Allegaria.

on vrijdag 20 juli 2018


'Wil je de ladder even vasthouden?' hoor ik.

Het is Vince, de stagiaire van De Zonnehorst. Hij zit op het dak van de pipowagen en is pruimen aan het plukken. Ja hoor ik wil de ladder wel vasthouden, en we raken aan de praat over zijn toekomstplannen. Zo mooi, dat enorme enthousiasme van de stagiaires die ik bij onze buren voorbij heb zien komen. Bijna allemaal hebben ze een plan, een doel, en allemaal willen ze vooral goed samenwerken met de natuur.

Wij plukken ondertussen de zoete rijpe pruimen. Aan onze kant vallen er ook veel op de grond, die ik meeneem. Ze zijn meest gebarsten of gescheurd, maar verder nog prima eetbaar. Hoe bewaar je ze?





Ik heb ze meteen ontpit en gehalveerd, voor ze gaan schimmelen. Want ik wilde ze drogen. Niet in het droog-apparaat, want dat is met dit weer niet nodig. Nee, ze gaan het dak op.

In een dienblad met opstaande rand, vitrage eroverheen, en dan gaan ze op het dak van de achterste schuur.

Nou niet vergeten, dat daar dus die pruimen liggen ..







Het kippenvoer werd bezorgd vandaag. Ik meng het zelf. Het is een grote zak bio legkorrels en een kleinere zak mengvoer met granen en mais. Ik meng het 3:1. Hopelijk in de toekomst kunnen we het meeste zelf verbouwen.

Sommige 'zelfvoorzieners' geven de kippen in de zomer geen extra voer. Omdat er buiten genoeg te scharrelen is voor ze. Ik durf dat nog niet aan. Ook al omdat ze 's ochtends zo blij naar je toe komen rennen als je met de bak voer aan komt.






Vanmiddag voelde als een schoolreisje want na weet ik hoeveel dagen steeds thuis aan het werk ging ik er even op uit. Gewoon alleen maar eventjes naar Hoogeveen, om bij Van de Wal zaden te halen. Maar leuk!

Ik heb winterrogge en gerst en tarwe gehaald. En ook zaad voor stoppelknollen. Dat zijn knollen die je zaait als het graan van het land af is. In de stoppels dus. Het zijn eetbare knollen die meestal als veevoer dienen. Ik wilde dat eens proberen

En nog wat kruiden. En herfst bloemkool. Om te laten overwinteren.
 





Als je daar naar buiten loopt zie je een bord met 'centrum'. Dat is dus vlakbij, hier om de hoek. Leuk, even shoppen! Achter twee keurige dametjes aan kom ik in hartje Hoogeveen.

Het is een groot winkelgebied. Vól met terrasjes en er loopt zelfs een kronkelig grachtje met bruggen door het hele centrum.






Geen terras voor mij vandaag, maar wel even wat spullen halen. Die lavendelolie van laatst, die bevalt erg goed en ik wilde bij De Tuinen (ja het heet nu anders) nog wat flesjes basis olie halen. Jojoba maar weer.

Maar als je op het etiket kijkt dan zie je dat de jojoba olie wordt vermengd met andere ingrediënten. Iets verderop staat de avocado olie. Die is 100% puur. Geen enkele toevoeging. En ook nog flink afgeprijsd. Dus die gaat mee. Dat is vast ook wel een goede basis olie.






En op de terugweg beland ik zomaar bij 'Het Goed'. Een Kringloopwarenhuis. Mooi joh!

Er hangt hier niet dat muffige kringloopluchtje, maar alles is schoon en fris en heel leuk op kleur gesorteerd. Je kijkt je ogen uit!








Een ruime koffiehoek met vriendelijk personeel en lekkere broodjes en taart. En verder hangen en staan overal mooie spullen. Soms wel jammer, dat die spullen die het leukst zijn nou net daar boven hangen ...






Als echte kringloop-ster heb ik een tip. Als je een leuke lap stof zoekt, sla dan die bakken met 'lapjes' maar over. Daar zijn alle leuke stofjes allang uitgehaald. Maar kijk bij de tafelkleden en bij de het overige textiel. Daar heb je veel grotere kans dat er mooie stoffen tussen zitten.

Zelf zoek ik naar katoen. Met leuke prints die in onze keuken passen. Zoals deze twee. Bij de tafelkleden dus. 😊






Een hele grote boekenhoek. Speelgoed en van alles voor kinderen. Echt leuk hier.

De vergieten die ik zocht heb ik gevonden. En een ouderwetse spinnenkop. Dat is zo'n gietijzeren driepoot-pan, met een ketting eraan. Daar kan je soep in koken boven een vuurtje. En een ijsmachine heb ik ook meegenomen. Dat was een impulsaankoop, omdat ik ineens visioenen kreeg van heerlijke soorten ijs met allemaal lekker vers fruit erin. En zelfgemaakte yoghurt.

Ik hoop dat hij het doet, voor maar 6 euro ...





Op de tuin neem ik voorzorgen voor de droogte.

Zo zijn op het bed van de bladgewassen alle doorgeschoten slakroppen en andijvie, zonder pardon, in stukken gehakt. Al dat gehakte groen wordt helemaal uitgespreid over de bodem, tussen de andere planten in. Om de bodem vochtig te houden en te voeden. Dat scheelt je enorm in vochtverlies!






En ook vandaag kwamen er weer veel courgettes van de tuin mee. Courgette ijs maken? Nee dat kan nog niet. Dat ding uit de ijsmaker moet eerst 24 uur in de vriezer.

Dan gaan we ze maar weer inmaken. De oven staat toch aan voor de pizza's. Dus die courgettes kunnen daar meteen wel achteraan.




 




Wat weer een allegaar blogje. Geen touw aan vast te knopen. Verzin dan maar es een titel! (haha die titel bedenken kost soms meer tijd dan het hele blog)




9 reacties:

Anoniem zei

Dat ziet er zeker heel erg netjes uit. Ik zag ook al iets moois staan, het krukje of tafeltje op de salontafeltje. Mooi! Jammer dat ik niet in de buurt woon.
Slim van je om de pruimen zo te drogen. Er is warmte en zon genoeg.
Je pizza’s zien er heerlijk uit. Succes met je ijsmachine. Zelf ijs maken is zo heerlijk. Op pinterest zijn genoeg ijsrecepten, dus je kan zo aan de gang.

Anoniem zei

Wat een heerlijk 'allegaartje'. Prachtige tafelkleden, mooi dat het zo herbruikt wordt. Beter dan bij Burb erry die voor 100 miljoen goederen VERBRAND heeft! Ze willen exclusief blijven..

Willemijn zei

Sinds kort lees ik mee op je leuke, leerzame en inspirerende blog. We hebben ook een moestuin, huisdieren en proberen ook meer zelfvoorzienend en met oog voor het milieu te leven - wat soms beter en soms minder goed lukt.
Ik ben benieuwd naar je verwerking van courgettes in de oven. Hoe doe je dat, hoe bewaar je de gedroogde courgettes, hoe verwerk je ze in recepten? Misschien kun je daar een keer over schrijven?

Wieneke zei

De een heeft zonnepanelen en de ander heeft pruimen op het dak :-) Ik lees elke dag hier en met veel plezier. Een merkwaardige plaats, dat Hoogeveen. Toen wij zo 20 jaar geleden in Ruinen woonden kwam ik er nogal eens, maar ik had er altijd een wat dubbel gevoel bij. Net als ik het nu bij Drachten heb. Allebei Philips-dorpen, he? Maar allebei hebben ze een geweldig mooi theater. Een kringloopwinkel kan ik me niet herinneren in Hoogeveen, maar dat fenomeen is later gekomen, denk ik.

Clarien zei

Willemijn ik heb de courgettes niet gedroogd maar geweckt. In zoetzuur. Azijn verwarmen met wat suiker, proef of je de smaak goed vind. De courgettes in plakjes snijden en in de potten stoppen, dan het zoetzuur met eventueel nog kruiden erbij schenken. De deksels met ringen en klemmen erop en in de oven plaatsen op 140 graden tot het gaan borrelen. Dan uitzetten.

Ik zal het bij de volgende lading wel weer even laten zien met foto's :)

Anoniem zei

Hoi Clarien,

Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar je kunt zelf 'frozen yoghurt' maken, door bevroren fruit en biogarde (of griekse yoghurt) in de blender te gooien. Verhouding 50-50. Op deze manier is je 'ijs' gelijk klaar!

Groetjes,
Marjolein.

Daphne zei

Juist dat vind ik zo leuk aan jouw blog, dat "van de hak op de tak", heerlijk om te lezen.
Ik ga zo nog even naar je titel kijken, maar moest erg lachen om je opmerking "een titel verzinnen kost meer tijd dan het schrijven", whahaaa.

Daphne zei

Tja.....goeie titel inderdaad.
DMV je titel trek je mensen aan, dus heel belangrijk.
Maar.....jouw foto's zijn ook altijd heel leuk moet ik zeggen.

Willem zei

Stoppelknollen worden inderdaad zo genoemd omdat ze direct na het roggemaaien, op het stoppelland dus, gezaaid werden. Maar de grond werd wel eerst ondiep geploegd. De grond werd letterlijk zwartgemaakt. De ontkieming zal dan allicht iets beter gaan; ik weet niet of knollenzaad een lichtkiemer is, of dat dat in de schoot van de duisternis doet.
Ook lijkt me het zwartmaken vooraf vooral praktisch; als de knollen geplukt worden grijp je niet steeds in de toch nog vrij scherpe stoppels. Kort gezegd, de grond zwartmaken is het behoud van je handen over enkele maanden en door de stoppels breng je meteen wat organisch materiaal in de grond. Er zal best nog wel een mineraal gegeven zijn voor het zaaien, maar welke dat was weet ik ook niet meer.
Wel weet ik dat we de blauwwitte knolletjes zo van het land aten; het zand eraf vegen, de schil met de tanden verwijderen en je had een goede dorstlesser.
Gezien het gezegde uit mijn jeugd (excuus voor het taalgebruik); "Ie eet een pan vol en ie schijt een wan vol", hadden de knolletjes een wel erg positieve invloed op de spijsvertering.