben ik uiteindelijk uitgekomen bij de lentepluk van Ambootia uit een bekende theestreek en theewinkel. Het lijkt prijzig, maar ik drink geen koffie en ben evenmin een liefhebber van (alcoholische) frisdrankjes; onder de streep valt het wel mee.

Anoniem zei

In het voorjaar en de zomer maak ik ook elke dag kruidenthee. Momenteel veel munt, citroenmelisse, kleefkruid, oregano, weegbree, calendula, salie en framboosblad en aardbeiblad. Meestal een mix van twee of 3 soorten. Kooitjes om jonge planten heen maak ik ook, tegen vogelvraat. Helpt helaas niet tegen slakken :-( Goed idee trouwens om ze te maken met kippengaas!
Gr, Johanna

Anoniem zei

Jammer dat die kraan niet even de mest voor je uit de stal kon halen. Maar fijn dat het nu over je land verspreid ligt. Vooral omdat ze een buitje verwachten. Kan het groeien. Zo zie je dat er op een boerderij een kringloop is. En dat het niet waar is dat door de boeren er teveel stikstof geproduceerd wordt. Wat op het land gebracht wordt wordt daar ook opgenomen en door het groeien van gras enz. wordt er CO2 opgenomen uit de lucht.

Thee uit eigen tuin. Doen we hier ook net zo. Ik las pas dat er 2 jongemannen een kruidenthee-bedrijfje begonnen zijn.

MC zei

Een vriendin van mij is theesommelier, dit is haar site voor de nieuwsgierigen : https://www.curiosithee.be
Wat heel interessant is, is dat zij van begins af aan op zoek was naar de fijnste thee in China enz.
Zoals je weet wordt thee op verschillende wijzen behandeld voor de bewaring : roosteren, fermenteren enz.
En zij onderzoekt nu hoe je onze lokale kruiden ook zo kan bewerken. Daar geeft ze momenteel een paar workshops over.
Er zijn ook al theeplantages hier in onze streken, van echte thee, dus van de camellia sinensis.

Bekkie, haha, ben fan van die kat !

Anoniem zei

Ik plaats bekertjes met bier in de tuin om de slakken te vangen. Ze verdrinken in het bier. Ik vind het wel triest, maar slakkenkorrels strooien wil ik niet en ik heb niet zo’n grote tuin dat ik de helft kan laten aan de slakken. Wat de kruidenthee betreft, je hebt me al veel geïnspireerd. Rozenblaadjes, munt, citroenmelisse, braamblaadjes, verbena, tijm,… ik wandel door de tuin en verzamel wat ik op het moment vind om daar water of kruidenthee mee te maken. Gemberthee drink ik heel graag, maar ik heb het nog nooit zelf geteeld. Staat wel op de planning.

Hilde zei

Fijn dat het gelukt is met het uitrijden van de mest!
Heerlijk toch, als iemand met de juiste vaardigheden en machines zo'n klus razendsnel gefixt heeft.

Die hebberigheid of enthousiasme is herkenbaar.. en er zijn zoveel leuke dingen om uit te proberen dat er toch ergens tijd 'bezuinigd' moet worden.
Hier was het doel om zoveel mogelijk uit de tuin te eten, en echt elke week iets. Het mooiste was geweest als dit dagelijks kon..maar daar zitten we nog niet helemaal aan.
Maar hee, als ik kamille en munt oogst is dat doel vast zo behaald ;)