Een muur met een korsetje aan.

on vrijdag 2 april 2021






Het doet mij echt plezier om in winkels stééds meer dingen te zien die duurzaam zijn. Echt, veel producenten zijn daar hard mee bezig! Gelukkig!! Zoals .... deze theelichten. 


Wachinelichtjes zijn zó knus! Wij zetten 's ochtends de theepot altijd op zo'n lichtje. Dan heb je om tien uur nog steeds warme thee. En het ziet er zo leuk uit. Vooral in de winter.


Maar die aluminium cups ..... zijn een gruwel. Als ik zo'n goedkoop pak kocht, met wat is het ... vijftig, of honderd van die dingen, mét die cups .... voelde dat écht niet oké. Daarom koop ik ze al een tijd niet meer. Nou, wég ochtendvlammetje .... 😥


Maar nu zag ik deze! Het lijkt plastic maar het is biologisch afbreekbaar, dat houdertje. Alles, inclusief verpakking, is duurzaam. En uiteraard zijn ze per stuk wat duurder dan die uit zo'n goedkoop pak. Maar .... géén aluminium afval. 


Dus, gekocht!! Niet voor elke dag maar voor af en toe. Dat is ook prima! 😊


 



Zo kun je zelf zoveel grote en kleine dingen doen en je steentje bijdragen aan een schonere planeet. En denk dan niet ... och wat ik in mijn uppie doe ... wat heeft dat nou voor zin. Of .. zoals veel doemdenkers roepen ... ons piepkleine landje kan de planeet niet redden. 


Stel dat iedereen zo denkt? Nee, dan komen we er zeker niet. Al die kleine beetjes helpen écht wel! En het geeft je daarbij ook nog een goed gevoel als je wat doet, of opgeeft, voor de aarde. En voor je kinderen en kleinkinderen. 


Ook de kleine dingen in je huis. Zoals, wegwerpspullen niet meer kopen, of vervangen door duurzaam materiaal. Zo wilde ik ook van het keukenpapier af. Ik ben zelf nog opgegroeid met alleen een vaatdoek bij het aanrecht. Daar maakte je mee schoon. En als er iets echt héél vies was, pakte je een stuk van een krant. Niks geen keukenpapier. En enge ziektes en gruwelijke infecties hadden wij echt niet hoor, als kinderen. 


Welnee. Nooit, eigenlijk.

 




Wij hebben nu, hier thuis, een tussenvorm. Een vaatdoek gebruiken we uiteraard ook. Maar er staat nu ook een pot met wasbare doekjes op ons aanrecht. Dat zijn gewoon dubbel gevouwen lapjes flanel, uit een oud laken geknipt, en rondom gezigzagd. Die doekjes gebruiken we nu in plaats van keukenpapier. Na gebruik het vuil eraf schudden op de compost, even met koud water spoelen, en hij kan bij de witte was. Ze zijn zo klein dat je er niet extra voor hoeft te wassen.


En voor hele hele vieze dingen ..... gewoon weer dat stuk krant.


En die rol keukenpapier? Haha die staat er nog voor Paul. Want die vindt dus dat ik overdrijf. Maar ik heb hem ook al een enkele keer die doekjes zien gebruiken .... dusse ..... kwestie van tijd?😊



👷👷👷👷👷


En het stratenmakers werk? Hoe staat het daarmee? Bij ons vóór wordt druk gestraat. Het deel van het fietspad voor ons huis wordt betegeld, en het was mooi om te zien hoe netjes en hoe snel dat gaat. 


En terwijl daar een mooie gladde witte baan wordt aangelegd ... was ik achter mijn eigen 'straat' aan het aanleggen. Het meeste werk was nog de stenen naar achteren sjouwen en het zand. En het klinkeren zelf ... is eigenlijk net blokken bouwen en lekker met zand smeren. 


Gewoon spelen. 😊







Dit hierboven was laag drie en laag vier. En toen vond ik de bovenkant, met die dwarse klinkers, niet mooi genoeg als bovenkant. Dus heb ik nog een vijfde laag gelegd, met de klinkers weer in de lengte.






Doordat er steeds zand overheen ging, om de kieren te dichten, lag er aan beide kanten van de muur veel zand. Tja, dacht ik, daar gaan de kippen dan natuurlijk weer in badderen, in dat zand. Dat vinden ze fijn. Een zandbad. 


En dan krabbelen ze tussen de stenen, dan wordt dat ondermijnd. Dus, heb ik van klinkers ook een extra verticale steunrij gelegd, schuin tegen de muur aan. Een soort rokje, zeg maar. 


Of misschien kun je het beter een korset noemen! 😄


 




En daarna overal weer dik zand over. Smeren en smeren. Bij de eerste de beste regenbui zal een groot deel wel wegspoelen. Maar het ziet er voorlopig toch echt stevig uit, met al dat zand.  


 




En dan ..... tarataraaaaa ..... compost erin storten! Dat is echt leuk! Nu wordt het eindelijk iets! Het compost komt van de hoop in het weiland. Het is gewoon verteerd plantafval, zonder mest erin. Omdat hier uiteindelijk kruiden en bloemen komen, moet je vooral géén mest gebruiken.


Compost en zand is dan prima. 









Nou, even een view van alle kanten! Het is echt een leuke bak geworden. Blij dat ik die muur opnieuw gedaan heb! Anders had ik nu echt gebaald! 


Tijdens het bouwen heb ik bedacht om hier vooral kamille en tijm en dat soort laagblijvende kruidjes in te zaaien. Als je nog tips hebt?? Iets wat ook over de rand kan groeien? En insecten trekt?


🐱🐱🐱


Pffff. En dan de voeten van de vloer. En hop daar is de kat ook al onmiddellijk. Billie is een echte stalker. Zodra één van ons zit of leest of wat ook ... is zij erbij. Aaien, kroelen. 

 




Lief hoor, maar ook lastig. Wil je nét de linkerpagina van de krant lezen .... dan zit zij daar!


Nou, dan denk je, dan lees ik wel eerst de rechterpagina ..... 






😏😏

15 reacties:

Lies zei

Heel knap gedaan, van je, Clarien!
Oost-Indische kers?
En in de reactie op je vorig logje, jij eet toch ook daslook? Een lekkernij!
Lie(f)s.

Anoniem zei

Wat een prachtige plantenbak is het geworden. Petje af voor al het werk, Clarien.

Ook Phacelia en Gewone Brunel zou je in de rand kunnen zaaien.
Perfect voor de bijen en insecten.
Vriendelijke groet, Corrie.

Anoniem zei

Zoek even naar kruiptijm en de juiste soort oregano. Beide groeien over de rand heen. Je moet ze in het begin wel even helpen, maar daarna heb je er weinig omkijken naar. Deze bak is nl ideaal voor ze aangezien het warmteminnende planten zijn en de stenen die warmte vast houden.

Anoniem zei

Bedankt voor de fijne blog. Weet je misschien nog de blogspot waar ik het recept voor goudsbloemzalf en/of olie kan vinden?
Ik zie op internet genoeg recepten maar ik wil het liefst die van jou. Bio en logisch.
Groet, Saskia

MC zei

Dat is mooi geworden, Clarien !
Aardbeien ?

dufraing marc zei

echt van alle markten thuis - nu ook al stratenmaker - mooi gedaan!

Anoniem zei

Maagdenpalm ,bloeit blauw met lange ranken .

Gr Gemke.

Anoniem zei

Handig die lapjes op het aanrecht. En een prachtige compostbak zeg!
Grt,
Margriet

Barbara zei

Zo mooi, dat muurtje. Het heeft, ook al is het net nieuw, de schoonheid van iets dat er al heel lang was, alsof Willem van Oranje nog op de rand van dit muurtje heeft zitten nadenken of hij nou wel of toch maar niet met Anna van Egmont zou trouwen. Lage kruidjes die daar zouden kunnen passen naast kruipende kamille en tijm zijn misschien ook driekleurig viooltje, klaver en huislook, alle drie geneeskrachtig en aantrekkelijk voor allerlei insecten en de eerste twee heel geschikt voor thee. Wat ook mooi zou staan is het hemelsblauwe muurleeuwenbekje dat op oude stadsmuren en kades groeit. Een plantje dat je moet vinden of krijgen (vind ik) dus ik zet alvast een paar polletjes voor je klaar.

Anoniem zei

Echt prachtig is die rand geworden, veel werk maar het geeft je veel voldoening denk ik, groeten Mijntje

Unknown zei

Fantastisch dat muurtje misschien ook nog rozemarijn bij al die kruiden

Anoniem zei

Prachtige bak geworden! Oost Indische kers rankt mooi over de rand, of phlox, oregano, munt, stekjes meenemen van kleefkruid misschien? Hondsdraf, lievevrouwe bedstro...
Lekkere eigenwijze kat, bovenop je krant ;-)
gr, Johanna

Clarien zei

Fijn al die tips!! Ik ga ze allemaal zaaien. Zodat het een echte bloglezers-bak wordt! Bedankt allemaal! :))

Hemelblauw zei

Rolklaver vindt dat misschien ook wel een fijn plekje.

Willem zei

Zal eens in mijn tuin rondsnuffelen naar plantjes voor je rustieke muurtje en deze tzt bij je afleveren als ik weer noordwaarts ga.
Muurleeuwenbekje lijkt me wel wat, dat nestelt zich in de voegen, maar ook sommige soorten campanula zijn geschikt. Met een beetje geluk kun je er zefs nog muurvarens in krijgen.