Rogge wave.

on maandag 21 mei 2018
Het was weer een lange maandag. Vanochtend vroeg scheen de zon meteen al zo uitbundig en warm, en floten de merels, en riep de tuin .... kom ..... kom .....

.... het liefst ga ik dan meteen naar buiten. En blijf daar. Er is zoveel te doen. Maar het huis moet eerst. Poetsen en wassen en dweilen en de hele mikmak. Ja dat is dan weer zoiets dat je jezelf oplegt. Dat dat allemaal eerst moet. Waarom? Och. Omdat een mens een raar ding is.

En als alles schoon is, moeten eerst poes en hond weer naar binnen, want ik wil Krullevaar mee hebben naar de tuin. Hij krijgt vliegles, en ik probeer hem weer te verwilderen. Met B&B in de buurt is Krullevaar zijn leven niet zeker. Maar als ik alleen met de vogel op de tuin ben drentelt hij veilig achter mij aan of zit op mijn pet.

Het eerste werk ... een bak pompoen uit planten. Het bed is grofweg gewied, lijnen getrokken, en dan maak je kuiltjes tot op de vochtige laag aarde, plantje erin, wortelkluitje tot aan het vocht, scheut water erbij, en dichtmaken, met wat droog zand erop.

Pompompompoen.


Daarna heb ik vele bedden gewied. Hierboven zie je de pastinaak. Voor en na het wieden. Die was helemaal onzichtbaar geworden in het vele onkruid. Dat is een leuk werkje, alle plantjes wegtrekken, en dan zie je ineens weer orde in de chaos.
Krullevaar trekt andere merels aan. Door zijn gesjirp komen vaders en moeders merel met lekkere hapjes naar ons toe. Maar toch durven ze hem niet te voeden, ook niet als ik wegloop. Die merels denken dan toch .... hier klopt iets niet ....

..... tja hoe krijgen we Krullevaar nu weer wild? Volgens de sites wordt hij vanzelf weer schuw als hij zelf zijn eten gaat zoeken. We wachten wel af.

Nou, vogel weer in de kas, hond en kat mogen weer naar buiten. Om en om. 😊

Haha maar veel leven zit daar ook niet in, in die twee. Ze hebben even tijd nodig om aan de warmte te wennen.

Er rijdt een autootje het erf op. Oudste dochter met een vriendin. Ze moet aan haar afstudeerscriptie werken en dat kan erg goed in Punthorst. Want hier zijn minder prikkels .... vinden onze kinderen.

Maar dat valt tegen. Er zijn kuikens, en terwijl we bij ze kijken komt in het tweede nest weer een kuiken uit een ei. En er zijn kippen en hond en kat en vogel. Hoezo geen prikkels?

Koffiedrinken, koelkast inspecteren, tas uitpakken, vriendin vertrekt weer en Poek gaat aan Pauls bureau, aan de studie. Waar ze nu (22.30) nog steeds zit.

Ruim dertig jaar geleden zat ik ook achter mijn scriptie. Grappig hoe het kan lopen in je leven. Nu werk ik allang niet meer in het bedrijfsleven, maar heb mijn eigen boerenbedrijfje ....

Het kan verkeren he?

We gaan door. De aardappels moesten aangeaard. In twee bedden zijn een hele serie aardappels niet  opgekomen. Dat komt omdat de pootaardappels een nachtje hadden buiten gelegen met die nachtvorst toen. En ik dacht toen .. och het valt wel mee ik gebruik ze gewoon nog.

Domdom. Allemaal gaten in de bedden.

Ik haal de allerlaatste aardappels uit de voorraad, die zijn flink uitgelopen. Lange sprieten eraf, aardappels in stukken, en ik stop ze gewoon maar in de grond op de lege plekken.

Aardappels poten eind mei. Nog nooit gedaan. Maar sommige dingen moet je gewoon es proberen. Maak niet uit als het mis gaat. Dit is om van te leren.

Bij de uien is ook iets aan de hand .... een deel van de uien heeft gele punten. Stikstoftekort? Zou heel goed kunnen want deze bedden heb ik amper bemest, hier staan ook de wortels tussen.

Ja en hoe 'repareer' je dat? Zonder kunstmest?

Door stikstof toe te voegen ..... puur natuur. Neem een halve kruiwagen met groene planten zoals brandnetel en smeerwortel en weegbree en klaver en wat je verder vindt tussen je onkruiden. Hak het wat fijn en voeg er een paar emmers poepsoep aan toe. Roeren. In de warmte laten staan. Over een paar dagen kan je het verdund tussen je planten gieten. Eventueel na een week herhalen.

Beter was natuurlijk geweest om dat bed van te voren goed te voorzien van compost. Maar op deze manier kun je ook achteraf nog wel wat EHBO toepassen.

Ik maak prakjes voor de dieren. En voor onszelf. En dan mag ik ook op mijzelf EHBO toepassen.

Want ik hak met het mes een diepe snee in mijn wijsvinger. Oje.

Het is zo'n snee die zo diep is dat het niet meer zeer doet. Maar het bloedt hard. Ik heb het uitgespoeld, wat calendula erop tegen het ontsteken, wondje dichtgedrukt, en toen snel naar de slootkant.

Want daar staat ......

..... smeerwortel. Met zijn healing power.

Er geldt wel één voorwaarde als je smeerwortel gebruikt bij wondjes. Het wondje moet echt goed schoon zijn. Want smeerwortel krijgt het wondje zó snel dicht, dat als er nog vuil inzit, dat dat er in blijft zitten. En dan gaat het alsnog ontsteken.

Mijn wond was schoon, dus, blad gekneusd, om het dichtgedrukte wondje gerold, en vastgezet met een pleister.


Pfffffffjoe wat een dag was het. Maandag. Altijd hetzelfde. Ik wil dan altijd alles van twee dagen in één dag doen.

Hier op het bankje bij de rogge is het heerlijk. De rogge waait in de wind. Heel meditatief. Je ziet de mooie aren van verschillende kanten, het is net een wave.
1 reacties:

Anoniem zei

Hallo Clarien,
Zou leuk zijn als Krullevaar geringd zou worden,als
hij later een vrije vogel is kun je hem nog herkennen.

Groet Brigita