Vakantie dagje.

on vrijdag 25 mei 2018

Visite. Dan ga je niet de hele dag aan het werk. Dan doe je leuke dingen.

Zoals bijvoorbeeld, naar het museum gaan in je dorp, waar je alleen maar komt als er bijvoorbeeld bezoek uit Canada is. Het Staphorster Museum. Ik was er nog niet geweest.Mary en ik hadden het geluk dat we konden aansluiten achter een grote groep Groningse vrouwen, die op hun beurt weer achter een gids aan liepen die heel veel leuke dingen wist te vertellen over de oude Staphorster boerderij, waar we doorheen liepen.

De bedstedes, waar mensen bijna rechtop zittend in sliepen, omdat ze vroeger dachten dat plat liggen in bed niet goed voor je was.

We kwamen langs de linnenkast. Een héél groot kabinet was het.

'Die willen jullie zeker niet van binnen zien he?' zei de gids.
'Jawel!!!' riepen de Groningse vrouwen in koor. En daar bij die kast kwamen heel wat verhalen los.De gids laat een buul zien. (foto hierboven is niet de buul, dat is een onderbroek) Hij vertelt hoe de vrouwen die buul vroeger bij zich droegen, onder de arm. Er zat een cape in, voor als het ging regenen. Maar die buul werd dan soms door een jongeman onder haar arm vandaan getrokken. En nee, ze kreeg hem niet meteen terug.

Nu sliepen de ongetrouwde meisjes, die nog thuis woonden, vaak in het voorste slaapkamertje. Het raampje stond wat open. De vrijer kwam dan die buul 's avonds terug brengen, kroop door het raam, en ging natuurlijk even op de rand van de bedstede zitten. Kletsen. Enzo.

En ja soms kwam daar dan een vervolg van, en werd het verkering, en trouwen. Door die buul.

Je kunt kleding passen, en mutsen. De Groningse dames zetten de muts op, maar het haar moet toch anders, met van die rollen. Maar niemand die precies weet hoe je dat vast moet maken. De gids weet het ook niet.


Het heeft iets ouderwets .... en ook iets van Star Wars ..... die moderne opgemaakte poppen met die metalen kappen op. Daar hoort een lief vriendelijk gezicht onder.

Géén mascara en lippenstift.
's Avonds een kleine spat regen.

Dat mag ook wel weer want het is alweer droog. In de kas moet alles weer een plens water. En dat is het enige wat we doen aan tuinwerk vandaag!3 reacties:

Willem zei

Zittend slapen, had het al eens eerder gelezen, maar het waarom wist ik niet. Het lijkt me niet alleen vermoeiend, maar ook koud. Geen wonder dat de bedsteedeuren altijd dicht gingen.
Met de wetenschap in het achterhoofd van zittend slapen krijgt het begrip bijzit wel een andere dimensie.

Original handmade by Janneke zei

Ooh wat leuk Clarien om de foto’s van het museum te zien! Twee jaar geleden zijn we naar de Staphorsterdag (ik geloof dat het zo genoemd werd) geweest en zijn toen ook in het museum geweest. Zo leuk hè!
Het stipwerk werd toen gedemonstreerd en je mocht zelf ook een ansichtkaart stippen.
Er was ook een verkoping en er werden allemaal streekgerechten gemaakt en verkocht, waaronder bruine bonen met spek en stroop! Wat hebben wij daar toen heerlijk zitten smikkelen ;-)
Vroeger maakte mijn moeder dat met regelmaat, maar zelf heb ik het nooit gemaakt. Eind dit jaar zijn we 24 jaar getrouwd, dus zolang heb ik het niet meer gegeten.
Je kas staat er trouwens mooi bij Clarien! Ik hoop ook op een beetje regen voor de moestuin.
Fijn weekend toegewenst!

Groetjes Janneke

Wieneke zei

Gat in de markt om poppen met een passende uitstraling te maken voor klederdrachten en zo in streekmusea. We miepen van de streekmusea in ons land. Jij kan heel goed tekenen en bent erg creatief, Clarien, dusse.... :-)