Schoonmaken.

on zaterdag 24 maart 2018
Overal in Nederland zag je ze vandaag ... als je goed keek tenminste ... groepjes kinderen en volwassenen met fluorescence hesjes die met prikkers al ons zwerfvuil aan het opruimen waren. Want het was Landelijke Opschoondag.

Wat is het nu weer netjes in Nederland!! En nu wel graag zo houden svp!!

Ook hier in Staphorst en omgeving had onze natuurvereniging zo´n dag georganiseerd. Ik ging even kijken vanochtend.Geen kinderen te zien natuurlijk. Die waren allemaal het bos in en de hei op. Gewapend met prikstokken en grote plastic zakken.

We gingen een rondje rijden en ja hoor, hier en daar kwamen we de groepjes tegen.

´Hebben jullie al veel gevonden?'
'Ja we hebben zelfs een fiets gevonden, in de vijver!!'

Ook die fiets werd keurig meegenomen naar het boshuis. En verder nog vele zakken met plastic en blikjes en weet ik wat. Sommige kinderen klaagden .. dat er 'zo weinig lag' ... haha ja dat is ook niet leuk natuurlijk. Als je goed werk doet wil je ook zoden aan de dijk zetten!!

Wat een belangrijk doel is, denk ik, is dat kinderen een soort automatisme aanleren .. rommel in de natuur is 'niet normaal'. Dat doe je gewoon niet. En als je wat ziet liggen dan ruim je dat op. Ook al heeft een ander dat daar neergegooid.

 

Echt top van al die kinderen in Staphorst en IJhorst en Punthorst en omgeving, die hier hun zaterdagochtend aan hebben besteed! Goed van jullie!!

Er was frisdrank en er waren lekkere broodjes, en het was leuk om erbij te zijn! Al heb ik zelf geen snipper opgeruimd. Want alles was al weg! 😊😊

Vanmiddag een andere schoonmaakaktie. 

In het ouderlijk huis mocht ik nog wat mantelzorg doen. Ja dat hoort er ook bij. Hoewel mijn moeder gelukkig nog zeer kwiek en zelfstandig is, mag ik af en toe een handje helpen.

Ik wens je een fijn en zonnig voorjaarsweekend.
En denk aan de klok he? Eén uurtje vooruit!

Tot maandag.


3 reacties:

Aukje zei

Wij wonen buiten uit.Ik ga een keer per twee weken langs de bermen om de rotzooi van een ander op te ruimen,want dan komt de zwarte kliko.Ik heb bij de gemeente voor elkaar gekregen voor een vangnet aan het begin van het fietspad.Dat help enigszins,maar als je ziet wat zowel jong als oud nog steeds in de bermen weggooit is met geen pen te beschrijven.
Ik heb wel eens tegen een ouder echtpaar gezegt,dat ze dat thuis zeker ook doen.Op de bank zitten en de zooi in de hoek van de kamer gooien.
Ik vind het belachelijk voor woorden,dat er een actiedag moet worden georganiseerd,want als iedereen zijn rotzooi dumpt op de daarvoor bestemde plekken dan hoeft zo iets niet.
Of anders gezegt je neemt het vol mee neem het dan ook leeg mee terug.

Wieneke zei

Juist, rommel in de natuur en langs de wegen en zomaar op straat is niet normaal. Ik geloof er geen barst van dat dit soort opschonen structureel bijdraagt aan fatsoensnormen, maar ik weet ook niets anders te verzinnen. Je moet positief blijven. Wij hebben hier eens per jaar een himmeldei voor de basisschooljeugd. Enthousiast dat die kinderen zijn! Geweldig! Maar even daarna ligt er weer net zoveel troep. Zelfs op het schoolplein. Ik zal het wel nooit begrijpen. :-(

Crafts 'n' Skills zei

Geweldig om te zien hoe graag kinderen hun omgeving schoon willen houden! Nu hopen dat ze die gedachte ook vast willen houden voor later...