Op visite.

on zaterdag 17 april 2021


Haha mijn nieuwe 'schaduwwerkplek' blijkt toch gewoon in de zon te liggen! Als ik achter de tafel werk sta ik gewoon vol in de zon. Nou is dat op een nog wat schrale aprildag, zoals vandaag, nog niet zo verkeerd.


Ik heb weer opruiming gehouden. Je kunt nou eenmaal niet alles bewaren, en nu er overal alweer vers kruid groeit, heb ik de laatste zakken gedroogde kruiden van vorige zomer opgeruimd.


Dat was erg makkelijk. De lavendel hield ik apart, om geurkussentjes van te maken. Maar de rest van de kruiden is allemaal bij elkaar gevoegd, en toen in een grote pan gestopt, en verkruimeld, en dat werd één grote pan vol met voorjaars-thee-mix!


 

Zo'n grote pot met gedroogde kruiden .... daar kun je veel mee doen. Je kunt er natuurlijk gewoon thee van zetten. Maar .... een Cappugreeno ..... dat kan ook!


Dan neem je een handvol van dat kruid, en maalt het fijn in de koffiemolen tot poeder. Schenk daar kokend water op, en dan even laten trekken. Ondertussen schuim je wat warme melk (of havermelk) op, zeef de kruidendrank eventueel nog door een filter, en meng de kruidendrank met de schuimende melk. 


Heerlijk! Wat honing erbij en genieten maar!


En terwijl ik daarmee bezig was was Paul weer met dat hout bezig. En hadden we een klein ruzietje. Want .... hij was dus aan het motorzagen, dikke dikke boomstammen in blokken aan het zagen ..... en dan met van die ielige tuinhandschoenen aan en een gewone spijkerbroek!


😱😱😱


Op de Warmonderhof had ik ooit lessen techniek, en daar werd gezegd, als je met de motorzaag werkt moet je altijd een veiligheidsbroek aan. Als de zaag dan per ongeluk uitglijdt naar je been, dan trekt hij je broek aan flarden, en niet je been!


Ja en dat soort dingen onthou je dan he? Van zo'n been, wat aan flarden ligt. Ik zág het gewoon voor me.

 

Nou zoals je ziet heeft Paul dit keer maar geluisterd. Vooral toen ik begon over het wielrennen wat hij dan wel kon shaken, met zo'n been dat aan flarden ligt ......


....... okéé okéé ..... en ja hoor .... daar kwam de veiligheidsbroek aan. Splinternieuw is hij nog, die broek. Want hij draagt hem nooit. Alleen als het moet van mij.Mannen. 😏😏Sommige blokken hout waren erg groot. Of ik even kwam helpen met sjouwen? Die blokken kon je niet met één persoon tillen! Laat staan kloven. Met ons mini-bijltje.


Dus ik heb het karretje gehaald en heb ook wat van die blokken naar achteren getrokken. Naar de paardenbak. Daar gaat alles heen wat we even moeten stallen. En daar ontstond spontaan het idee om er een leuke hangout van te maken. Gewoon, wat van die blokken in een halve cirkel, en dan vroeg of laat kunnen we daar mooi een klein fikkie stoken! Met de familie. Als het weer mag!😊🔥🔥


De kippen waren er ook weer als de kippen bij. Die zien het meteen als er iets nieuws is, en ze kwamen de insecten uit het hout pikken.


En toen kwam Jurre!


Zo fijn! Hij kwam het hout kloven, net als vorige week. Dat is een echte liefhebberij van hem, en hij heeft ook een geweldige bijl. Hij doet een opleiding in de bosbouw, en weet heel veel van hout.


Over hout kun je ook wel weer een boek volschrijven. Ik heb er al eerder iets over geblogd, over dat hout zo'n mooi en flexibel en duurzaam bouwmateriaal is. Affijn, Jurre liet mij iets zien over hoe een tak aan een stam groeit.


Vanaf het moment dat de tak ontstaat, als de boom nog maar een klein dun stammetje is, dan krijgt zo'n tak óók jaarringen. Die jaarringen, die groeien in een heel mooi patroon met de stam mee. Je kunt dat heel goed zien als je eens een stuk hout (met tak) goed bekijkt. En als je dan zo'n blok hout klooft, waar een tak aan zit, dan moet je precies op het scharnier van tak en stam de bijl erin slaan, en dan klooft het hout zich als het ware 'vanzelf'. Zonder dat je al te veel kracht hoeft te zetten.


 

Ook liet hij zien waar de zwakke plekken zitten in hout. Dat is óók weer in dat 'scharnier' van tak en stam. Daar zit een plek waar de vezels om de tak heen groeien, en waar dus wat openingen in het hout kunnen zitten, waardoor daar dus makkelijk water in kan blijven staan en dus rot kan ontstaan.


Hij heeft een hele goeie bijl en kan er zeer handig mee overweg. Zoals een kok zijn vleesmes hanteert zo hanteert Jurre die bijl. 


Na twee uurtjes ..... 


 Ondertussen was ik in de kas. Er zijn weer tomatenplanten verpot, en nog zo wat van die prutswerkjes. Verspenen, zaaien, wat water geven hier en daar. Alle plantgoed moet wel elke dag water nu met dat zonnetje.


Ook kwam deze en gene, dingen halen en dingen brengen. Geen bezoekjes helaas ..... maar  het erf op en het erf weer af. Zo kwam Geert, die bracht een leuke verrassing van bloglezeres Eva uit Portugal! Dankjewel Eva! En kwamen Lia en Paulus wat jonge bomen van de Meidoorn opspitten.


Allemaal buiten en op afstand. Even samen gezellig koffiedrinken of borrelen is er nog niet bij helaas. Maar dat komt vast wel weer ..... binnenkort!

 

En tot die tijd hoop ik je wat afleiding te bieden met de farm verhaaltjes. En je misschien het gevoel te geven dat je toch even 'op visite' bent geweest!


😊😊
6 reacties:

Anoniem zei

Zeker, jij zorgt voor verstrooiing.
Heerlijk, gezellig en leerzaam.

Dank je wel.
Groeten
Loes

Lies zei

Veiligheid eerst, Clarien! Leuke zitjes! Jurre -> meester in z'n vak.
Lie(f)s.

Anoniem zei

Clarien,
Je verhaaltjes zijn erg leuk! Ook lerzaam, en gezellig, en je geeft mij in ieder geval zeker het gevoel dat ik "op visite" was!
Hoe is het met je Yoga ondersteboven op je hoofd staan krukje?
Oja, ik had (geinspireerd door jou) ook appel pitjes onderin de koelkast gelegd en er zijn een paar wortels gaan schieten, leuk! Zou ik ze nu in een potje kunnen planten?

Met vr gr
Nicoline

Anoniem zei

Prima dat jullie de corona regels goed in acht nemen. Ik heb eens, in een stand van de landgoed fair op landgoed Marienwaard, een mechanisch kloof apparaat gezien. Zou handig zijn als Jurre eens niet kan helpen.

MC zei

<3 Bekkie !

De magie opereert elk jaar weer, als je die sprietjes van zaaisel boven de aarde ziet komen piepen. Ik heb een soort gras gezaaid waarmee je bezems kan maken, daar kijk ik erg naar uit.

Ik heb jouw wildplukidee gebruikt, en ben in de tuin gaan wildplukken, heel leuk. En inderdaad, wat een krachtige smaken ! Hier staat veel boragie, en dat heb ik nooit eerder gegeten, maar nu wordt het uitkijken voor hen want ik vind het best lekker ! Mixen met tomaatjes en look, en wat bijkruiden met oregano en thym.
Jij gebruikt wel heel veel look, Clarien, ik gebruik nog geen 4de van jouw porties.

Willem zei

Dat je enige woorden met Paul had was wel terecht; veiligheid blijft hoofdzaak, maar hij heeft de boom wel in keurige stukken gezaagd. Wat hoogte aangaat allemaal ongeveer even groot en dat is ook weer prettig voor het opstapelen.
Hout is inderdaad een fascinerend materiaal, vind ik tenminste. Hoe takken terug te vinden zijn in gezaagd hout en vooral wat je daaraan af kunt lezen. Wat ook prachtig om te zien is, is een doorsnede over een entplek. Hoe de onderstam toch een wordt met het geënte deel gezamenlijk verder groeit.
Echt heel leuk.