Stil.

on zaterdag 3 april 2021Het is vandaag stille zaterdag. De klokken hebben vandaag niet geluid. Nergens. Het is de laatste dag van de vastentijd. Ooit heb ik dat een keer gedaan, vasten, dus die veertig dagen vóór Pasen héél sober leven. Niet zozeer vanuit spiritueel oogpunt maar ... omdat het zo goed past als je uit de winter komt, op weg naar het voorjaar. 


Maar dit jaar niet. En erg stil was onze zaterdag ook al niet. We holderbolderden weer door de dag heen. Ik zal je dit keer niet vermoeien met de lijst van zaterdagse klussen. 


Alleen ... wil ik je wat van de kruiden laten zien. Omdat dat goed past bij de titel. En omdat ik daar vanavond mee bezig was. Kruiden hebben zoveel te bieden. Alles wat wij nodig hebben wordt in de natuur kant en klaar aan ons gepresenteerd ..... zonder lawaai ... zonder schreeuwerige advertenties. 


Kruiden zijn héél stil. Maar ze zijn overal aanwezig. Voor ieder mens bereikbaar.
Om ons heen bloeien en groeien ze, in hun kleine hoekje .... vele vele kleine en misschien onooglijke plantjes, die tjokvol zitten met stoffen die ons gezond kunnen houden. Ze zijn er gewoon. Stilletjes, op je pad. Waar je ook bent. Overal zijn ze. Ook in de stad, tussen tegels en in portieken en op de daken en in de hoeken van tuinen. Waar de schoffel niet bij kon.


Daar staan ze voor je klaar. Precies met datgene wat je nodig hebt. 


Nu in het voorjaar, zo rond de paastijd, steken ze hun kop weer op. Overal komt het groene spul weer opduiken. En straks, in de zomer, als ze niet zijn weggehaald, dan gaan ze bloeien met prachtige kleuren en bloemen.


En wéér later vormen ze hun zaden. De plant stopt alles wat hij heeft verzameld, aan zonnekracht en aardepower, vanaf het voorjaar, in zijn zaden. En die zaden, rauw, of gekiemd, zijn zó krachtig, die kunnen een mens in leven houden. 
Oh oh ik draaf weer een beetje door.


Dat gebeurt altijd als ik een paar uur met de kruiden bezig ben geweest. Vanavond heb ik weer een aantal zakken met kruiden vergruizeld tot thee, en fijngemalen tot kruidenpoeder. De laatste echinacea, en de laatste rode klaver, en de weegbree. En de rozenblaadjes. 


Ook was er iets nieuws. Ik heb een stoommix gemaakt! Dat is een mooi woord voor gewoon flink wat handenvol kruiden die mij wel wat leken om er mee te stomen. In de mix gingen twee koppen vol met  gedroogde goudsbloemen, een kop duizendblad, een kop lavendel, een kop weegbree, een paar handenvol gedroogde rozenblaadjes, en een kop echinacea. Dat alles is in een grote pot gedaan en flink gehusseld.


Straks, in alle stilte en rust, gaan daarvan een paar handenvol in een platte schaal, dan gaat daar kokend water op, en dan ga ik met een handdoek om mijn hoofd daar boven stomen. Heerlijk ... al die kruiden inademen. Dat is écht genieten!


En misschien ook nog een kopje thee ervan zetten. 


 

Misschien had jij een stille zaterdag? Of juist een hele drukke? Hoe dan ook, ik wens je hele mooie paasdagen. 


En tot snel daarna weer!


🍀🍀🍀🍀🍀

 

6 reacties:

Lies zei

'Stil' genieten...
Fijne Pasen, Clarien!
Lie(f)s.

Anoniem zei

Heerlijk die rust geen kerkklokken, jammer van de avondklok dat die een uur later ingaat van mij mag die altijd blijven geen overlast meer !
Zijn er ook kruiden die schadelijk zijn voor je gezondheid , bij de paddestoelen die in de natuur staan moet je zo goed uitkijken of ze giftig zijn daarom vraag ik dat ?

Fijne paasdagen Femke.

Willem zei

Vanuit de Liemers hele prettige paasdagen toegewenst. De temperatuur laat het een beetje afweten, maar het is in ider geval droog. Dus gewoon erop uit.

@Femke, ik ben geen gezondheidsexpert, maar het lijkt me onafwendbaar dat er ook uitermate giftige kruiden zijn. Bij mijn weten zijn er zelfs geneeskruiden die je alleen maar mag gebruiken onder zeer deskundige leiding. Digitalis bijvoorbeeld.
Een of andere oude Romein zei eens dat één arts een zegen voor de patiënt was, maar dat vijf artsen bij een patiënt, een vloek voor hem/haar is. Vertaald naar de hedendaagse tijd zou je kunnen zeggen "Overdaad schaadt"

Anoniem zei

Wat een goed idee, die stoommix! Ik denk dat je erg zult genieten van het tweede pas uitgekomen boek van Miriam Lancewood, die leeft van wild voedsel tijdens haar trektochten. Als je tijd hebt om te lezen in ieder geval ;-)
Nog een fijne tweede paasdag! gr, Johanna

Sacha zei

Waar nu allemaal puffers voor
Zijn, heb ik al kind altijd moeten
Stomen met mijn chronische bronchitis

Hilde zei

Wat een mooie ode !
En fijne inspirerende en hoopgevende berichten weer, van de afgelopen dagen.