De Muskus Mountains, oftewel, géén vorstverlet!

on dinsdag 20 februari 2018




Meneer Februari had vanochtend het ijs dik op de ramen geplakt en de grond keihard bevroren. Mooi. Dat betekent een weekje vakantie!! Nog steeds niet de tuin op. Want voorlopig blijft het vriezen.

Luie stoel?

Nee. Er kwam helaas wat tussen.

Dankzij een alerte hond en kat kwam ik vanochtend tot een verontrustende ontdekking .....





..... en het gaat over ratten.

Je weet wel die leuke dikkerd die ik gisteren zag? Helaas ..... is hij niet alleen .... Brit en Bekje waren vandaag hyperactief op de bergen compost. Je weet wel, al dat gras en riet, dat van de oevers van de Beentjesgraven komt.

Nou die bergen, daar wonen dus ratten in. En niet zo weinig ook. De Muskus Mountains, heb ik ze maar genoemd. Bisam Bergen zou ook kunnen.





Al dat riet wat langs de sloot lag, daar hadden ze hun holen in gemaakt. En dat riet is met holen en bewoners en al opgegraven en bij ons in de paardenbak gestort. Ach ja, dat weet je niet van te voren he?

Ik vroeg me al af ... er ligt geen voer of niks, er is niks gemorst, waar komen die beesten toch vandaan? Nou, bingo! Als Trojaanse paarden kwamen ze stiekum binnen.

Wat voor soort het is weet ik niet. Muskusratten? Die hebben dacht ik een wat stompere snoet. Die kan je trouwens prima eten, muskusratten. Waterkonijnen worden ze ook genoemd. Maar goed, wie het weet mag het zeggen.





Maar hoe dan ook de vakantieweek gaat dus niet door. Het is nu eventjes bergen verzetten. De komende weken wil ik die bulten afgraven zodat ze daar niet meer in kunnen nestelen. En de compost uitspreiden over de paardenbak. We willen daar een vruchtbare tuin van maken, van die dorre bak.

Je komt nog veel meer leven tegen in de bulten.





De kippen zijn dolgelukkig en scharrelen de hele dag vlak achter mij aan, want het wemelt hier ook van de insecten.

Of het ook wemelt van de ratten weet ik niet precies. Brit heeft er één gevangen en meteen doodgebeten. En begraven, denk ik, want ik kon hem niet meer vinden. Maar voor alle zekerheid heb ik de broekspijpen in mijn laarzen, op de Muskus Mountains.

Vóór het kippenhok heb ik er een paar tegelijk gezien. Waar ik voer strooi. Ik strooi nu na drie uur 's middags geen graan meer. En heb rattenkisten besteld. Dat is een gifvrije manier om ze te vangen.







Maar ..... ieder nadeel heb z'n voordeel, het gaat nu wel lekker hard met die compost. Vandaag is een dertig centimeter dikke laag compost uitgespreid, over een strook van 3 bij 25 meter. Zo kun je van elke bodem, hoe dor en slecht ook, een vruchtbare tuin of akker maken.

Er moet ook nog wat verdunde mest of gier op maar dat komt later wel.

En de eitjes? De tips van Carla van gisteren?

Ik hoef Ma Kip niet van de eieren af te halen. Ze gaat nu elke dag een uurtje aan de tippel. En dan komt er een ander hennetje eventjes oppassen. Goed geregeld Ma! De eieren heb ik gemerkt, en er weer een paar weggehaald, zodat er nu nog elf liggen.






Wat een dag.

Misschien moet ik die tip van Marc ook nog maar proberen .....




8 reacties:

philivd zei

Dat zijn gewone bruine ratten,muskusratten hebben een dikkere staart en een andere kop.Wij hebben ook een rattenprobleem en voeren de kippen alleen als de hond buiten loopt anders komen die ratten tot aan de achterdeur.

Dufraing Marc zei

Inderdaad gewone ratten denk ik ook. Muskusratten worden "waterkonijn" genoemd en stonden vroeger in Brusselse restaurants onder deze benaming op de menu. Heb ze nooit geproefd maar zouden wel lekker zijn - eten eigenlijk ook alleen maar jonge scheuten van waterplanten die ze vinden - geen afval en troep zoals gewone ratten

Wonen en leven in Roemenie zei

Wat vervelend de ratten , maar als je het riet uitspreid dan is er niets meer om holen in te maken. Je hebt speciale kippenvoer bakken . ze zijn rond en rood met wit .De kippen kunnen dan gewoon eten maar er wordt minder gemorst zeggen ze . Ik zie ze hier veel in de winkels en op markten.Als je googled op kippenvoerbak kom je ze tegen . Goed dat de hond en kat je waarschuwde.

JOLANDA zei

https://www.landleven.nl/inspiratie/tuin-erf/2015/februari/handige-klep-voor-kippenvoer
Misschien is dit een idee voor jullie kippen.

Clarien zei

Ja ik heb wel zo'n bak, voor het voer. Maar ik strooi het voer meestal gewoon uit, vanwege het gemak. En die bak raakte soms verstopt door vocht enzo.

Maar goeie tip hoor, ik neem hem weer in gebruik! :D

Aukje zei

De voertoren van de kippen gewoon ophangen.Dan kunnen de ratten er niet bij.Je kunt ook voertonnen krijgen die van metaal zijn en een uitsparing hebben voor de koppen.Zo iets als voor duiven.
Vraag wat doe je met de levend gevangen ratten?

Clarien zei

Helaas Aukje ... kan ik de ratten niet levend vangen. In die kratten zitten twee vallen. Dan is de rat in één klap morsdood. Dus geen gemartel zoals met rattegif waar ze langzaam en pijnlijk aan doodgaan.

Nee helaas moeten ze wel dood. Want als ik ze in de natuur zou loslaten (wat het mooiste zou zijn) gaan ze ergens anders weer een plaag vormen. Als ik ze verjaag met geurstofjes gaan ze de buren lastig vallen.

t Is niet anders.

wim zei

Goedendag Clarien, Het kan natuurlijk dat de ratten met het maaisel zijn meegekomen maar het is zeker ook mogelijk dat er bij jullie op het erf al langer ratten huizen. Beesten, voer, groenteresten enz op het erf is een tafeltje dekje voor ratten. Ratten maken gangen en leven veel onder de grond dus je komt ze overdag niet dagelijks tegen. Het is een illusie te denken dat je erf rattenvrij zal worden. Dan is het alleen beperken van de populatie. Ik bedek mijn groentetuin met gras, blad, groenteafval enz. Dit is geen tafeltje dekje maar een paradijs voor ratten. Vorig jaar heb ik 15 ratten gevangen in een klem, zielig hé. Niet echt voor een boerenzoon. Ratten vangen is niet eenvoudig, maar je zult wel het een en ander opgezocht hebben. Dit jaar ben ik begonnen het erf aantrekkelijk te maken voor roofvogels door een nestkast voor een kerkuil te plaatsen en een hoge zitplaats voor roofvogels midden op het land. Als iemand nog tips heeft hoor ik dat ook graag. Clarien, hopelijk ben je niet teveel teleurgesteld maar je kunt het beperkt houden.
Groetend, Wim