Over afwisseling, en over je talenten.

on dinsdag 6 maart 2018

Van zwarte aarde en groene groenten alleen kan je niet leven. Er moet af en toe ook een taartje tussendoor. 😊😊

Ooit las ik een boekje over de Hunsa's. Een volk in de Himalaya dat een gemiddelde leeftijd bereikte van 100-en-nog-iets. Hun geheim? Nou heel gezond en meestal rauw eten, en ook vrij weinig eten. Veel beweging. Geen stress. Mannen en vrouwen gelijk. Veel lachen, veel humor.

Maar vooral ..... ze waren alleskunners. Ze waren nergens in gespecialiseerd maar iedereen deed  gewoon alles wat moest gebeuren. Iedereen kon alles. Land bewerken, huishouden, creatieve spullen maken, kinderen opvoeden en onderwijzen, dieren verzorgen, timmeren, verplegen.

Daardoor hou je alle delen van je brein en je body elastisch en gezond.


Ik heb nu die 36 bedden weer voor me liggen, klaar om allemaal één voor één bemest en gespit te worden. Ik zou twee weken non-stop in die tuin aan de gang kunnen. Met steeds hetzelfde.

Maar dan denk ik aan de Hunsa's. Ik wil ook best 100-en-nog-wat worden.

Dus ..... afwisseling! Na een paar bedden gaan we wat anders doen. Bijvoorbeeld eigen potgrond maken. En dat is denkwerk, want .. wat moet daarin? Voeding. Daarvoor nemen we compost. En zand, daarvoor nemen we mollenaarde. Want aarde uit molshopen is vrij van schadelijke beestjes.Er moet iets in zitten wat vocht vasthoudt. Turfaarde is heel geschikt maar het is slecht voor de planeet om dat te gebruiken. Dus neem ik zaagsel. Of soms zelfs gehakseld stro.

Zo maak je eigen potaarde. Van alle drie gelijke delen.

Afwisseling. Want je moet helemaal niet de hele dag in je uppie op die tuin gaan zitten. Dat is niet goed. Sociale contacten horen er ook bij. Gelukkig komt buurvrouw regelmatig koffiedrinken (die haalt mij gewoon op van de tuin) en dit keer nam ze een kan verse melk mee van hun koeien.

Maar nou drinken wij niet zoveel melk, alleen een scheutje door de koffie en door de pap. Dus, hoe bewaar je die rauwe melk?

Nou, ik heb hem maar verhit. Tot 90 graden schijnt genoeg te zijn om de meeste bacteriën te doden. Dan snel afkoelen in een bak koud water. En weer in de koeling.

Geen idee eigenlijk hoelang ik het nu kan bewaren. We merken het wel.


Afwisseling.

Bij de Hunsa wordt gezegd, dat je ook gelukkiger wordt van afwisseling. Want door afwisseling gebruik je al je talenten. Dat maakt een mens gelukkig.

Kapotte dingen zelf repareren. Dat is ook zoiets. Het geeft heel veel voldoening. En is duurzaam.

Niet alles kun je repareren. Plastic bijvoorbeeld eigenlijk haast nooit. Daarom is het ook zo'n vervuilend produkt. Deze emmer kan helaas weg. Door de vorst is de bodem gebarsten. Maar de takken leven nog en de hele bos gaat snel in een andere emmer.

 Afwisseling is ook ... buiten je huis, baan en gezin om, iets gaan doen in de maatschappij. Voor mij was dat die stap naar de Natuurbeschermingsvereniging. Maar het kan ook de voetbalclub zijn of het schoolbestuur of wijkbeheer. Of, verzin iets.

Gewoon, een andere groep mensen dan waar je dagelijks tussen zit. Je met hele andere dingen bezig houden dan wat je overdag doet. Dat is ook goed voor je brein. En het is leuk. Dat ook.

Gisteravond bijvoorbeeld .... na de vergadering was er een lezing over amfibieën. Nou ja ... het ging  vooral over zieke amfibieën. Man, wat een drama is dat met de amfibieën in ons land. Wist je dat?

Het is een onderwerp waar je nou niet echt de hele tijd over nadenkt. Amfibieën. Of jij wel? 😊

Maar nu ... denk ik er wel aan. Door die lezing. En aan wat we zelf aan die sterfte kunnen doen. Op ons eigen weiland bijvoorbeeld. Maar dat is een ander onderwerp hoor, dat komt later.

In plaats van proberen de amfibieën te redden, wat een heel ding is, kun je die grote problemen ook afwisselen met kleine oplossingen. Want ook kleine dingen doen voor de planeet, is zinvol. Zoals dit hieronder, waar de kinderen vroeger erg om moesten lachen.


Hergebruik van papier.

Al jaren maak ik van alle oude post en oude papieren waarvan één kant blanco is, kladblokjes. In vieren of achten knippen, en per stuk of twintig velletjes aan elkaar nieten. Vroeger legde ik dan een paar van die blokjes op alle buro's van de kinderen. Ze moesten erom lachen, maar gebruikten ze grif.

Nu liggen ze op tafel, voor al onze briefjes en lijstjes. Superhandig.
Jaja. Afwisseling.

Grote en kleine dingen. Werken met je spieren maar ook met je brein. Rationeel bezig zijn maar ook lekker creatief.

Werken in je eigen gezin, je eigen huis, op je eigen land, maar ook je huis uit en helpen en meedenken in je buurt. Of vereniging. Of kerk. Of voedselbank, of wat dan ook.

Oja, en voedsel ..... altijd gezond eten, maar soms ook taartjes!

Is jou leven afwisselend genoeg? Gebruik je al je talenten? 😊😉


3 reacties:

Teunie zei

Een post naar mijn hart. Ook ik ben dól op afwisseling! Binnen werken, buiten werken, met kinderen, met ouderen, spinnen, haken, breien, koken, bakken, imkeren, wijn maken, voedsel inmaken, bloggen, fotograferen, en nog 1000 dingen meer. Alles is ook zo leuk :-)))

Veronique Van den Bossche zei

Super allemaal!!
Ik wist ook niet dat de amfibieën ziek waren????
Wij hebben ook een vak in de kast waar al het kladpapier terecht komt.Wij gebruiken het ook in de printer, alleen goed opletten dat je de blancokant juist hebt (-:
Een klein dingetje:als we warm water nemen aan de kraan, vangen we het koude water op in een fles, ipv het te laten wegstromen.Alle kleine dingen helpen hé.

missc50 zei

Wat een bemoedigend onderwerp. Vanavond begin ik met mijn eerste gitaarles. Ik twijfel steeds of ik er wel goed aan doe. Is het niet te veel naast alle andere activiteiten? Heb ik wel talent? Zal het iets worden? Bovenstaand verhaal geeft me een zetje: Doen! Maak er iets leuks van!