Thuis, uit, en weer naar huis.

on vrijdag 30 maart 2018
Pino en zijn drie moeders ..... het is zóó vertederend. De moeders klokken de hele tijd om hem heen. Moeder Drie heeft zelfs speciaal voor Pino ...... haar eigen broedsel in de steek gelaten.

Wat ik vervolgens heb weggegooid. De eieren waren steenkoud.

Ze eten ´s ochtends samen het schoteltje pap. En Pino krijgt van drie kanten de lekkerste stukjes. Dat wordt een knoeperd van een kip! Of haan.

Wat was er vandaag weer allemaal te doen? Veel. Soms kan ik niet kiezen en loop te drentelen. Dit doen? Dat?

Ooit ... lang geleden ... schreef ik een blogje over de achterkant van boerderijen. Waar je vanuit de trein altijd zo'n mooi uitzicht op hebt. Dat die achterkant vaak een rommeltje is. In tegenstelling tot de keurige voorkant, met helderwitte vitrage en boeiende bloemenperken en een schoongeveegd erf.

Nee ... die achterkant ... een troep hoor! Haha, en nu heb ik zelf óók zo'n achterkant!

Dat is allemaal werk in uitvoering. Dat ruim je tussendoor niet steeds op, dat gooi je in een kruiwagen en ga je morgen mee verder. Of overmorgen.

Zoals die ene grote regenton. Daar zit nu de poepsoep in.

Dat is erg belangrijk, die soep. Het is stalmest, vermengd met regenwater, wat elke dag een paar keer flink geroerd wordt. En dan over een week ofzo, dan gaat die hele ton over het hele land. We gaan dat druppelsgewijs uitspreiden.

Het hele weiland, én de moestuin, én de paardenbak én de voortuinen, krijgen daardoor een boost. Een piepklein beetje mestkracht, waardoor het hele bodemleven in één keer wordt geactiveerd.

En ook zijn de laatste fruitbomen geplant. In de voortuin staan er nu ook een paar. Je kunt daar héél lang over nadenken, wat de meest perfecte plek is voor die bomen, maar niet té lang denken hoor.

Gewoon planten dat fruit! Het is laagstam, dus ze staan niet snel in de weg. En ze zijn zo mooi, straks, als ze bloeien. En lekker, al dat fruit, in de herfst. Appels en peren heb je nooit teveel. Je kan er altijd nog cider van maken.

Ook al fruitboompjes gekocht? Doen hoor! Dit seizoen nog! 😊

(of vraag eentje op je verjaardag)


Er is ook weer gezaaid. Elke keer kleine beetjes. 

Sommige plantjes piepen al boven de aarde uit, zoals de ragfijne bietjes. Maar het gaat erg langzaam. Net als Lente zelf, nemen ook de planten hele kleine stapjes.  

En vanmiddag ... waren we in Zwolle! Ik haalde twee dochters van het station, en we gingen lunchen en shoppen in Zwolle. Stadse energie, heerlijk, na al die dagen zwarte aarde!

Sostrene Grene.

Daar wilden de dochters kijken. Ik kende het niet, ben er een beetje 'uit'. Maar wat een leuke zaak!  Een soort van Scandinavische 'Dille en Kamille'.

Het zijn meest hebbedingen die je niet echt nodig hebt ... maar wel graag wil hebben. En gelukkig met een heel laag plastic gehalte. Geen acryl garen te zien, maar alles echte wol en katoen. Mooie houten kralen. Alle knutselspullen die je kan bedenken.

Zelfgemaakte kruidenmixen. Mooie bankjes. Prachtige katoenen plaids en badstoffen capes. Geen acryl of polyester! En dus ook niet dat rubber en plastic luchtje wat in veel van de goedkope ketens hangt.

Duur? Och. Soms wel, soms niet.
 


Wat ik zo leuk vind in dit soort winkels is dat je veel ideeën op doet. Kruidenmixen bijvoorbeeld. Ik maak dan foto's van de ingrediënten om dat zelf thuis te proberen. Bijvoorbeeld, peper en zout en gedroogde citroenschil. Een simpel en lekker kruidenmixje.

En wat dacht je van rabarberthee?

En rabarberlollies?

Thuis maar snel eens kijken of hij al uit de grond komt, de rabarber.


We hebben hier niks gekocht. Dit keer.

We waren aan het shoppen voor Liek, die jarig was, en graag een horloge wilde. En voor mezelf kocht ik ook een kadootje.

Het tijdschrift 'Landleven.' Er staan altijd precies de handige dingen in. Over kippen enzo. En ook over ratten. En over compost, en over stokrozen langs de voorgevel. Dat soort dingen.

Dit keer stond er een leuke omschrijving in voor een simpele tunnelkas. Een folietunnel. Mocht je daar over denken, kijk dan even in de Landleven van April 2018!

Wij zijn inmiddels weer thuis. Van de stad, weer terug ...
... op het land.


2 reacties:

M.A.C. zei

Wat een gezellig blog weer,hier regent het alsmaar kan weinig doen in de moestuin,alleen de aardappels zitten er in maar zou zo maar kunnen dat ze verzuipen,gezellige paasdagen gewenst,we hebben hier maar 1paasdag en maandag is een bankholliday, groetjes uit Engeland

wim zei

Goedendag Tuinvrouwen en Tuinmannen,
Wellicht niet het juiste blog voor onderstaande opmerking maar misschien wel een idee. Wel eens overwogen om een haag van "Meidoorn" of "Sleedoorn" aan te planten? Een vroege mooie bloei. Is heel waardevol voor hommels, bijen en andere insecten. Nestgelegenheid voor vogels. Bessen in de winter kunnen door vogels en mensen gebruikt worden. Hagen zijn een verrijking voor ons landschap.
Groetend, Wim