Bak, kas, en vingers.

on woensdag 16 mei 2018
Op de hoek van de rand van de paardenbak gezeten, kon ik hier de twee belangrijkste activiteiten van vandaag overzien.

Helemaal links van mij is Miriam bezig met het maken van grote bedden, voor kruiden en bloemen.

De bodem van onze paardenbak bestaat uit scherp zand. Méér dan een meter diep. De vruchtbare bouwlaag is ooit afgegraven. Dat was voor de paarden fijn, zo'n mooie harde ondergrond, maar je kan er eigenlijk niks op laten groeien.
Nou hadden we daar een tijd geleden al een dikke laag compost op uitgespreid, dus het begin van vruchtbaar is er.

Vandaag hebben we langs de hele zijkant van de bak gaten uitgegraven, ongeveer 1 bij een halve meter, en die volgestopt met compost. En daaroverheen dan weer een dun laagje zand.

Kijk, daarin kan je dus wel zaaien. Nu heb je ineens vruchtbare stukken! Daar gaan de zonnebloemen in, en de korenbloemen, en we zaaien er van alles bij. Bloemen en kruiden.

Zoiets hadden we bedacht ........... en je ziet het wel weer. Hoe het gaat worden.

Vanuit mijn uitzicht zie je verder ook de tweede activiteit. Mark, die vanochtend uit Groningen hier naar toe kwam, was vandaag bezig om de kas af te monteren.

Yes! De kas!! 

De kas die ik bestelde via internet bij Tuinkassenwinkel.nl, die kas .... die is nu af!


Het is een prachtkas.

Niet zozeer een kas die je meteen bestelt als je net aan een tuintje begint. Het is een kas die je koopt als je weet dat je gek bent op moestuinieren, als je weet dat je dat je hele leven wel wil blijven doen, dus een kas wil hebben die een leven lang meegaat, en waar alles aan 'klopt' .....

....... en oja, als je even flink hebt gespaard.

Zo'n kas.

Het is dan ook een kas die je niet als een Ikea pakket even op zaterdagochtend in elkaar trimt.

Wij waren eraan begonnen, maar moesten het na vele pogingen opgeven. Een aantal onderdelen hadden we wel in elkaar, maar het grote werk, het afmonteren, met al die details, en de 25 mm loodzware scherpgerande ramen .... nee, dat ging niet.

Ik heb toen de leverancier gemaild. We hebben overlegd. Alles uitgelegd. En oké, men begreep ons probleem, en ook mijn haast, want ik had al vele planten klaarstaan, en er kwam uiteindelijk binnen een week een monteur.

Vandaag dus.

Blij!! Morgen gaan we hem inrichten.

Ja en verder ook vandaag weer Krullevaar natuurlijk. Vele vele foto's zijn er gemaakt van het voederen ... maar hij wil nooit stilzitten.


Eten wil hij wel. De hele tijd. Vingers lust hij ook.


4 reacties:

Willem zei

Het doet me oprecht plezier dat je je kas eindelijk in gebruik kunt nemen. Uiteraard zou een maand of 6 weken eerder, leuker gewest zijn, maar je hebt het nooit zo in de hand als je graag zou willen, om maar eens een dooddoener van stal te halen.
En wat je paardenbak aangaat; zijn er geen kruiden die op redelijk schrale grond goed gedijen? Anders kun je er in het najaar altijd nog een groenbemester inzaaien. Uit mijn kindertijd herinner ik me dat gele lupines populair waren voor dat doel. In het voorjaar zaaien en op het moment dat ze in bloei kwamen werden ze ondergeploegd. De lupine zorgde niet alleen voor een betere structuur, maar ook kwam er een extra gift stikstof in de bodem omdat lupines, evenals andere vlinderbloemigen dat 'opslaan in hun wortels.
vanmiddag was ik in de Achterhoek en zag daar weer prachtige gele brem bloeien. Die doet het ook goed op schrale grond, dus waarschijnlijk ook in je paardenbak. En ja, ook een vlinderbloemige.

Wendy zei

Wat een prachtige kas. Wat zul je daar een plezier aan hebben. Ik heb nu voor het eerst iets gezaaid in perliet. Ken je dat? Ik vind het wat maf en een geviezerik. Ik doe vast iets fout ;-) Jammer van dat zand in de paardenbak. Misschien kun je hier wat mee: https://permaculturenews.org/2014/08/26/permanently-improve-sandy-soil/

Succes,
Wendy

Anoniem zei

Ja, lupines zijn uitstekend te gebruiken als natuurlijke bodemverbeteraar. Een prachtige nieuwe kas, daar zul je veel plezier van hebben. Ben je van plan om de kas ook te gaan gebruiken in de wintermaanden?

Anoniem zei

Fijn dat de kas nu eindelijk in elkaar gezet is.
Met die foto van de paardenbak waar je iemand in die bak ziet staan graven zie je pas hoe groot die bak is. Best wel groot dus.
Leuk hoor als de rand vol zonnebloemen staan. Ga je daar ook nog kleinere bloemen of wat dan ook zaaien? Want als de zonnebloemen de lucht ingroeien is het daar beneden zo kaal.