Cabin fever.

on zaterdag 3 maart 2018

Afbeeldingsresultaat voor winter cottage


Ook wel eens last gehad van Cabin Fever?

Te lang binnen zitten. De muren komen op je af. Je wordt rusteloos en wilt naar buiten, de zon en de frisse lucht in. Maar het blijft maar vriezen. Kom op Maart, waar blijf je? We moeten het land op. Er is zoveel te doen!!

Het einde van de vorstperiode is in zicht. En ondertussen gaan we de cabin fever te lijf met koekjes bakken, planten zaaien, nieuwe zaden bestellen, achterstallige binnenwerkjes doen. En gekheid maken. Ik nam de achterstallige strijk onder handen en Paul ging de katten- en hondenharen opzuigen. Zelf zit ik ook onder de kattenharen.

Die kat die blijft maar verharen.

Ja zo kom je de winter wel door.

Zaden bestellen is ook altijd een leuk werkje. Fantaseren over de zomertuin. Hoe mooi alles weer zal groeien en bloeien. Ken je het verschil tussen hybride en zaadvast?

Soms staat er bij een zadenras de toevoeging F1. Dat betekent dat het een hybride ras is. Dat ras is vaak heel sterk en bestand tegen allerlei ziektes. Maar met dat ras kun je zelf niet verder kweken. Er komen meestal geen vruchtbare zaden.

Je hebt dan wel sterke en ziektebestendige planten, met allerlei top eigenschappen, maar het is éénmalig. Elk jaar moet je ze opnieuw bestellen en dus blijf je afhankelijk van een zadenleverancier.

Zelf bestel ik liever zaadvaste rassen, van een biologische zaadveredelaar. Dat zijn planten die vruchtbaar zijn en waar je dus zaden van krijgt, waar je mee verder kan kweken. Dan krijg je uiteindelijk groenten die zich hebben aangepast aan jouw eigen grond en omgeving.

Steeds sterkere planten. Iedere nieuwe generatie zal beter bij jou omgeving passen. Vitale planten.

En ... je blijft onafhankelijk. Je kunt jezelf redden met die zaden. Voor altijd.

Maar soms ..... is het wel héél verleidelijk om een hybride ras te bestellen ..... want kijk nou hoe dat bloemkoolras heet!!!!!

Zo heet ik. Clarina. 😊

Tot maandag weer!

3 reacties:

Original handmade by Janneke zei

En of ik dat gevoel ken, dat de muren op je af komen..... pfff ik zit inmiddels 3 weken binnen na het krijgen van een totale knieprothese!
De moestuinbakken liggen er grotendeels saai en kaal bij. Alleen de prei, peterselie en aardbeienplanten staan er nog in. De zaden heb ik al binnen en kan ook niet wachten tot ik weer wat mobieler ben om aan de slag te gaan!

Groetjes Janneke

Clarien Cornelisse zei

Oh dat is ook wat. Wel mooi zo´n knie prothese, daar kun je toch in principe alles weer mee?

Nou, nog even geduld dus, ook voor jou! :)

Wieneke zei

Ja zeg, die bloemkool móet je natuurlijk er wel bij hebben. Al is het maar om te weten hoe die smaakt.