Zorro.

on dinsdag 29 mei 2018

De allereerste aardbeien uit de tuin .... die waren al meteen opgegeten door de kippen. Hele slimme kippen hebben we. Want ik had ze nog niet eens gezien maar zij wel. Inmiddels zijn ze afgedekt en kunnen we nu zelf elke ochtend een bak vol plukken.

Na de pluk loop ik even over de tuin. Droog, droog ... dat moet echt niet lang meer duren! Onze pomp blijft maar kapot. Er moet één onderdeeltje komen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

De rogge heeft geen last van de droogte want die is al volwassen en heeft een enorm wortelgestel. Nu alleen nog rijpen.

Bloemen staan er overal tussen ...... Dan de dieren verzorgen.

De twee moederkippen scharrelen op de tuin en op het weiland. Gisteren heb ik de allerlaatste achtergelaten eieren uit het nest weggehaald, en opengepeuterd. Er zaten drie mooie kuikentjes in, helemaal in het dons, helemaal compleet.

Alleen ... levenloos.

Maar op het weiland is het juist één en al leven en gescharrel. Ma één loopt met haar zeven jongen al een heel eind weg. En Ma twéé heeft nog piepjong broed. Pas een week oud zijn haar kuikens. Ze blijft dicht bij het hok.


Op de Zonnehorst kwamen ze vanmorgen handen tekort. Er is een overvloed aan peulen om te plukken. Of ik misschien een uurtje overhad?

Nou .... eigenlijk niet. Maandag he? Verschrikkelijk druk maak ik me ben ik dan met huis en tuin. Maar ja, handen tekort, en een overvloed aan peulen ... daar ben je ook buren voor toch? Dus toch maar even helpen. En kijk wie daar vrolijk en blij aan kwamen stappen?


 
En het werd een heel gezellig uurtje. Want peulen plukken doe je meestal met z'n tweeën, aan weerszijden van de rij. En dan heb je soms hele leuke peulen-pluk-gesprekken.

Het leverde mij weer een contact op, iemand die in de buurt woont en twee stevige handen aan haar lijf heeft en we hebben afgesproken dat we elkaar over en weer gaan helpen, als dat eens nodig is.

Dat was precies wat ik nodig heb ..... want ik maak me wel eens zorgen ... met die enorme grote tuin, en al dat werk, en dan géén collega's hebben en géén achterwacht ..... je zal maar eens ziek worden!

Na de peulenpluk ... lunch. Met een verse krop 'mooi verpakt water' 😊Waar ook grappig is, is je eigen gehannes soms.

Neem zo'n trap. Hou vouw je die uit? Wel es gedaan? Lukte het in één keer?

Ik wist het niet hoor. Hij kan wel op 1001 manieren worden uitgevouwen. En die zijn allemaal de revue gepasseerd. Eerst werd ik er pissig van maar eigenlijk was het gewoon mega grappig.

Vrouw met ladder.

En toen stond hij eindelijk. Onder de vlier.
De allereerste limonadesiroop van dit jaar ... vlierbloesem-rabarber-siroop.

Het recept is heel simpel. Je neemt een ruime hoeveelheid vlierbloesem die mooi stuift, en plukt dat op een warme droge dag. Dan meteen in water zetten. Ongeveer 50 schermen voor 5 liter.

Neem 10 rabarberstelen en snij die in stukjes en voeg toe. Verwarm het geheel tot de rabarber zacht is, met een stamper de rabarber fijnmaken, en dan alles door een doek zeven.

Dan verwarm je het sap nogmaals, met per liter water 300 gram suiker erdoor roeren. Zodra het zo'n 80 graden is haal je het van het vuur en giet het in schone flessen. Ik deed er op het laatst nog wat appelazijn bij om het nog iets aan te zuren. Maar dat hoeft niet per se.

Gisteren twee liter als proef gemaakt (het was een uitprobeersel) en vandaag meteen maar twee grote pannen vol vlier geplukt. Want .... het wordt een blijvertje!

Het bleef maar druk vandaag.

Tussendoors bezoek, en nog een misverstand op te lossen, en een stapel strijkwerk staat indrukwekkend in mijn beeld. Strijk mij strijk mij. Paul heeft al een paar keer gevraagd waar toch die en die blauwe overhemden zijn gebleven. Nou, ik zie ze hoor. 

Van die dikke katoenen jongens zijn het. Help.En vanavond was er vergadering van de natuurbeschermingsvereniging. We zaten lekker buiten. In het bos.

Soms, op zo'n bespreking, wordt je wel met je neus gedrukt op wat er allemaal niet goed gaat. Met insecten, vogels, vissen, zeeën en rivieren, onze akkers, de lucht die we inademen .... nee, vrolijk wordt je daar niet  van.

Maar wat dan weer heel mooi is is dat je hier de mogelijkheid hebt om er iets aan te doen! Je bent niet alleen, maar zit bij een club. We hebben hetzelfde doel.

We gaan de natuur beschermen! 🌲🌼🌳🍀🐟🐸🐾

Naief? Welnee! Zeker niet! Hartstikke productief en effectief zijn we! Let maar eens op!

Nou. Dat was maandag. In vogelvlucht.

Over vogels gesproken .... kijk nou ... we hebben een kleine Zorro! 😊

8 reacties:

Marie zei

Heerlijk die blogs van jou altijd! Genieten!
Ik heb een vraag voor jou.
Mijn tuin zit vol en dan echt vol met slakken. Elke avond,ochtend ,pluk ik er zoveel weg. Ik heb bakken staan met sla, aarbeien , kruiden en een kas met komkommer tomaat druiven ect. Eergisteren zijn bv, al mijn mini kool plantjes in een nacht kaal gevreten. Ik word er echt radeloos van. Wil geen gif gebruiken. Ik zet soms bakjes met bier neer en ook daar liggen dan ettelijke slakken in. Ook de wilde bloemen,in die ik zaai voor de bijen ect wordt gewoon weg gevreten voordat de plantjes een paar cm hoog zijn.wat kan ik nog doen?

Anoniem zei

Ik lag helemaal dubbel om je ladder , dat zou ik ook zo kunnen doen. Verder heb ik vlierbloesem gelei , en champagne gemaakt van de week en heeeeeel veel bloesem gedroogd het geeft heerlijke thee (net de zomer in een potje)
xxx philomene

Clarien zei

Marie op de site van Velt kun je veel informatie vinden. Blijf proberen hoor! En echt TOP dat je geen gif wil gebruiken!

https://www.velt.nu/slakken

Bye Bye Blogger zei

Wat is er toch veel werk te verzetten momenteel!
Ja... dan kom je handen tekort,
en je buurtjes ook.
Wat geweldig liefdevol dat je hen ook nog wilde helpen zo tussen alle bedrijven door.
Het is hun bestaan, hun brood, wat heb ik daar veel respect voor.
Want als je die peultjes een dag te laat pluk geeft dat soms al problemen :-(

Ik ga je R/V-siroop ook maken!
Dank voor je inspiratie :-)
Ik dacht dat ik dan citroenen nodig zou hebben,
en die heb ik niet in huis.
Daarom was ik nog niet aan zoiets begonnen.
Ten diepste vind ik dat ook niet zo leuk;
citroenen kopen,
met oog op de iets meer zelfvoorzienende droom :-)
Jij begrijpt dat wel!
Ik wil altijd het allerliefst zo veel mogelijk zelf kunnen oogsten en gebruiken uit de omgeving.
Zo leuk dat het ook gewoon zonder kan :-)

Succes verder met alle drukte,
houdt het hoofd koel met een glas heerlijke zelf gemaakte siroop erbij :-)
En geniet van dit mooie seizoen tussen het harde werken door!

Liefs uit Duitsland

Anoniem zei

Clarien,
Hoe gaat het met de zonnepanelen? Je hebt er nu vast wel een goede opbrengst van?
Groet,
Janneke

Anoniem zei

Nou, je wordt op je wenken bediend...;-) REGEN!!!!

Willem zei

Nou hoop ik wel voor je dat de regen bij jou een rustige start kende en niet begon als hoosbui, zoals bij mij in Zevenaar. Een van de voordelen van die door mij toch wel verfoeide Zevenaarse klei is dat het weliswaar hard wordt bij opdrogen, maar ook gemakkelijk weer (veel) water opneemt bij regen. Verder vind ik dat klei weinig voordeel heeft ten opzichte van de 'zware' zandgrond die ik van huis uit gewend ben.
Wat ik me wel afvroeg is waarom jij je man nog niet geleerd heb zelf zijn overhemden te strijken. Zo moeilijk is dat nou ook weer niet, al is het wel een tijdrovende en super vervelende bezigheid. Maar die kwalificatie lijkt me niet geslachtsgebonden, ondanks dat 'bezigheid' wel een vrouwelijk woord is.

Marie zei

Dank je wel voor de site. IK BLIJF PROBEREN.
Maar ik word er echt moedeloos van hoor. Gisteren al mijn uitgeplant sla plantjes weg. Vanmorgen de worteltjes, ze eten zelfs de salie en de tijm .....ik sta savonds met een zaklantaarn de slakken te zoeken en smorgens haal ik ze met handenvol uit de tuin. Maar het lijkt echt een slakken invasie. De potten zet ik savonds maar op de tuintafel dan is de weg langer er naar toe en zie ik ze sneller. Vanmorgen 6 dikkerts geplukt vanaf de tuintafel.😊